Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 145

Wątek: [test] SAMYANG 35/1.4 AS UMC vs Canon 35L

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Sam długo czekałem na S35, bo jakoś nie mogę dozbierać na zakup 35L - albo inaczej, żałuję, że nie kupiłem go przy USD=1,98zł kilka lat temu - a obecne ceny jakoś nie do końca wyglądają kolorowo; no i pewnie kupię to szkiełko.

Nie wiem, może się czepiam, ale mimo wszystko klarowność tła jest dla mnie istotna. Tak jak straszliwie nie lubię rozbłysków w obiektywach lustrzanych i 50 f1.8 tak tutaj też mi się widzi niemiły charakter bokeh. Zwykle to można uwypuklić traktując obrazek filtrem highpass, tak jak w tym wypadku:
    [URL=http://www.loesch.nazwa.pl/CB/HIGHPASS.jpg]
    Powyżej powiększyłem dwa fragmenty załączonych w teście obrazków, potraktowałem highpassem z radius=2, i to co kłuje mnie na fotografii, potwierdza się w kontrastach. Mniej więcej centralna część kadru - gałązka w głębi. Canon zdecydowanie lepiej radzi sobie z rozmyciem i efekt jest przewidywalny.
    Efekt działania widać dokładnie na tle w tym zdjęciu:
    Mimo, że jest to coś co mnie razie, za te pieniądze i przy tej jakości obrazu - zapewne niebawem stanę się jego posiadaczem, a przynajmniej do czasu zakupu 35L...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Nie piszcie tylko o S i C 35/1,4 porównajmy bohatera tego wątku z innymi obiektywami manualnymi, które ostatnio się pojawiły na rynku np. arl Zeiss Distagon T* 35 mm f/2
    czy oigtlander Ultron 40 mm f/2 SL II Aspherical, czy Leica D Summilux 25 mm f/1.4 i inne. Przecież one też są bez AF a ich cena jest większa niekiedy od 35 L.
    Tylko że te obiektywy mają może bardziej ważną rzecz niż ten AF. Mianowicie sterowanie przysłoną z aparatu i automatyczne przymykanie przez zrobieniem zdjęcia. Ustawianie ostrości na przysłonie roboczej f/4-... to jest już masakra jak się nie ma klina. Jedynie Samyang 14mm i szersze się bronią.

Samyang nie tyle potrzebuje AF co automatyki przysłony. W nikonach sie sprawdzają ale w canonów już nie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slajd Zobacz posta
    Zawsze ciekawi mnie to, ile kreacji w testach mają testujący, bo wygląda mi to na porównanie bardzo subiektywne, no ale cóż, generalnie zachęca do kupna samyanga, kilka razy tańszy,hmm. Ile wpływu na test ma interes testującego?
    Ale przecież każdy test jest jakoś subiektywny gdyż opiera się na pewnych założeniach i teraz cała rzecz jest w tym żeby sobie samemu określić kryteria które są dla nas ważne.
    Akurat uważam że porównania Cichego są bardzo pożyteczne i można się na ich podstawie sporo dowiedzieć, a w toku dyskusji które wywołują pojawia się jeszcze więcej cennych spostrzeżeń.
    Co nie zmienia faktu, że z konkluzjami tego porównania się nie zgadzam i dla mnie obrazek z 35L jest lepszy niż z S.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Racja może jest lepszy ale droższy,nie każdego stać na 35L więc wydaje mi się że Samyang 35 jest dobrą propozycją miałem kiedyś 8mm i było super.Chciał bym tylko zobaczyć ja radzi sobie z 5D ale mkI

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ustawianie ostrości na przysłonie roboczej f/4-... to jest już masakra jak się nie ma klina.
    Z klinem też masakra, bo dla f/5.6 i w górę klin się potrafi wyczernić. (Choć ponoć KetzEye potrafią utrzymać czytelność nawet do f/11, ale KE dopiero do mnie jedzie).

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Samyang nie tyle potrzebuje AF co automatyki przysłony.
    Otóż to!

Coś już napisał

Domyślnie

Analizowałem przed chwilą wykresy rozdzielczości Canona 35 L i samyanga 35 z optycznych i rzucił mi się w oczy fakt, że samyang ma mniejszy rozrzut pomiędzy centrum a brzegiem niż Canon.

Domyślnie

Witam, sprzedałem właśnie stałkę C50mm/1.8 - byla fajna, ostra, itp itd, lecz brakowało mi trochę dołu (canon 50d), po przesiadce z sigmy 10-20.

Patrząc z perspektywy czasu zdjęcia wykonywalem glownie na 20mm sigmy (32mm na FF), 50mm (80mm na FF) było dobre do 50% przypadków, lecz niestety brakowało dołu.

Zdjęcia, którę robie są typowo amatorskie, wiecej krajobrazow i architektury niz portretow. Czy ten obiektyw Samyanga bedzie dobrym wyborem w moim przypadku?

Prosba o rady z zycia wziete
    Budzet ktorym dysponuje to max 2,5tys zl.

Pozdrawia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Powyżej powiększyłem dwa fragmenty załączonych w teście obrazków, potraktowałem highpassem z radius=2 (...)
    Oh my god, ja bym te zdjęcia przepuścił jeszcze przez sokowirówkę i wykrywacz kłamstw, ciekawe co by wyszło
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quikest Zobacz posta
    Czy ten obiektyw Samyanga bedzie dobrym wyborem w moim przypadku?

Prosba o rady z zycia wzięte
    Rada z życia wzięta:

Nie kupuj fotografie młody,
    obiektywów bez AF do lustrzanek (zwłaszcza) cropowych.
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 17-05-2011 o 16:02
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Początki nałogu

Domyślnie

w 50d ma live view na którym może ostrzyć z ręki lepiej niż na nie jednej matówce z klinem rastrem srastrem itd.
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów