Cytat Zamieszczone przez arst Zobacz posta
W praktyczne wyglada to tak ze niezależnie czy masz opcje z potwierdzeniem czy nie ustawiasz sobie na AV np 1.4 i tego nie ruszasz.... po ustawieniu ostrosci, pierścieniem ustawiasz żadna przyslone i robisz fotkę. Na body nic nie zmieniasz.
Moim zdaniem nie ma z tym problemu....
Dureń ze mnie! Dopiero teraz sobie przypomniałem że spust migawki można przecież przełączać między dwoma trybami pracy:
- AE lock
- AE
"Fabrycznie" jest ustawiony AE Lock. I można to zmieniać w menu aparatu. W przypadku drugiej opcji będzie bez znaczenia kiedy naciskamy spust migawki (przed czy po domknięciu manualnego obiektywu), aparat zmierzy wtedy światło tuż przed otwarciem migawki.

Cytat Zamieszczone przez arst Zobacz posta
Problem miałem za to z manualnym ostrzeniem przy przyslonach typu 1.4-2.0 nawet z potwierdzeniem.
Ostrzenie manualne na pełnej dziurze z jasnym obiektywem... Ekhmmm... Sony ma "focus peaking" - szalenie przydatna rzecz! Dodatkowym plusem jest też łatwiejsze ostrzenie manualem w gorszych warunkach oświetleniowych. Może Canon TEŻ (kiedyś, kiedyś) na coś takiego wpadnie. Chyba wreszcie zrozumiałem skąd bierze się ten entuzjazm ludzi do NEX'a: