Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 145

Wątek: [test] SAMYANG 35/1.4 AS UMC vs Canon 35L

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Dla mnie różnica między tymi obiektywami jest znacząca. Jeśli ktoś tego nie widzi, może czuć się szczęściarzem i zainwestować w Samyanga.
    Ja pomęczę się jeszcze z 35mm 2.0, który daje dużo słabszy, ale czysty obrazek dopóki nie nazbieram na 35L Canona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam zupełnie inne zdanie, ale OK.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Optycznie szkło miazga, szkoda braku AF'a. Do filmu, i tylko do filmu (dla fulfrejmowców), bardzo fajne szkło.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mam zupełnie inne zdanie, ale OK.
    Nie chcę powiedzieć, że jest to obiektyw zły, bo jest on dobry, ale oceny bardzo dobry, bądź celujący bym nie wystawił.
    Jak widać magia "L" nie polega na samym świetle f1.4 i ostrości, bo to Samyang ma, ale także na czystości obrazka.

Wystarczy zerknąć na zdjęcia choinki... dlaczego choinka z Samyanga jest brązowa, a z Canona zielona?
    Dlaczego wóz strażacki nie jest czerwony?
    Czystość obiektywu jest równie ważna jak w filtrach ND.
    brązowy zafarb da się usunąć w post procesie, ale jest to dodatkowa zabawa.
    Gorzej wygląda sprawa jeśli ktoś cyka w jpg lub filmuje gdzie nie może sobie balansem skorygować obrazka.

plusy: ostrość, światło 1.4, aberracje, cena.
    minusy: czystość obrazka, manualna przysłona i brak AF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Optycznie szkło miazga, szkoda braku AF'a. Do filmu, i tylko do filmu (dla fulfrejmowców), bardzo fajne szkło.
    Rozumiem, że zdjęć nie da się robić manualem ?

Aktualnie pracuję na 5 manualnych obiektywach, AFu właściwie używam tylko przy 16-35 i S85/14.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Wychodzi na to, że Canon to tak naprawdę 34/f1.47 a Samyang 37/f1.32 :-P
    (tak sobie strzelam oczywiście) no ale widac, po zdjęciach z butelką w sekcji bokeh, że samyang o jakieś 2-3mm jest węższy, za to prawie no dobrą 1/4EV jaśniejszy.
    Ogólnie zaskakujący jest rozmiar samyanga (35L uważam za duże jak na szeroką stałkę), zaskakuje też praca pod światło która w fishu, 14/2.8 (to wiem z autopsji) oraz patrząc po teście cichego w 85/1.4 jest o niebo lepsza.
    A odnosząc się do testu to wg. mnie samyang wypadł gorzej, gdyż 35L ma dwa "duszki" a samyang pokazuje koncentryczne okręgi prawie przez pół klatki!!
    Nie zaskakuje mnie wcale przewaga jeżeli chodzi o aberrację. 35L potrafi pokazac niezłe paskudztwo czasem (co prawda takie, jakie kiedyś pokazał MMM to mi się w życiu jeszcze nie zdarzyło!!) no i ostrośc w rogach tu też bez niespodzianek.
    Ostrośc w centrum była w sumie największą zagadką bo 35L jest w tej kwestii naprawdę dobre a wiadomo, że koreańców też stac na wiele. Wyszło na korzyśc 35L ale nie żeby jakąś monstrualną.
    Różnica w kolorach jest ale bez przesady. Powiedziałbym, że subtelna.
    Można walczyc z tym w postprocesie.
    Ogólnie Samyang wypuścił dobre szkło, w dobrej cenie, szkoda, że nie 1,5-2k drożej i z AFem. Ale wtedy i tak bym 35L nie zamienił :-D
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

czy ten obiektyw potwierdza ostrosc w korpusach canona? czy trzeba cos modyfikowac?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quikest Zobacz posta
    czy ten obiektyw potwierdza ostrosc w korpusach canona? czy trzeba cos modyfikowac?
    A teraz na spokojnie przeczytaj jeszcze raz drugi akapit pod pierwszym obrazkiem w teście.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

W pełni się zgadzam z wypowiedziami luc_october i Goomis 35L jest generalnie lepszy optycznie, z lepszą rodzielczościa na f=1.4, na pewno nie jest to szkło budżetowe ;-) a lukę cenową jako właśnie szkło budżetowe pewnie zapełni samyang.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Panowie nie zapominajcie że 35L to dosyć leciwa konstrukcja w porównaniu z nowczesną, masową i tanią produkcją, która zalewa cały świat. Jak widać da się zrobić szkło z bardzo fajna ogniskowa i światełkiem 1.4 która dorównuje optycznie eLce niestety nadal bez AF . Jak dla mnie to podstawa w szkle o takich parametrach gdyż wykorzystuje je powiedzmy w nie zbyt statycznych scenach... Podejżewam, że zastosowanie AF w samyangu położyło by firmę na łopatki. Nawet Nikon w najnowszym dziecku ma problemy z poprawną pracą AF o problemach Canona nie wspominając.
    Mimo wszytko uważam, że 35L to mega genialne szkło, choć leciwe ale przy wykorzystaniu Af w luźnej reporterce pozostaje nadal bezkonkurencyjne.
    Jeśli komuś nie przeszkadza brak AF to ten Samynag jest świetną alternatywą dla drogiej eLki.

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów