Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 145

Wątek: [test] SAMYANG 35/1.4 AS UMC vs Canon 35L

Domyślnie

asrt, a czy mógłbyś podzielić się wiedzą na temat tego, jaki patent z potwierdzeniem ostrości zastosowałeś w tym Samyangu ? Ciekawi mnie czy może przez adapter, czy doklejałeś chipa, i czy jest to trudne rozwiązanie.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucaseuropa Zobacz posta
    asrt, a czy mógłbyś podzielić się wiedzą na temat tego, jaki patent z potwierdzeniem ostrości zastosowałeś w tym Samyangu ? Ciekawi mnie czy może przez adapter, czy doklejałeś chipa, i czy jest to trudne rozwiązanie.
    Obiektyw z mocowaniem Nikona i adapter.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arst Zobacz posta
    W praktyczne wyglada to tak ze niezależnie czy masz opcje z potwierdzeniem czy nie ustawiasz sobie na AV np 1.4 i tego nie ruszasz.... po ustawieniu ostrosci, pierścieniem ustawiasz żadna przyslone i robisz fotkę. Na body nic nie zmieniasz.
    Moim zdaniem nie ma z tym problemu....
    Dureń ze mnie! Dopiero teraz sobie przypomniałem że spust migawki można przecież przełączać między dwoma trybami pracy:
    - AE lock
    - AE
    "Fabrycznie" jest ustawiony AE Lock. I można to zmieniać w menu aparatu. W przypadku drugiej opcji będzie bez znaczenia kiedy naciskamy spust migawki (przed czy po domknięciu manualnego obiektywu), aparat zmierzy wtedy światło tuż przed otwarciem migawki.

Cytat Zamieszczone przez arst Zobacz posta
    Problem miałem za to z manualnym ostrzeniem przy przyslonach typu 1.4-2.0 nawet z potwierdzeniem.
    Ostrzenie manualne na pełnej dziurze z jasnym obiektywem... Ekhmmm... Sony ma "focus peaking" - szalenie przydatna rzecz! Dodatkowym plusem jest też łatwiejsze ostrzenie manualem w gorszych warunkach oświetleniowych. Może Canon TEŻ (kiedyś, kiedyś) na coś takiego wpadnie. Chyba wreszcie zrozumiałem skąd bierze się ten entuzjazm ludzi do NEX'a:

Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jakby ktoś był ciekawy co to jest to peaking mode:

Fajna sprawa!
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Wreszcie "focus peaking" jest też w Canonie:

http://www.canon-board.info/showthre...ewpost&t=82079
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

SAMYANG 35 1,4 vs CANON 28 1,8 ...
    na co stawiacie? (pod aps-c)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ela24 Zobacz posta
    SAMYANG 35 1,4 vs CANON 28 1,8 ...
    na co stawiacie? (pod aps-c)
    ale to są zupełnie różne ogniskowe, zależy którą bardziej potrzebujesz.
    Kup jeśli nie masz taniego zooma, porób zdjęcia i zobaczysz której najczęściej używasz. Wtedy kup odpowiednią stałkę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    ale to są zupełnie różne ogniskowe, zależy którą bardziej potrzebujesz.
    Kup jeśli nie masz taniego zooma, porób zdjęcia i zobaczysz której najczęściej używasz. Wtedy kup odpowiednią stałkę.
    Zupełnie różne ? No bez przesady. 35 i 85 to zupełnie różne, ale 28 i 35 to prawie to samo, szczególnie na APS-C gdzie z tych obiektywów robi się coś jak standard. Ja bym brał 35, ale ja lubię sobie pokręcić, poustawiać

Coś już napisał

Domyślnie

Moim zdaniem bardziej niż różnica w ogniskowych istotna jest tu różnica AF/MF. Jeśli chcesz mieć bardzo fajny obrazek na 1.4 lub super obrazek na 2.0 i decydujesz się kręcić manualnie to wybierasz 35tke. Jeśli chcesz mieć bardzo fajny obrazek dopiero od 2.8, akceptowany od 2.0 i nie chcesz kręcić manualnie wybierasz 28. Jeśli żadna z powyższych opcji cię nie satysfakcjonuje to zbierasz na 24 lub 35 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Skąd ten wzrost cen samyanga?? Rok temu 1600 a teraz u Cichego 2000 zł. Nie wiem czy to polscy dystrybutorzy tak się cenią czy może samyang zaczął sie cenić duzo bardziej?

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów