asrt, a czy mógłbyś podzielić się wiedzą na temat tego, jaki patent z potwierdzeniem ostrości zastosowałeś w tym Samyangu ? Ciekawi mnie czy może przez adapter, czy doklejałeś chipa, i czy jest to trudne rozwiązanie.
asrt, a czy mógłbyś podzielić się wiedzą na temat tego, jaki patent z potwierdzeniem ostrości zastosowałeś w tym Samyangu ? Ciekawi mnie czy może przez adapter, czy doklejałeś chipa, i czy jest to trudne rozwiązanie.
Dureń ze mnie! Dopiero teraz sobie przypomniałem że spust migawki można przecież przełączać między dwoma trybami pracy:
- AE lock
- AE
"Fabrycznie" jest ustawiony AE Lock. I można to zmieniać w menu aparatu. W przypadku drugiej opcji będzie bez znaczenia kiedy naciskamy spust migawki (przed czy po domknięciu manualnego obiektywu), aparat zmierzy wtedy światło tuż przed otwarciem migawki.
Ostrzenie manualne na pełnej dziurze z jasnym obiektywem... Ekhmmm... Sony ma "focus peaking" - szalenie przydatna rzecz! Dodatkowym plusem jest też łatwiejsze ostrzenie manualem w gorszych warunkach oświetleniowych. Może Canon TEŻ (kiedyś, kiedyś) na coś takiego wpadnie. Chyba wreszcie zrozumiałem skąd bierze się ten entuzjazm ludzi do NEX'a:
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)
Jakby ktoś był ciekawy co to jest to peaking mode:
Fajna sprawa!
Wreszcie "focus peaking" jest też w Canonie:
http://www.canon-board.info/showthre...ewpost&t=82079
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)
SAMYANG 35 1,4 vs CANON 28 1,8 ...
na co stawiacie? (pod aps-c)
Moim zdaniem bardziej niż różnica w ogniskowych istotna jest tu różnica AF/MF. Jeśli chcesz mieć bardzo fajny obrazek na 1.4 lub super obrazek na 2.0 i decydujesz się kręcić manualnie to wybierasz 35tke. Jeśli chcesz mieć bardzo fajny obrazek dopiero od 2.8, akceptowany od 2.0 i nie chcesz kręcić manualnie wybierasz 28. Jeśli żadna z powyższych opcji cię nie satysfakcjonuje to zbierasz na 24 lub 35 L![]()
Skąd ten wzrost cen samyanga?? Rok temu 1600 a teraz u Cichego 2000 zł. Nie wiem czy to polscy dystrybutorzy tak się cenią czy może samyang zaczął sie cenić duzo bardziej?