Ale czy wykorzystanie chipa potwierdzajacego ostrosc nie rozwiaze problemu z ostrzeniem?
Zdecydowalbym sie na tego Samyanga, bo po lekturze testu wychodzi na to ze jest to szklo ktore moze konkurowac z Lką i wcale nie wypada gorzej. Zdjecia sa piekne.
Jednak rozwazam jeszcze inna stąłkę: Canona. Czy 35mm/2 wykona ostrzejsze zdjecia niz uniwersalny 15-85, lub sigma 17-70? Czy w ogole bedzie widoczna roznica?
Po pierwsze dziękuję bardzo Cichy za test - który w moim odczuciu nie miał służyć zbesztaniu Canona (a mam wrażenie że niektórzy biorą to do siebie), a "jedynie" pokazaniu jak sprawuje się długo wyczekiwane szkiełko Samyanga, a sprawuje się bardzo dobrze. Zastanawiające jest dla mnie komentowanie w stylu "czystość obrazka nie ta", nakładanie jakichś masek na zdjęcia i ocenianie na tej podstawie mikrokontrastów czy nie wiem czego. W bezwzględnym odczuciu obrazy jakie powstają z tego szkiełka są bardzo dobre, zaskakująco dobre.
AF ma swoje niezaprzeczalne zalety i nikt nikomu nie każe kupować Samyanga, ale oceniamy w nim optykę, a subiektywne zdania, że bez af to kicha, nie powinny pojawiać się w minusach tego obiektywu.
"Jednak rozwazam jeszcze inna stąłkę: Canona. Czy 35mm/2 wykona ostrzejsze zdjecia niz uniwersalny 15-85, lub sigma 17-70? Czy w ogole bedzie widoczna roznica?"
W ostrości, canon 35/2 powinien dać lepsze wyniki niż wymienione zoomy ustawione na 35mm i na tych samych przysłonach - gdzieś pewnie do f/8 gdzie wyniki będą już trudne do rozróżnienia. Ale tą stałkę chyba kupuje się w "wyższych" celach niż tylko porównywanie ostrości - nauczenia się patrzenia przez perspektywę jaką daje dana stałka, dla jej możliwości pracy przy otworze f/2 itd.
Polecam stronę
http://emedia.leeward.hawaii.edu/frary/photo_index.htm
Człowiek który tam opiniuje obiektywy ma zdrowe podejście i patrzy na nie z perpektywy fotografowania a nie ich parametryzowania. Można tam poczytać o wielu najpopularniejszych obiektywach Canona, ale także i o tych mniej znanych/starszych których możliwości są dokumentowane "normalnymi" fotografiami a nie tablicami testowymi.
Przepraszam za offtop - uzasadniam tylko tym by starać się wydawać opinie o sprzęcie nie na zasadzie "jaki mógłby być" ale "jaki jest i dla kogo/do czego został przeznaczony".
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 18-05-2011 o 20:02
Dzięki za merytoryczna odpowiedz. Zdecydowałem sie juz prawie na 15-85, nic lepszego w tej cenie nie dostanę, a na 24-105L mnie nie stać niestety. Ewentualnie ten Samyang i Cropowanie, potw ostrosci z chipa powinien swoje robic, ale czy ten samyang optycznie jest okazja jak na swoja cene?Pozdrawiam![]()
Proponuję wziąć pod uwagę możliwość posiadania więcej niż jednego obiektywu
Masz przecież 2,5 tysia. C85 1.8 + C35 2.0 to super zestaw.
Potem jeszcze kiedyś np. Samyang 14 2.8 albo fisz i nic więcej nie potrzeba.
Manualne 35mm na cropie jako jedyne szkieło będzie mz MEGA nie uniwersalne.
Samyang jakościowo jest bardzo ok, ale trafianie z ostrością nawet z chipem i po zmianie matówki na precyzyjną EF-S może się okazać nie łatwe (szczególnie na 1.4).
Pomimo że np 85 1.4 Samyanga jest jaśniejszy i tańszy od 85 1.8 canona i optycznie całkiem ok, nie bardzo widać żeby był szał na 85 samyanga, bo nie ma AF i kropka. W przypadku 35 1.4 tylko ktoś kto jest świadomy ograniczeń, (zjadł zęby na szklach M42) i wie do czego chce użyć samyanga go wybierze.
PS. kibicuję Samyangowi jeżeli chodzi o budowę silnika AF i odpowiednich algorytmów.
Chętnie kupię manualne jasne świetne optycznie szkło Samyanga 200mmtu AF mi nie jest potrzebny
chodziło mi o algorytmy ustawiania AF żeby obiektyw dogadywał z body i trafiał tu gdzie powinien