Jasne że da się robić manualem. Sam korzystam z m42 i lubię to. Ale robię nimi zdjęcia wyłącznie hobbystycznie, w sensie - nie pracuję na tych szkłach, bo moim zdaniem, praca na mf wiąże się z dużym ryzykiem.
Jasne że da się robić manualem. Sam korzystam z m42 i lubię to. Ale robię nimi zdjęcia wyłącznie hobbystycznie, w sensie - nie pracuję na tych szkłach, bo moim zdaniem, praca na mf wiąże się z dużym ryzykiem.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
a moze porównanie do Sigmy 30 1.4?
Niech mi ktoś doradzi: kupuję tego Samyanga głównie do fotografowania swoich dzieci (w ruchu i bezruchu). Co do jakości zdjęć bardzo mnie zadowala, tylko czy brać wersję z potwierdzeniem AF czy bez ?
Do dzieci to lepiej dozbieraćdo 35 L![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
chyba ze wyjatkowo spokojne z natury hehehe
CANON ::: dostawca narzedzi
ee tam jak body to 5D to servo i tak nie wyrobi :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Na zdjęciu z choinką widać jaki słaby bokeh oferuje Samyang. L-ka go po prostu miażdży pod tym względem. A ładny bokeh to bardzo ważny aspekt jasnych obiektywów.
Samyang 14mm (przynajmniej moja sztuka) też daje nędzny bokeh.
Poza tym Samyang 35 mm jest OK jak na mój gust i za tę cenę.
Zawsze ciekawi mnie to, ile kreacji w testach mają testujący, bo wygląda mi to na porównanie bardzo subiektywne, no ale cóż, generalnie zachęca do kupna samyanga, kilka razy tańszy,hmm. Ile wpływu na test ma interes testującego?