Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 145

Wątek: [test] SAMYANG 35/1.4 AS UMC vs Canon 35L

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    [...]Cwanon nie odda bez sporej ilości $$ swoich tajemnych protokołów dot. [...] przysłony [...]
    Marian Rejewski (RIP) rozpracowałby te "tajemne protokoły" jedząc kanapkę. Sigma, Tamron, Tokina "jakoś" dają radę (nie wspominając że potrafią dojść nawet do AF). No nic - zabawię się plastikowym Canonem f/2.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciejDlugosz Zobacz posta
    Sigma, Tamron, Tokina "jakoś" dają radę (nie wspominając że potrafią dojść nawet do AF).
    Szczególne Sigmie to "dobrze" wychodzi .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciejDlugosz Zobacz posta
    ...zabawię się plastikowym Canonem f/2.
    Nie jest ON taki plastykowy jakby się wydawało (mówię o 35/2)

A tak BTW: taki duży chłopiec...fstyt:razz:

edit:
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Szczególne Sigmie to "dobrze" wychodzi .
    na 4 modele które obecnie posiadam - nie narzekam
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 18-11-2011 o 21:03
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna Awatar Wulkano

Domyślnie

Troche odgrzebuje temat ale chciałem sie podzielic spostrzeżeniami po kilku dniach używania Samyanga 35mm f1.4.

Otoz kupilem go głównie do celów filmowania. (na FF - 5Dmk2)
    Rozważałem opcje Canona 28mm f1.8 vs Samyang 35mm f1.4 (bo niestety na L-ke Canona 35mm mnie nie stac).

Roznica miedzy C28mm a S35mm byla ok 400zł (mowie o nowych sztukach z dodatkowo kupiona oslona przeciwsloneczna do C28mm).
    Zdecydowalem sie jednak na Samyanga, nie dlatego ze jest tanszy, ale dlatego ze naprawde plastyka tego szkła jest (jak dla mnie) nie do porownania z C28mm.
    Co prawda na FF nie uzywalem tej 28mm tylka jakis czas temu na cropie, ale to co mi pokazal Samyang podczas krecenia filmu jestem pod wrażeniem.

Co do fotek, to jak na razie nie zdążylem dokladnie potestowac sprzetu, natomiast jestem mile zaskoczony latwoscia trafiania w dany punkt, ktory chce by byl ostry.
    Dopowiem, ze mam wersje Samyanga calkowicie manualna, bez potwierdznia ostrosci.

Jak mi sie uda, to za niedługo wrzuce jakies sample prosto z puszki wywolane z rawa.

Jednym slowem, jak na dzien dzisiejszy moge spokojnie powiedziec, ze polecam ten obiektyw dla amatorow i hobbystow (tam gdzie szybkosc nie jest az tak wazna), bo jednak do professional to sie nie nadaje, chodzi caly czas o ten brak AF.

Pozdr.

Awatar Narado
    Miasto
    Vancouver

Domyślnie

Witam wszystkich
    Jedno zdanie wyjaśnienia
    Zenit ET o którym pisze Maciek Długosz to już wypasiona, jedna z ostatnich (o ile nie ostatnia) wersja Zenita E, z tzw automatyczną przesłoną (w tamtych czasach dostępną w Prakticach i Exaktach). Zenit E przez całe lata był produkowany z tzw przesłoną preselekcyjną (i to były obiektywy w pełni manualne). Taki obiektyw posiadał dwa pierścienie do ustawiania przysłony:
    -pierwszy ze skalą przysłon, ustawia się go przed ostrzeniem, posiada zapadki
    stabilizujące pierścień na zadanej wartości; ustawienie tego pierścienia pozostawia
    przysłonę w pełni otwartą- nie porusza jej;
    -drugi lekko chodzący pierścień domyka przysłonę do zadanej pierwszym pierścieniem
    wartości.
    Czyli robiąc zdjęcie manualnym Zenitem E najpierw ustawiało się czas i wielkość przysłony, potem ostrzyło się a na koniec nie odrywając oka od wizjera przymykało się przysłonę drugim pierścieniem. Tak wygląda w pełni manualny Zenit E. I co ciekawe- dawało się tym robić zdjęcia nawet na imprezach gdzie teraz bez AF-a i reszty automatyki wielu rozkłada bezradnie ręce . Ten model służył mi ponad 10 lat i mam go gdzieś w szafie do dzisiejszego dnia
    Pozdrawiam

Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Przepraszam za off-topic ale będąc posiadaczem Zenita czuję się zobowiązany. Zenit był produkowany od 1956 do 2005 roku (w różnych odmianach). Model ET był produkowany w latach 1981-1991. Od 1983 roku można było dodatkowo kupić wersję Zenita z oznaczeniem "12XP". XP-ek miał wskazania światłomierza w wizjerze. Do roku 2005 powstało jeszcze kilka odmian Zenita: 122, 312M, 412DX, LS, KM, KM Plus. Automatyka przysłony w Zenicie była stosowana przez 20 lat!
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Moskwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Tylko cenę tego szkła Samyang źle skalkulował. Trzeba było dać jakieś 5,5 tys. PLN i by podgryzał Distagona 35/1.4. A tak przy cenie 1,5 tys. PLN, to ci co patrzą na Zeissa, to na Samyanga nawet nie spojrzą, bo szkło budżetowe. A ci co patrzą na szkła budżetowe, będą narzekać, że brak AF... ;-)))
    Ja nie patrzę na szkła budżetowe dlatego, że szkła praktyczne (te z AF ) pozwalają bezstresowo i profesjonalnie pracować. Z tego powodu pracując bezstresowo i profesjonalnie nie mam kłopotu z budżetem

A tak przy okazji to miałem kilka dni te Samya 16, 35, 85 mm optycznie są rewelacyjne
    "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Mam PRAKTYCZNE pytania. Wpierw jednak długi wstęp:

http://blog.uniquephoto.com/?p=4738 ---> źródło

[...] If you are not used to shooting with an old Canon or Nikon lens that had stop-down metering, the external aperture will be somewhat of a pain for you at first. For those of you that do not know what i am talking about, “Stop-Down metering” is where the lens attached to the camera has an independent aperture control from the camera. This causes the camera, in Canon’s case, to register a ”00″ where the aperture is normally displayed. In order to shoot a correct exposure at a given F-stop, you have to physically stop the lens down and cut the light passing into the camera’s meter. Alright so no big deal, just another step in shooting right? Well this presents a problem. stopping the lens down causes the light passing into the camera to be cut in half every stop down, which causes the viewfinder to become incredibly dark as you get to smaller apertures like f/8. The problem is that when you are looking though the viewfinder that has been darkened, it becomes increasingly difficult to see what is in your frame. The best way to counter-act this is to focus closer to wide open, then stop down to meter, and take your shot.

Tłumaczenie:

[...] Jeśli nie przywykłeś do fotografowania ze starym obiektywem Canon lub Nikon, który miał pomiar światła dopiero po domknięciu przysłony, to na początku ten zewnętrzny pierścień przysłony będzie dla ciebie w pewnym sensie bolączką. Dla tych z was, którzy nie wiedzą o czym mówię, "pomiar światła po domknięciu przysłony", jest wtedy gdy obiektyw podpięty do aparatu ma regulację przysłony niezależną od [elektroniki/ body] aparatu. To powoduje, że aparat, w przypadku firmy Canon, zarejestruje "00", na wyświetlaczu LCD [w trybie Av] - czyli na panelu gdzie przysłona zazwyczaj jest wyświetlana. Aby dokonać prawidłowej ekspozycji na danej przysłonie f, trzeba przymknąć obiektyw i "zredukować światło" dochodzące do czujnika mierzącego ilość światła. No dobra żaden z tym problem, to tylko kolejny etap w robieniu zdjęć, prawda? Cóż stanowi to pewien problem. Przymknięcie obiektywu spowoduje, że światło przechodzące do aparatu zmniejszy się za każdym razem o połowę, z każdym klikiem przysłony, co spowoduje że wizjer staje się ciemny gdy dojdziemy do wartości przysłony np. f/8. Problemem jest to, że gdy patrzysz w wizjer, który mocno się ściemnił, coraz trudniej będzie ci zobaczyć co znajduje się w kadrze. Najlepszym sposobem zapobiegania temu jest ostrzenie na otwartej przysłonie, przymknięcie do pomiaru światła, naciśnięcie spustu migawki.

Koniec tłumaczenia.

Moje PRAKTYCZNE pytania do użytkowników Sama 35 są następujące: czy wynikałoby z tego że

1. Bez doklejonego dandeliona (oraz bez wersji Nikon z przejściówką) w ogóle nie trzeba preselekcyjnie ustawiać przysłony w body aparatu w trybie Av skoro aparat tak czy inaczej "nie widzi obiektywu" i w trybie Av wyświetla się non stop "00"? Czy chcąc zrobić zdjęcie na f/2,8 (bez dandeliona) pokrętło w body aparatu od przysłony w ogóle nie jest dotykane? A pomiar światła (czyli wciskanie do połowy spustu migawki) dokonywany jest dopiero PO domknięciu obiektywu?

2. Natomiast w wersji z dandelionem chcąc zrobić zdjęcie na f/2,8 wpierw preselekcyjnie wybieramy sobie przysłonę w body aparatu, wciskamy spust migawki do połowy i aparat mierzy światło na pełnej dziurze i symuluje domknięcie przysłony? Czy w związku z tym pomiar światła (połowicznie wciśnięty spust migawki) trzeba przytrzymać jeszcze PRZED domknięciem obiektywu?

Jak to wygląda w praktyce? Ufff - trochę to może zawiłe ale użytkownicy Sama pewnie wiedzą o co mi chodzi.

Coś już napisał

Domyślnie

W praktyczne wyglada to tak ze niezależnie czy masz opcje z potwierdzeniem czy nie ustawiasz sobie na AV np 1.4 i tego nie ruszasz.... po ustawieniu ostrosci, pierścieniem ustawiasz żadna przyslone i robisz fotkę. Na body nic nie zmieniasz.
    Moim zdaniem nie ma z tym problemu.... Problem miałem za to z manualnym ostrzeniem przy przyslonach typu 1.4-2.0 nawet z potwierdzeniem.

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów