Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Jak nastawiać to wszystko aby było dobrze ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dranix Zobacz posta
    Ja proponuję zagłębić się w instrukcję obsługi aparatu... rób zdjęcia w trybie P na początek...
    Tryb P w lustrzankach cyfrowych sprawdza się raczej średnio. Na popularnych kolorowych negatywach jeszcze jakoś to wszystko działało ale z matrycami ta automatyka sobie nie radzi. Poza tym co to za nauka takie pstrykanie w automacie?
    Podręcznik, instrukcja a potem próby i eksperymenty. Innej drogi jakoś nie widzę :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pstrykanie na automacie może być pomocne przy nauce kompozycji i w ogóle patrzenia na świat przez obiektyw. To jest chyba najważniejsze, a nie GO, bokeh i RAWy.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Pstrykanie na automacie może być pomocne przy nauce kompozycji i w ogóle patrzenia na świat przez obiektyw. To jest chyba najważniejsze, a nie GO, bokeh i RAWy.
    Zależy. Wszystko tak naprawdę jest ważne. Na forum przewinęło się tyle wątków o tym wszystkim, że szkoda się rozpisywać ponownie.

Kadrowanie należy do głównej części zdjęcia. Dzięki kadrowaniu tworzą się niesamowite zdjęcia. RAW, to ratunek na złe kolory, przepalenia i niedoświetlenia.

Tak jak mówili następcy; instrukcja + książka o podstawach (w dziale książki jest kilkaset polecanych tytułów) + kadrowanie + RAW.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Ja kupujac lustrzanke nie potrafilem jej normalnie uzywac Wydawalo mi sie ze zadne ze zdjec nie jest ostre, ze kolory sa nie takie jak bym chcial itp.
    Zamin nauczylem sie metoda prob i bledow aparatu zrobilem z 4000 tys klatek, i powiem Ci ze w dalszym ciagu nie wiem jak mierzyc swiatlo itp, a zdjecia wychodza jak trzeba Zatem, najpierw istrukcja aparatu, pozniej troche lektory w necie i bedziesz wiedzial co jest co Nie boj sie robic zdjec i eksperymentowac Powodzenia

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Poza tym co to za nauka takie pstrykanie w automacie?
    Podręcznik, instrukcja a potem próby i eksperymenty. Innej drogi jakoś nie widzę :-)
    Dokładnie. Zwłaszcza że nauka w przypadku cyfry w zasadzie nie pociąga za sobą kosztów :-). Gdyby kolega miał się uczyć na negatywach to wtedy mogłoby boleć, a tutaj? Nic tylko pstrykać i wyciągać wnioski :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    Mam takie pytanie, otóż widzę, że niektórzy dobrze operują światłem, ich zdjęcia nie są prześwietlone ani przyciemnione, jak oni to robią, że im wychodzi. Chodzi mi tutaj jak operować czasem naświetlania i przesłoną tak żeby zdjęcia były w miarę dobre czy istnieje na to jakiś sposób jakaś wytłumaczalna teoria? Proszę o podanie linków do stron lub jakiś publikacji.
    Jesli zadajesz tak ogolne pytania, tzn., ze nie masz pojecia o podstawach fotografii i swoim sprzecie (niestety). Konkretne problemy czy mankamenty pojawiaja sie dopiero w momencie, kiedy nasza wiedza jest dosc szeroka ale jeszcze nieuporzadkowana i tylko wtedy bedzie mozna Ci pomoc w konkretnym problemie. Teraz - to tak jak koledzy wczesniej wspomnieli - ksiazki, praktyka, forum i jeszcze raz praktyka :rolleyes:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    to ja może zaproponuję coś podobnego:
    http://camerasim.com/camera-simulator.html ;-)
    Pzdr

Dopiero zaczyna Awatar Szulif

Domyślnie

no niestety fotografia to nie tylko ladne wygladanie z duzym czarnym aparatem na ktory wszyscy patrza. sporo trzeba sie nauczyc zanim mozliwosci kupionego dslr zacznia byc wykorzystywane.

i dlatego trzeba zaczac od ksiazek- ktorych jest dziesiatki w kazdej ksiegarni czy empiku
    CANON ::: dostawca narzedzi

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    to tak jak koledzy wczesniej wspomnieli - ksiazki, praktyka, forum i jeszcze raz praktyka :rolleyes:
    dokladnie:

opanuj pare podstawowych zasad czysto teoretycznie (ksiazka) - krotko

przeczytaj instrukcje aparatu - tez krotko

cykaj foty, ogladaj, poprawiaj. po to lustrzanki maja ekrany, zeby mozna bylo ocenic zdjecie od razu i poprawic. - dluuuuuuuugo :-) ale nie ma sie co zrazac, juz po pierwszych paru tygodniach/tysiacach zauwazych przeskok na inny poziom, potem niestety to bedzie raczej metoda malych kroczkow...

pytaj co zrobiles zle na konkretnych przykladach - na przyklad na forum...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów