Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jak nastawiać to wszystko aby było dobrze ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak nastawiać to wszystko aby było dobrze ?

Mam takie pytanie, otóż widzę, że niektórzy dobrze operują światłem, ich zdjęcia nie są prześwietlone ani przyciemnione, jak oni to robią, że im wychodzi. Chodzi mi tutaj jak operować czasem naświetlania i przesłoną tak żeby zdjęcia były w miarę dobre czy istnieje na to jakiś sposób jakaś wytłumaczalna teoria? Proszę o podanie linków do stron lub jakiś publikacji.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Ja proponuję zagłębić się w instrukcję obsługi aparatu... rób zdjęcia w trybie P na początek, a pozniej jak już dowiesz się co zależy od przesłony/czasu/iso kombinuj, zeby uzyskać konkretny efekt...
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    Proszę o podanie linków do stron lub jakiś publikacji.
    Całe forum przepełnione jest linkami, książkami czy nawet polecaną lekturą. Jak zaznaczył kolega powyżej, kłania się instrukcja. Dodatkowo możesz wejść do galerii i poprzeglądać exify. Wysunąć wnioski i zabrać się do praktyki.

Żaden magik nie zdradzi Ci swoich tajemnic - tym bardziej nikt nie ma zamiaru podawać Ci wszystkiego na tacy...

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a ja proponuje nie tracic czasu na czytanie instrukcji obslugi aparatu, a wziasc w reke ksiazke o podstawach fotografii (moze byc nawet 30-to letnia, zasady obowiazuja te same co w przypadku kliszy analogowej)
    nie ma opcji, zeby ktos ci napisal w jednym poscie jak dobrze naswietlic zdjecie.
    chyba, ze ten post mialby rozmiar ksiazki :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

i coś o Psie
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

To jest praktyka i cos czego nie da sie opanowac z ksiazek.. tylko ksiazek
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    nie ma opcji, zeby ktos ci napisal w jednym poscie jak dobrze naswietlic zdjecie.
    Poza tym takich wątków, jak już wspomniano wyżej, na CB jest jakieś 999, albo i więcej ;-).
    Nie żeby przemawiała przeze mnie jakaś irytacja, to nie to. Raczej załamanie... Naprawdę czasem zastanawiam się czy w dzisiejszych czasach umiejętność elementarnego dążenia do podstawowej wiedzy aż tak zanikła? Kurcze, kiedyś nie było internetu, nawet o książki było ciężko, a jednak człowiek próbował. Dziś? Zero zaangażowania... Każdy oczekuje że wszystko zostanie mu podane pod nos, zero własnej inicjatywy, zwłaszcza że wątkotwórca pyta o absolutnie najbardziej podstawowe rzeczy w tej dziedzinie :-). Bardziej elementarnym pytaniem byłoby chyba "jak włączyć aparat". I wcale nie dam sobie dłoni obciąć że kiedyś doczekamy tutaj takiego pytania ;-)))
    Ufff... wygadałem się trochę ;-))). Poirytowanych moimi wypocinami przepraszam...
    Oczywiście przepraszam też pytającego, nie chodziło mi o "dogryzienie". Raczej o pobudzenie aktywności ;-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tu nie ma żadnych tajemnic, jak w czasach, kiedy robiło się slajdy, albo forsowało "haelki" z 400 na 1600 (pamięta to ktoś?). Teraz wszystko jest proste, fotki można trzaskać bezkarnie, i w hurtowych ilościach, zawsze coś wyjdzie. No i to właśnie rozleniwia ludzi.
    Tak, jak ktoś radził powyżej: zacząć od full auto, a potem praktyka, praktyka... (i dużo dobrej woli).

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan60
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Tu nie ma żadnych tajemnic, jak w czasach, kiedy robiło się slajdy, albo forsowało "haelki" z 400 na 1600 (pamięta to ktoś?). Teraz wszystko jest proste, fotki można trzaskać bezkarnie, i w hurtowych ilościach, zawsze coś wyjdzie. No i to właśnie rozleniwia ludzi.
    Tak, jak ktoś radził powyżej: zacząć od full auto, a potem praktyka, praktyka... (i dużo dobrej woli).
    Pamiętam I do tego cięte z puszki oczywiście w całkowitych ciemnościach. Niezłe fotki wychodziły na 1600 ISO, a przy lampie zapinało się przysłonę 11 lub wiecej, obiektyw 35mm i GO była tak duża ze nie trzeba było się martwic zbytnio ustawianiem ostrości. Było minęło Dzisiaj 12 800 ISO jak za dotknięciem czarodziejskiego guziczka.

A koledze pytającemu co i jak poustawiać proponuję wstępnie literaturę, instrukcja aby poznać guzikologię - bo z niej zdjęć się nie nauczysz robić i w plener. Pstrykać na różnych ustawieniach i patrzeć co wyszło. A jak nie to zielony kwadracik pozostaje i wszystkie udane:rolleyes:
    EOSik + C 18-135, S 10-20, filterki Marumi, Sunpak i Velbon do podparcia:-D

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Może na początek tu o ekspozycji
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów