Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Spust migawki eos 50d

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harcerz Zobacz posta
    I czy możliwe jest, że jak kombinowali z nim coś na Żytniej to majsterkując go uszkodzili?
    IMHO mogli go "przy okazji" wymienić na nowy (bez pytania??) i stąd masz twardszy spust.
    oczywiście wszystko jest kwestią tego, jak bardzo stał się twardy i czy jest to akceptowalne. możliwe jest też, że coś skopali przy wymianie.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Generalnie chodzi o to, że nie muszę bić młotkiem żeby zrobić zdjęcie. Ale dawniej były takie dwa "skoki". Najpierw do połowy - AF, potem do końca i robił zdjęcie. A teraz ja za delikatnie (czyli wydaje mi się, że tak jak wcześniej) nacisnę spust to złapie ostrość ale nie robi zdjęcia. Dopiero jak mocniej docisnę to pyka.

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    IMHO mogli go "przy okazji" wymienić na nowy (bez pytania??) i stąd masz twardszy spust.
    Wątpię, bo napisali na karcie gwarancyjnej "Wymiana migawki 9.05.11r.", a o spuście nic nie ma.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli Ci to przeszkadza to odeślij do poprawki. Jeśli nie jesteś pewien czy jest OK to Idź do Miejskiej Macalni czy innego Saturna i sprawdź jak ten przycisk chodzi w innych puszkach.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Byłem dzisiaj w Saturnie i w sumie ciężko powiedzieć jak chodzi w innym body, bo są powyłączane, a chodzi przecież o moment w którym aparat robi zdjęcie Ale nie jestem zawodowym fotografem i raczej nie będę, więc nie muszę się bać, że spust zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie. Ślubu czy komunii mi nie przerwie, więc na razie dam spokój z tym.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Witam!
    Gdzie można wymienić spust migawki w Kielcach (lub w okolicy) i za ile? Jeżeli ktoś się orientuje to proszę o info.

Przycisk już zakupiłem bo miałem sam wymienić, ale jednak wolę oddać w ręce fachowca. ;-)
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Odświeżę temat, ale widząc daty w wątku i ostatnie pytanie pewnie i tak nikt nie odpowie
    Mam ten sam problem co Koledzy z postów #1 i #9. U mnie kłopot pojawił się po foceniu na zewnątrz w lekkiej mżawce - aparat był na zewnątrz tylko parę minut, a jednak...

Aparat po gwarancji. Pytanie: Żytnia, Naprawiacz z linku w drugim poście, czy może coś/ktoś w okolicach Łodzi? Najchętniej to drugie, oczywiście zależy mi na zminimalizowaniu czasu naprawy i/lub konieczności rozstania się z aparatem na kilka dni. Chciałbym to załatwić "od ręki".
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Awatar fofek
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Spust migawki eos 50d

Czy istnieje gdzieś w pobliżu Białegostoku serwis, który będzie w stanie naprawić mi spust? ;-)

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Cytat Zamieszczone przez M@arcin Zobacz posta
    Witam mam problem z spustem migawki. Pozwolę sobie opisać ten problem, mam nadzieje ze ten opis będzie dla was jasny Otóż naciskając spust migawki (do momentu kiedy uruchamia się autofokus jest ok) mając już złapaną ostrość naciskam mocniej i nic..., zdjęcie się nie robi muszę naprawdę mocno docisnąć aby zdjęcie się zrobiło. Kiedy używam spustu znajdującego się na gripie wszystko jest ok. Problem ten nie pojawia się cały czas.
    Co z tym zrobić ?
    Jest jeszcze inna możliwość ( oczywiście na swoją odpowiedzialność) w większości przypadków microstyk jest zabrudzony miałem tak, samemu można to zrobić w łatwy sposób wyciągasz kartę pamięci i i baterię, wlewasz przez otwór gdzie była bateria łyżkę stołową alkocholu metylowy lub podobny gdzie nie zostawiają żadnych śladów po wyschnięciu, trzymając aparat do góry nogami (w czasie wlewania) naciskając energicznym ruchem wielokrotnie spust migawki przez który przeleci wraz zanieczyszczeniami alkochol, ważne aby aparat trzymać w taki sposób aby spust migawki był w najniższym punkcie położenia odstawiając go też tak na 24 godziny na ułożonym kocu lub ręczniku do wyschnięcia u mnie na 40d i u kolegi na 50d spust działa jak nowy. może ta metoda wygląda okrutnie ale dała rezultat ważne aby alkochol czyszczący nie zostawiał nie zostawiał żadnych śladów tutaj link jak to zrobić Naprawa spustu migawki w aparacie Canon EOS 40D (20D, 30D, 50D) za 5zł w ciągu 2 minut - YouTube

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez grsi Zobacz posta
    ... ważne aby alkochol czyszczący nie zostawiał nie zostawiał żadnych śladów...
    Problem w tym, że sam alkohol może i nie zostawia śladów, ale już brud, który wymywa po drodze ślady takowe zostawia.

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

1 litro kontakt IPA plus koszt około 25zł

Przelać łyżką przez baterie i będzie działać jak nowy, robiłem to kilka razy, bardzo skuteczne, po takim przemyciu spust działa jak nowy.

Generalnie słyszałem że często w serwisach tak robią, a później często biorą pieniążki za wymianę spustu migawki, albo naprawę 250zł

... i niech mi ktoś nie mówi że można zawszę poprosić stary spust migawki na dowód - bo takich pewnie mają w zapasie, żeby wcisnąć pokazać.

Jak się ręce nie telepią i jest zdolność manualna to przelewać i się nie bać - polecam dużą łyżkę stołową ...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Naprawiacz Zobacz posta
    Problem w tym, że sam alkohol może i nie zostawia śladów, ale już brud, który wymywa po drodze ślady takowe zostawia.

Nic takiego się nie dzieje...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów