pozdro.,
m.
Generalnie chodzi o to, że nie muszę bić młotkiem żeby zrobić zdjęcie. Ale dawniej były takie dwa "skoki". Najpierw do połowy - AF, potem do końca i robił zdjęcie. A teraz ja za delikatnie (czyli wydaje mi się, że tak jak wcześniej) nacisnę spust to złapie ostrość ale nie robi zdjęcia. Dopiero jak mocniej docisnę to pyka.
Wątpię, bo napisali na karcie gwarancyjnej "Wymiana migawki 9.05.11r.", a o spuście nic nie ma.
Jeśli Ci to przeszkadza to odeślij do poprawki. Jeśli nie jesteś pewien czy jest OK to Idź do Miejskiej Macalni czy innego Saturna i sprawdź jak ten przycisk chodzi w innych puszkach.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Byłem dzisiaj w Saturnie i w sumie ciężko powiedzieć jak chodzi w innym body, bo są powyłączane, a chodzi przecież o moment w którym aparat robi zdjęcieAle nie jestem zawodowym fotografem i raczej nie będę, więc nie muszę się bać, że spust zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie. Ślubu czy komunii mi nie przerwie, więc na razie dam spokój z tym.
Witam!
Gdzie można wymienić spust migawki w Kielcach (lub w okolicy) i za ile? Jeżeli ktoś się orientuje to proszę o info.
Przycisk już zakupiłem bo miałem sam wymienić, ale jednak wolę oddać w ręce fachowca. ;-)
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Odświeżę temat, ale widząc daty w wątku i ostatnie pytanie pewnie i tak nikt nie odpowie
Mam ten sam problem co Koledzy z postów #1 i #9. U mnie kłopot pojawił się po foceniu na zewnątrz w lekkiej mżawce - aparat był na zewnątrz tylko parę minut, a jednak...
Aparat po gwarancji. Pytanie: Żytnia, Naprawiacz z linku w drugim poście, czy może coś/ktoś w okolicach Łodzi? Najchętniej to drugie, oczywiście zależy mi na zminimalizowaniu czasu naprawy i/lub konieczności rozstania się z aparatem na kilka dni. Chciałbym to załatwić "od ręki".
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Czy istnieje gdzieś w pobliżu Białegostoku serwis, który będzie w stanie naprawić mi spust? ;-)
Jest jeszcze inna możliwość ( oczywiście na swoją odpowiedzialność) w większości przypadków microstyk jest zabrudzony miałem tak, samemu można to zrobić w łatwy sposób wyciągasz kartę pamięci i i baterię, wlewasz przez otwór gdzie była bateria łyżkę stołową alkocholu metylowy lub podobny gdzie nie zostawiają żadnych śladów po wyschnięciu, trzymając aparat do góry nogami (w czasie wlewania) naciskając energicznym ruchem wielokrotnie spust migawki przez który przeleci wraz zanieczyszczeniami alkochol, ważne aby aparat trzymać w taki sposób aby spust migawki był w najniższym punkcie położenia odstawiając go też tak na 24 godziny na ułożonym kocu lub ręczniku do wyschnięcia u mnie na 40d i u kolegi na 50d spust działa jak nowy. może ta metoda wygląda okrutnie ale dała rezultat ważne aby alkochol czyszczący nie zostawiał nie zostawiał żadnych śladów tutaj link jak to zrobić Naprawa spustu migawki w aparacie Canon EOS 40D (20D, 30D, 50D) za 5zł w ciągu 2 minut - YouTube
1 litro kontakt IPA plus koszt około 25zł
Przelać łyżką przez baterie i będzie działać jak nowy, robiłem to kilka razy, bardzo skuteczne, po takim przemyciu spust działa jak nowy.
Generalnie słyszałem że często w serwisach tak robią, a później często biorą pieniążki za wymianę spustu migawki, albo naprawę 250zł
... i niech mi ktoś nie mówi że można zawszę poprosić stary spust migawki na dowód - bo takich pewnie mają w zapasie, żeby wcisnąć pokazać.
Jak się ręce nie telepią i jest zdolność manualna to przelewać i się nie bać - polecam dużą łyżkę stołową ...
--- Kolejny post ---
Nic takiego się nie dzieje...