Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Canon EF 70-200 f/4 czy Tamron SP 70-300 f/4-5,6 Di VC USD?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Za Akustykiem; na 200 (każda przysłona) miałem w L lekkie mydło, w każdym razie leciwa sigma 70-300 apo na 200/5.6 była lepsza (zgroza!)
    Nabrałem dystansu do L (może się jeszcze nawrócę).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no, moje 70-200/4 nonIS bylo przyzwoicie ostre, ale w porownywaniu z nim taki 70-300L to rzeznik, bo o 300/4 laskawie nie wspominam (ten to praktycznie kazde inne szklo ustawia na miejscu).

dla mnie literka L na obudowie nie oznacza automatycznie nie wiadomo jakiej ostrosci, jak to sie zdarza fanboyom czesto sugerowac. sa ostrzejsze elzbiety i sa mniej ostre... obiektyw jak obiektyw...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Przeczytałem opinie "akustyka" na temat C 70-200L i postanowiłem go sprawdzić.
    Użytkownikiem Canona jestem dopiero od miesiąca.
    Zrobiłem wczoraj fotki na 200mm z ręki przy f/5,6 przy czasie ok. 1/1000 i zdjęcia były dobre.
    Dzisiaj powtórzyłem ze statywu z funkcją wstępnego podniesienia lustra i wyszły wyraźnie lepsze pod względem ostrości.
    Może to jest przyczyną niezadowolenia?
    Ja mogę go polecić z czystym sumieniem, ale może poszczególne egzemplarze różnią się od siebie.
    dziwna rzecz, bo zawsze mi sie wydawalo, ze przy czasie 1/1000 wstepne podnoszenie lustra nie powinno miec znaczenia. podobnie stablilizacja...
    myle sie?
    I masz rację zapewne ;-) gdyż tu więcej zdziałał statyw niż wstępne podnoszenie lustra.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Przy 1/1000 wstępne podnoszenie nic nie da, ale dzisiaj robiłem przy innych czasach (dużo wcześniej) i chciałem wyeliminować wszelkie drgnięcia. Efekt był widoczny, ale zapewne jak pisze "dziobolek", to statyw czyni cuda.
    A porównywanie C70-200 bez IS z C70-300L jest dla tego pierwszego krzywdzące, inna liga cenowa. Chyba, że się mylę.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta

Wybacz... ale nie zgadzam się z Twoją opinią.

Pozdrówka!
    mozesz sie niezgadzac, zyjemy w panstwie gdzie to jest dozwolone

mialem ten obiektyw i dla mnie w porownaniu do C70-200 f4 ma on AF wolny i glosny, jedyne co to sprytnie dali przelacznik miedzy MF i AF ale w canonie tego dawac nawet nie trzeba z wiadomych przyczyn

fakt tamron jest lepszy optycznie ale z racji jego gabarytow wole maly i zgrabny [ ale mimo to super ] c70-200 f4L + uzupelnie go o 300 f4L
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie no, moje 70-200/4 nonIS bylo przyzwoicie ostre, ale w porownywaniu z nim taki 70-300L to rzeznik, bo o 300/4 laskawie nie wspominam (ten to praktycznie kazde inne szklo ustawia na miejscu).

dla mnie literka L na obudowie nie oznacza automatycznie nie wiadomo jakiej ostrosci, jak to sie zdarza fanboyom czesto sugerowac. sa ostrzejsze elzbiety i sa mniej ostre... obiektyw jak obiektyw...
    racji troche masz ale USM swoje robi, ja musialem zmienic swoje tamiego 17-50 f.28, ktorego uwazam dalej sa super szklo
    po prostu jego AF byl za wolny do tego co potrzebuje
    c17-40L sprawdza sie znakomicie, mimo ze takiej ostrosci nie ma

nie zawsze ostrosc jest najwazniejsza, czasami sama mozliwosc zrobienia zdjecia jest istotna
    Ostatnio edytowane przez lovtza ; 12-05-2011 o 12:37 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Dokładnie, poza ostrością liczy się również oddanie kolorów, kontrast i oddanie nieostrości.
    No i oczywiście celność AF-u.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Dokładnie, poza ostrością liczy się również oddanie kolorów, kontrast i oddanie nieostrości.
    No i oczywiście celność AF-u.
    i tu wygrywaja szkla systemowe - przynajmniej z tych, ktore probowalem.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lovtza Zobacz posta
    mozesz sie niezgadzac, zyjemy w panstwie gdzie to jest dozwolone
    Dziękuję Ci bardzo Rozbawiłeś mnie deczko "bzdurnym" i IMHO bez sensu porównaniem.
    Albowiem nie wiem jaki jest sens w tym, by porównywać bezpośrednio szkła f/4 oraz f/2,8

mialem ten obiektyw i dla mnie w porownaniu do C70-200 f4 ma on AF wolny i glosny, jedyne co to sprytnie dali przelacznik miedzy MF i AF ale w canonie tego dawac nawet nie trzeba z wiadomych przyczyn
    No mam i ja ten obiektyw i...

Po pierwsze primo - nie wiem jak można porównywać napęd tradycyjny z napędem USM
    No i bez przesady z tą głośnością w Tamronie... T 17-50 f/2.8 też cichy nie jest, prawda???

Po drugie primo - JA w Tamronie również nie mam powodów do tego, by korzystać z przełącznika AF/MF.

fakt tamron jest lepszy optycznie ale z racji jego gabarytow wole maly i zgrabny [ ale mimo to super ] c70-200 f4L
    Gabaryty...??? Hmmm uczciwie porównując identyczny zakres i światło

T 70-200 f/2,8 - 89,5 x 194,3 - 1150g napęd AF - tradycyjny
    C 70-200 f/2,8 - 84,6 x 193,6 - 1310g napęd AF - USM

nieuczciwie dołóżmy

C 70-200 f/4 --- 76,0 x 172,0 - 705g napęd AF - USM

Przy czym wypada zwrócić uwagę na to, że Tamron deklarowaną średnicę 89,5mm
    posiada tylko na plastikowym pierścieniu o szerokości ok. 2cm na czole obiektywu.
    Dalej obiektyw ma już mniejsze średnice, stopniowo schodzące do ok. 72mm w najwęższym miejscu.
    Więc faktycznie jest nawet nie tylko wizualnie mniejszy od konkurencji.

Podczas gdy Canony są w miarę równe na całej długości.

Więc IMHO Tamron jest (jak już wcześniej napisał, a do czego się nie odniosłeś)...
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Tak, tak, szczególnie ciężkie jak na światło 2.8
    ...jednym z najlżejszych i gabarytowo najmniejszych szkieł z takim światłem (o ile nie jedynym )

po prostu jego AF byl za wolny do tego co potrzebuje
    I to jest słowo klucz
    Dla mnie szybkość AF Tamrona jest wystarczająca, dla Ciebie nie...
    Ale nie pisz proszę, że jest wolny w porównaniu do USM, bo to zakrawa na... :wink:

nie zawsze ostrosc jest najwazniejsza, czasami sama mozliwosc zrobienia zdjecia jest istotna
    Cóż, dla mnie zawsze ostrość jest bardzo ważna.
    No a powiedzmy sobie szczerze, że Tamron wymiata pod tym względem.
    I to nie tylko w centrum kadru - jest piekielnie ostry w całym kadrze, tak na brzegach jak i w rogach.

Na ostre zdjęcie zawsze mogę wrzucić blur lub zmniejszyś ostrość,
    nieostre zdjęcie jest do...

Takie są MOJE potrzeby. Ale... co, kto lubi... ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ogólnie obiektywy na "T" tj. TOKINA TAMRON MOZNA WRZUCIC DO JEDNEGO WORA SPRZETU KTÓRY PRĘDZEJ CZY PÓŻNIEJ WYMIENIA SIĘ NA CANONA

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

"Blablabla".
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów