Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Boję się wysokiego ISO, czyli jak odszumić i wyostrzyć żeby było fajnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    może zdjęcie jest wycięte z gazety i zeskanowane
    Mamy XXI wiek! Skanuje razem z exifem

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    ISO 1000, ale ciągnięte i to sporo, pewnie z 3-4 EV Albo fill light. Normalnie przecież 40D przy dobrze naświetlonej scenie ma używalne ISO 3200.
    Stary scenariusz... stary gwardzista przy korycie boi się/pamięta filmy ISO 800 i na cyfrze nie wychyla się powyżej tej czułości (stawiam na 400).
    Banding wskazuje na wyciąganie strzelam: minimum 3EV (lampy raczej nie winię bo Speedlighty Canona się ładują błyskawicznie)
    BTW. Fotki w tym wątku z 50D w ogóle nie mają szumu! a ten B&W wygląda gorzej niż 3200 z mojej LX3

Do autorki postu: jak miałem 5D nie schodziłem poniżej ISO 800, nie ma sensu tak mało szumi.
    Proponuję przejść na M, ustawić sobie wg potrzeby przysłonę i kontrolować czas - jak za długi podbijać ISO. Takie rozwiązanie na 5D/350D jest imho optymalne ze względu na super matryce.

PS. Nie bójmy się 3200 na kultowych korpusach Canona!
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slajd Zobacz posta
    jedni wolą ciemne zoomy i wysokie ISO, inni wolą jase szkłą i niskie ISO.
    A jeszcze inni jasne stałki plus wysokie iso Przestańcie oglądac zdjecia w powiększeniach i nauczcie się dobrze naświetlać klatki i nie będzie tak źle z szumem

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Do autorki postu: jak miałem 5D nie schodziłem poniżej ISO 800, nie ma sensu tak mało szumi.
    Zapomniałeś dopisać że akurat miałeś taki wielki FF czy BF (nie pamiętam już w którą stronę) że musiałeś używać wysokiego ISO żeby w GO się zmieścić bo szkło trzeba było o 3EV przymknąć
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

szumy są ok, zwłaszcza przy drukowaniu zdjęć lub publikacjach. kiedyś jeszcze jak używałem nikona byłem szumofobem dopóki nie zobaczyłem, że zdjęcia o dziwo częściej na papierze wyglądają lepiej z szumem niż bez

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zapomniałeś dopisać że akurat miałeś taki wielki FF czy BF (nie pamiętam już w którą stronę) że musiałeś używać wysokiego ISO żeby w GO się zmieścić bo szkło trzeba było o 3EV przymknąć
    Ale to dopiero jak oddałem puszkę fachowcom, przed (z 85LII) było bardzo miło.
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

powalcz najpierw w camera raw przy wywoływaniu - daj wyostrzenie z maska i troche redukcji szumów a potem w PS ostrzenie miejscowe reczne na pędzlu głównych postaci

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów