Czyli plaster miodu do beauty disha - korzystaliście może z takiej nasadki, a jeśli tak, to jakie są efekty? Porównywałam zdjęcia "z i bez" na flickrze i szczerze mówiąc nie zauważyłam jakiegoś specjalnego efektu, ale może czegoś nie zauważam?
Czyli plaster miodu do beauty disha - korzystaliście może z takiej nasadki, a jeśli tak, to jakie są efekty? Porównywałam zdjęcia "z i bez" na flickrze i szczerze mówiąc nie zauważyłam jakiegoś specjalnego efektu, ale może czegoś nie zauważam?
Bo to ma za zadanie bardziej ukierunkować błysk z BD, nie zmieniać jego właściwości.
czasem chodzi tez o to zeby swiatlo nie docieralo np do tla, ktore ma byc czarne lub inaczej oswietlone.
Korzystałem ale plastry były mniejsze. Fajna sprawa. Dużo wygodniejsze niż trzymanie jakiejś flagi, czy innego stufu, który imituje honey'a.
Plaster miodu to swietna sprawa
1 skupia swiatlo,
2 daje kierunkowe swiatlo
3 dziala na zasadzie spotu, lecz swiatlo nie jest tak ostre, bardziej rozproszone
przyklad:
1. Beauty dish z nalozonym gridem, dzieki temu swiatlo nie dochodzilo do tla, a skupialo sie glownie na gornej czesci modela
2. Skierowany za plecami modelki widac, jasniejszy spot w tle za modelka
Uzywac mozna na miliony sposobow, osobiscie uwielbiam![]()
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 09-05-2011 o 23:25
No, ja sobie sprawiłem ostatnio do disha 70 cm - polubiłem od razu![]()
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Dzięki za odpowiedzi, teraz już wiem o co chodzi, zdecydowanie lepiej obejrzeć zdjęcia z opisem, to wszystko rozjaśnia (jak już jesteśmy w temacie lamp
kucza21, bardzo fajne zdjęcia![]()
Ja w sumie poruszem temat ale plastra miodu do softboxów.
Otóż rozglądam się za takowym plastrem miodu do okty 120cm od freepersa i tak porównuje też cenowo to cudo i się zastanawiam czym się może rożnić:
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
od tego:
http://www.funsports.pl/plaster-miod...uplikat-1.html
?
Bo kminie czy lepiej nie przepłacać i kupić taki sam ale od powerluxa? Bo nie wydaje mi się żeby okta od funsports`a była inaczej skonstruowana jeśli chodzi o mocowanie grida?
Czarny brystol + zszywacz o zrobisz sobie za grosze taki grid jaki chcesz w ciągu jednego wieczora... Jedyna wada to mniejsza mobilność niż takiego szmacianego.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
w ciagu 1 wieczora z czarnej, grubej agrowlokniny uszylem gridy na okte i 2 stripy. Moze nie sa tak geste jak ze sklepu ale dzialaja bardzo dobrze.