Zwykle -1EV ale to zalezy od obiektywu. Zamglenie moze byc wynikiem przeswietlenia przy fotkach pod slonce, to normalne nawet dla nowych obiektywow. Podstawowa zasada jest korzystanie z trybu M.
Zwykle -1EV ale to zalezy od obiektywu. Zamglenie moze byc wynikiem przeswietlenia przy fotkach pod slonce, to normalne nawet dla nowych obiektywow. Podstawowa zasada jest korzystanie z trybu M.
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
U mnie podobnie. Z tymi szklami M42, ktore sa w stopce ani w 350d ani w 300v nie dawalem zadnej korekty i wszystko bylo ok.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Zaprawde dziwne... fotografuje tylko na M, moze to przyzwyczajenie... i z kolei odpowiedz. Na Av nie musicie niczego korygowac, a moze sie myle.
Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-12-2005 o 23:18
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
U mnie to samo, Pentacon 50/1.8 wymaga minusowej korekty, szczególnie przy pracy z fleszem.Zamieszczone przez pebe
Pozdrawiam
PrzemoC
U mnie Helios 85 1.5 wymaga okolo -2/3 na Av... pozostalych szkiel nie przepstrykalem jeszcze dokladnie na 20D a na Praktice raczej nie wymagaja korekty 8)
A ja podpiąłem mojego Heliosa 58/2 i normalnie jestem w szoku. Obraz jak żyleta nawet na pełnej dziurze i piękny bokeh. Ciekawe jaką miałby charakterystykę rozdzielczości na wykresie. A już chciałem 50-tkę Canona kupować a tak kilka stówek w kieszeni. Ale fakt, ten mój egzemplarz to jak nówka. Wiele lat przeleżał w szafce![]()
Zamieszczone przez Shadow
Wszystko zależy od egzemplarza. Ja przypiąłem tego Heliosa, później 50 Canona. Porównałem fotki... Canon jest o dwie klasy wyżej![]()
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
To ciekawe. Myślisz że aż takie różnice mogły być w produkcji. A może było kilka modeli różniących się jakimś numerkiem albo serią ?
Shadow a możesz podać nr seryjny swojego Heliosa? (O ile się nie mylę to ten zielony numer na pierścieniu po przeciwnej stronie skali przysłon [mogę się mylić, więc prosze o ewentualne sprostowanie]).
Może uda się w ten sposób chociaż w pewnym stopniu ocenić z której serii Heliosy są dobre, z której nie. Podpinałem do body 4 heliosy - tylko jeden dawał dobry obraz.