Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 31 to 34 of 34

Thread: Wskaźnik naładowania akumulatorów przy zastosowaniu gripa.

Hybrid View

Uzależniony flankerp's Avatar

Ja czytałem gdzieś na forum elektronicznym że litowo jonowe (lub polimerowe) jak i Niklowo Wodorkowe nawet nie należy rozładowywać do końca. Poza tym można je doładować w każym momencie. Stare Niklowo KAdmowe należało formatować gdyż miały efekt 'pamięci'
    Ja do swojej lampy doładowuje nieraz w połowie rozładowania i nie mam problemów. Aparatowa baterie też doładowuje czasem co by nie być zaskoczonym. Zauważyłem tylko, że jak mam gripa właczonego to bateria na trochę krócej starcza (może elektronika gripa cos zjada międzyczasie; mam grip z wyświetlaczem)
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie axk's Avatar

Quote Originally Posted by flankerp View Post
    ...nie należy rozładowywać do końca.
    Ale co według Ciebie znaczy "do końca"?
    EOS + Speedlite

Uzależniony flankerp's Avatar

Do konca, az aparat zdechnie, bo jak bateria zdechnie to juz jej się nie zregeneruje..... i wtedy moze sie nie ladowac wcale albo czesciowo.... No ale z drugiej strony aparat nie pozwoli zajechac baterii, bo jak nie ma odpowiedniego pradu, to sie nie wlaczy i tyle....

Tak czy siak ja laduje jak zacznie migac.... I tak kazda bateria ma iles cyklli wiec predzej czy pozniej trza bedzie nowa kupic...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by flankerp View Post
    Do konca, az aparat zdechnie, bo jak bateria zdechnie to juz jej się nie zregeneruje..... i wtedy moze sie nie ladowac wcale albo czesciowo.... No ale z drugiej strony aparat nie pozwoli zajechac baterii, bo jak nie ma odpowiedniego pradu, to sie nie wlaczy i tyle....

Tak czy siak ja laduje jak zacznie migac.... I tak kazda bateria ma iles cyklli wiec predzej czy pozniej trza bedzie nowa kupic...
    Jak aparat padnie, to w baterii jest jeszcze pewien ladunek energii, zatem nie ma obawy. Obecnie ogniwa nie mają efektu pamięci, więc nie ma takiego problemu
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234