Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Wskaźnik naładowania akumulatorów przy zastosowaniu gripa.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

te z 450 czy 500 są pewnikiem słabsze(bo mniejsze i lżejsze)
    3dni to bez znaczenia, kilka tygodni robiłoby różnicę faktycznie...
    Przykładowo mogłem zrobic ślub i plener(5dni później) dwoma akku na jednym ładowaniu.
    Starsze bp-511 faktycznie słabną, 5D też pobiera więcej bo znajomy potrzebuje 4akku na ślub (ale on to potrafi i 3k zdjęc zrobic)
    LP-E6 też trzyma mi więcej niż 800 zdjęc. Używam 2lata i wiem. 1-1,5k
    Jak bym miał określic pewną dla mnie liczbę zdjęc przy moim użytkowaniu napisałbym 1200.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgadza się LP-E6 jest absolutnym liderem wśród akumulatorów i pewnie dlatego oryginał kosztuje ponad 200zl. Aktualnie szukam porządnego zamiennika i wydaje mi sie, że najlepszym rozwiązaniem jest Phottix ( potrzebuję zapasu )
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

martwi mnie jedynie fakt, że na stronie autoryzowanego dystrybutora znalazłem taki zapis :
    "Opis produktu
    Oryginalny akumulator litowo-jonowy przeznaczony do aparatów Canon EOS 550D.
    Dzięki zastosowanej technologii litowo-jonowej akumulator tego typu wolny jest od efektu pamięci.

Aby nowy akumulator osiągnął pełną moc należy go sformatować trzy razy. Formatowanie akumulatora polega na tym, że przed ładowaniem należy akumulator całkowicie rozładować, a następnie w pełni naładować. Tą czynność należy powtórzyć trzy razy. Gdy akumulator będzie już sformatowany można rozpocząć proces ładowania nawet wtedy, gdy nie będzie on w pełni rozładowany."

Nie wiem co o tym sądzić. myślałem, że te czasy już minęły bezpowrotnie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Bolek ja praktycznie na każdych bateriach robię formatowanie i widać dłuższa żywotność .. Przynajmniej takie mam odczucia .. Jedyne akumulatorki których nie formatowałem to te do lampy, ale tutaj nie mogę za wiele powiedzieć bo mało ich używam.
    Sam jestem ciekaw jaka jest w końcu prawda z tym ładowaniem..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli już to aku się formuje a nie formatuje. Zaś tutaj chodzi o chipa kontrolującego ogniwo, jaki ładunek przeszedł w obie strony i jakie były różnice. Taka uproszczona kalibracja elektroniki która musi wiedzieć jakie są limity by nie było fajerwerków.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Miałeś te aparaty od nowości? Może w tym problem. W 7D jest LP-E6 nie o nim tu mowa, ponadto z tego co pamiętam z serii XXXD 350D był ostatnim aparatem który korzystał z BP-511A. [..]
    350D korzysta z NB-2L(H). Nie z BP-511A

Pozdrawiam..

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zzz Zobacz posta
    Taka uproszczona kalibracja elektroniki która musi wiedzieć jakie są limity by nie było fajerwerków.
    Taki informacje powinny być zapisane w elektronice akumulatora w momencie opuszczenia linii produkcyjnej.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Taki informacje powinny być zapisane w elektronice akumulatora w momencie opuszczenia linii produkcyjnej.
    Wystarczają krytyczne limity rozładowania/naładowania. Reszta, czyli prawidłowa kalibracja pod konkretny pakiet zrobi się sama, przy pierwszym użyciu i przez wszystkie następne. Nikt nie będzie się bawił w czasochłonne kalibrowanie tysięcy baterii do elektroniki użytkowej bo to jest bez sensu.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Wystarczają krytyczne limity rozładowania/naładowania. Reszta, czyli prawidłowa kalibracja pod konkretny pakiet zrobi się sama, przy pierwszym użyciu i przez wszystkie następne. Nikt nie będzie się bawił w czasochłonne kalibrowanie tysięcy baterii do elektroniki użytkowej bo to jest bez sensu.
    Ale tak to wygląda czy też są to tylko Twoje przypuszczenia?
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To raczej nie jest prawda. Czasy formowania/ formatowania ogniw już dawno minęły
    Dawniej taka formuła widniała w każdej instrukcji do tel. komórkowego a teraz nie ma o tym słowa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli już to aku się formuje a nie formatuje. Zaś tutaj chodzi o chipa kontrolującego ogniwo, jaki ładunek przeszedł w obie strony i jakie były różnice. Taka uproszczona kalibracja elektroniki która musi wiedzieć jakie są limity by nie było fajerwerków.
    Nie wiem skąd Kolega czerpie taką wiedzę, ale nie sądzę żeby to była prawda. Elektronika zawarta w aku steruje procesem ładowania ogniw i zabezpiecza ogniwa przed przeciążeniem/przeładowaniem. Na poziom nagromadzonego ładunku nie ma bezpośredniego wpływu. Zatem stosowanie praktyk z ubiegłego wieku nie ma najmniejszego sensu
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 16-05-2011 o 17:42 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów