Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Zeiss Distagon 21mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anpe Zobacz posta
    Z tym to się nie zgodzę. Pomijając pochylenia i przesunięcia Distagon 21 daje jednak ładniejszy obrazek od TS-e 24 II.
    Gorsza ostrość na rogach, większa winieta, większe aberracje, większa i na dodatek falista dystorsja. Chyba, że zaliczasz to do plusów. Może kolory bardziej kolorowe a kontrast bardziej kontrastowy? Ale chyba użycie tych obiektywów do krajobrazu/architektury implikuje raczej włączenie trybu RAW w aparacie...

A co do funkcji shifta i jego przydatności w obiektywach szerokokątnych. Taki przykład 17 TS-E + TCx1.4. I już nic nie trzeba prostować w PS
    http://img443.imageshack.us/i/img5161y.jpg/
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 15-05-2011 o 03:34
    .

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Z tym to się nie zgodzę. Pomijając pochylenia i przesunięcia Distagon 21 daje jednak ładniejszy obrazek od TS-e 24 II.
    Z tym to się nie zgodzę. Mam wrażenie, że nie miałes nigdy TS-E 24 II. Wg. mnie daje porównywalny. Ja przez pewien czas myślałem, czy nie dokupić ZE21 mając 24 II, ale odpuściłem - nic mi to by nie dało, a już na pewno nie dałoby jakości...
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zeiss 21mm jest genialnym obiektywem, choć niestety f2.8 jest jak dla mnie trochę zbyt mało, żebym wydał ok. 6.000 zł. Wolę 24L. Podpinałem oba. I to nie na 2 minuty.
    I jeszcze jedno. Potwierdzenie AF nie chciało niedziałać

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zeiss 21mm jest genialnym obiektywem, choć niestety f2.8 jest jak dla mnie trochę zbyt mało, żebym wydał ok. 6.000 zł.
    Co to jest 6kpln jeśli szkło jest "genialne" :-? Tylko co to "genialne" oznacza :-?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MC_, czy te cechy opisują jego "genialność":
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Gorsza ostrość na rogach, większa winieta, większe aberracje, większa i na dodatek falista dystorsja./.../ Może kolory bardziej kolorowe a kontrast bardziej kontrastowy?
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 15-05-2011 o 10:39 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Anpe
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Z tym to się nie zgodzę. Mam wrażenie, że nie miałes nigdy TS-E 24 II. Wg. mnie daje porównywalny. Ja przez pewien czas myślałem, czy nie dokupić ZE21 mając 24 II, ale odpuściłem - nic mi to by nie dało, a już na pewno nie dałoby jakości...
    Tak się składa że mam oba, jak zresztą napisałem powyżej.
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Gorsza ostrość na rogach, większa winieta, większe aberracje, większa i na dodatek falista dystorsja. Chyba, że zaliczasz to do plusów. Może kolory bardziej kolorowe a kontrast bardziej kontrastowy? Ale chyba użycie tych obiektywów do krajobrazu/architektury implikuje raczej włączenie trybu RAW w aparacie...
    Chyba się nie rozumiemy, ja nie twierdze że TS-e 24 II jest średnim czy też złym obiektywem. Twierdzę tylko, albo aż tyle, że pomijając kwestię przesunięcia i pochylenia CZ 21 daje moim zdaniem ładniejszy obrazek. Według mnie jest bardziej równy pod względem ostrości na całej powierzchni i ma lepszy kontrast. Do architektury biorę jednak mojego TS-e 24 II a nie CZ 21, jeśli nie korzystam z pochyleń to do krajobrazu wezmę CZ21. Ufffff
    Co do winiety to, kto robi krajobrazy na przesłonie 2,8 ??? (choć i na tej Zeiss jest ostry w całym kadrze).
    Ostatnio edytowane przez Anpe ; 15-05-2011 o 14:49 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Tak się składa że mam oba, jak zresztą napisałem powyżej.
    Czy możesz zatem wrzucić jakieś porównywalne krajobrazowe kadry z zc21 i ts-e24II ? Chętnie wszyscy jak sądzę porównamy .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na upartego obrazek z cz 21mm też można sobie poskładać tak żeby głębia była ogromna
    wg wszystkich testów oba obiektywy są świetne. Tylko niuanse i bardzo konkretne zastosowanie ma wpływ na wybór. Niech autor wątku sam rozstrzygnie, które szkło bardziej mu się przyda.
    40D| 17-40| 35ZE|100ZE
    ======================
    www.sekcyjny.deviantart.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów