Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Zeiss Distagon 21mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Hässleholm

Domyślnie Zeiss Distagon 21mm

Witam

Szukalem, szukalem i nie znalazlem watku poswieconego obiektywowi Zeiss Distagon 21 - o wlasnie temu http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

Do wakacji zamierzam kupic cos szerokokatnego do 5dmk2 i zastanawiam sie, czy ten Zeiss bylby dobrym wyborem w swojej klasie cenowej. Czy ktos ma lub mial to szklo i moze podzielic sie swoimi praktycznymi doswiadczeniami, najlepiej w odniesieniu do innych szerokich katow? W podobnej cenie jest Canon 24/1,4 i cos tak mysle, ze miedzy tymi obiektywami rozegra sie glowna walka

pozdrawiam
    Krzysztof

Dopiero zaczyna Awatar Anpe
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

21 to jednak wyraźnie szerzej niż 24 (mam CZ21, Tse24 i C24-70) więc co do kątów musisz sam zadecydować. Jeśli chodzi o zalety CZ, to kolory, praktycznie brak dystorsji, ostrość w całym kadrze. Wady to gwint 82 i idące z nim konsekwencje, czyli cokin 85 nie wystarczy. Niestety mimo powłok CZ flaruje według mnie bardziej niż C17-40, lub C24-70 więc trzeba uważać. 24 1.4 nie miałem więc się nie wypowiadam.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Tu jest test zeissa : http://www.photozone.de/canon_eos_ff..._28_5d?start=1 i możesz porównać z testem 24/1.4II.
    Sam się zastanawiałem nad tym zeissem (podobno kultowy ;-)) i raczej nie wymienię go na 24/1.4II. Zeiss rysuje inaczej niż canon i ma lepszy kontrast ale przy tej ogniskowej bardziej cenię f=1.4 oraz AF (mam również CZ 50/2.0 i 100/2.0).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Miałem do czynienia tylko z pół-Zeissem

Ojjj, przepraszam, to jest pół 18 f/3.5...

Ale tak na serio, to podpinałem testowo na targach, ciemnica była i mimo, że ostry od pełnej dziury, nawet w rogach, to, podobnie jak Koraf, wolałbym światło 24L. Znaczy się nie oddam 24 za niego :P
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 13-05-2011 o 15:38
    .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli szukasz szkła do krajobrazów to moim zdaniem ciężko znaleźć coś lepszego.
    Jak pisze Lloyd Chambers (http://diglloyd.com/) ten zeiss pokaże prawdziwą moc jak powstaną aparaty z matrycą 30-40 mpix i jeśli nie potrzebujesz AF to jest to najlepszy szeroki kąt jaki jest na rynku.
    Jak bym miał kasę to bym go kupił bez wahania pomimo tego, że musiałbym wymienić wszystkie filtry bo mam na 77mm wszystkie ehh

pozdrawiam
    40D| 17-40| 35ZE|100ZE
    ======================
    www.sekcyjny.deviantart.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jeśli światło 24/1,4 nie jest potrzebne, bo i tak obiektyw ma być używany w okolicach f/8, jeśli AF też nie jest priorytetem, w końcu jeśli wymaga się wysokiej jakości obrazu, poważnie zastanowiłbym się nad, moim zdaniem, bardziej funkcjonalnym Canonem 24 TS-E II. Możliwość korekcji perspektywy przy szerokim kącie jest bardzo pożądana w fotografii krajobrazowej i architektonicznej.
    .

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Trudno się nie zgodzić z dr11 :-D, tym bardziej, że optycznie to niewiele ale jednak lepsze szkło (przynajmniej wg the-digital-picture.com) od zeissa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to fakt, ale też bardziej "upierdliwe" - poza tym 24mm to nie 21mm

chciałbym mieć tyle pieniędzy i takie problemy hehe
    40D| 17-40| 35ZE|100ZE
    ======================
    www.sekcyjny.deviantart.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vorph Zobacz posta
    to fakt, ale też bardziej "upierdliwe" - poza tym 24mm to nie 21mm
    Owszem, TS-E 24mm będzie węższy od Distagona 21mm, ale - i to bardzo ważne ale - mając obiektyw z shiftem możesz ustawiając aparat w jednym miejscu wykonać mozaikę zdjęć z różnymi przesuwami i efektywnie, po poskładaniu, mieć obraz o szerszym kącie i większej rozdzielczości.

Dopiero zaczyna Awatar Anpe
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Trudno się nie zgodzić z dr11 :-D, tym bardziej, że optycznie to niewiele ale jednak lepsze szkło (przynajmniej wg the-digital-picture.com) od zeissa.
    Z tym to się nie zgodzę. Pomijając pochylenia i przesunięcia Distagon 21 daje jednak ładniejszy obrazek od TS-e 24 II.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów