Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: [Scepon] Beskid Makowski

Mieszany widok

Domyślnie

Dziękuję za komentarze i poświęcenie czasu. W przypadku zdjęć robionych w środku dnia nie podzielam zdania o mocnych kontrastach. Takie zdjęcie przełożone na papier świeci czarnymi dziurami i "smołą". Jednak to ważna uwaga i trzeba rozważyć zarówno zrobienie wersji mocno kontrastowej jak i wypranej - jak moje. Potem porównać i wybrać co komu wedle gustów bardziej odpowiada. Na zdjęciu 4 widać Babią Górę, po Waszych zaleceniach obaliłem 4 piwa i przemieściłem się w jej pobliże. Poniżej pokazuję wersję mocniejszą kontrastowo i oczywiście zapraszam do obejrzenia i skomentowania.

6.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scepon Zobacz posta
    Dziękuję za komentarze i poświęcenie czasu. W przypadku zdjęć robionych w środku dnia nie podzielam zdania o mocnych kontrastach. Takie zdjęcie przełożone na papier świeci czarnymi dziurami i "smołą". Jednak to ważna uwaga i trzeba rozważyć zarówno zrobienie wersji mocno kontrastowej jak i wypranej - jak moje. Potem porównać i wybrać co komu wedle gustów bardziej odpowiada. Na zdjęciu 4 widać Babią Górę, po Waszych zaleceniach obaliłem 4 piwa i przemieściłem się w jej pobliże. Poniżej pokazuję wersję mocniejszą kontrastowo i oczywiście zapraszam do obejrzenia i skomentowania.
    Ostatnie lepiej.
    By się przydało abyś zrozumiał że w krajobrazie głębokie cienie są podstawowe. One dają perspektywiczności, głębi i atmosfery.
    Prawdą jest jednak że zdjęcia w południe dają bardzo ograniczoną tonację - albo cienie albo wyprane światła. Do tego słaba saturacja i wyprane kolory.
    A jeszcze do tego dodaj jakąś dziwną hdr-owską obróbkę jaką zrobiłeś na trójce i wychodzią zdjęcia których nikt nie chce oglądać.

Zresztą nawet w południe można zrobić dobre zdjęcia jak stosujesz umiejętną obróbkę. Załóż polara, nie tylko dla nieba, ale i dla zlikwidowania południowej mgiełki (haze). Potem ściągnij krzywe w dół i masz szanse na przyzwoite zdjęcia. Znam wiele znakomitych zdjęć krajobrazowych robionych w słoneczne południe. Musisz tylko umiejętnie je obrobić.
    Pytanie - czy mógłbyś udostępnić raw-a z jedynki do spróbowania?

Uprawnienia umieszczania postów