Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: 2 obiektywy czy 1.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin20 Zobacz posta
    Witam.

Niedługo przymierzam się do zakupu CANONA 7D i mam dylemat co do szkieł .

Zastanawiam się nad zakupem S 18-50 2.8 HSM MACRO lub T 17-50 2.8 vc + tele T lub S 70-200 2.8. Teraz naszła mnie taka myśl żeby zamiast tych dwóch obiektywów kupić jeden CANON 16-35 L USM.
    Albo ja czegoś nie kumam, albo Ty nieprecyzyjnie się wyraziłeś:
    chcesz pokryć zakres 17 - 200 czy 16 - 35? Bo Twoje propozycje tak właśnie wyglądają :-). Pytasz czy kupić dwa: 15-50 + 70-200 czy może lepiej jeden: 16-35? Ja sensu porównania nie widzę, może inni bardziej...
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Dopiero zaczyna Awatar Szulif

Domyślnie

hehehe inni tez niebardzo

marcin musisz sobie najpierw odpowiedziec na pytanie jakich ogniskowych potrzebujesz a dopiero pozniej szukac obiektywu pod potrzebne zadanie/ogniskowe.
    CANON ::: dostawca narzedzi

Coś już napisał

Domyślnie

nudzi mi sie w robocie, zajrzalem tu zaciekawiony tytulem - bo jakas dziwaczna alternatywa: 16-35 vs standard + tele i juz ktoras strone wylewam

jestem nowy na tym forum, ale juz zauwazylem, ze zestaw amator + 5d2 to jakas mieszanka wybuchowa dla negatywnych emocji.
    do tej pory myslalem naiwnie, ze tego typu miejsca w internecie sa po to, zeby sobie pogadac, pomagac, dzielic sie doswiadczeniami a nie zeby budowac swoje ego sciagajac nowych w dol.

co kogo obchodzi od jakiego sprzetu inny zaczyna? ja sobie kiedys kupilem impreze sti mimo, ze nie mialem doswiadczenia w sportowej jezdzie. i fanu mialem co niemiara. idac logika niektorych tutaj powinienem byl zaczynac od punto..hmmm
    Ostatnio edytowane przez maczetka ; 17-05-2011 o 11:46

Początki nałogu

Domyślnie

Do marcina20, jeżeli temat jest nadal aktualny, to z 16-35 (przy puszce 7d) oblecisz całą imprezę, trochę może brakować długiego końca, ale dodatkowo posiadanie 85/1,8 załatwi ten problem. Równie dobrze będzie w przypadku posiadania 24-70. Tym również możesz oblecieć wsio. Nawet będzie lepiej bo będziesz mieć dłuższy koniec a co do 24 na cropie to w wyjątkowych sytuacjach może ci brakować szerokości. Ja przy twoim budżecie brałbym 24-70 do 7d. Udało mi się kiedyś zrobić ślubów (z puszką 50d) parę jeden głównie 24-70 i nawet na tańcach dawało radę (z 550ex jako dopalacz światła iwspomaganie AF).
    Niemniej teraz mam 5d ślubów nie robię, lecz chodzę dla własnej i rodzinnej frajdy z 5d vI na imprezki do dzieci i powiem szczerze, że choć to staroć, wyglądem i monitorkiem to muzeum w porównaniu z 50d to jakość obrazka i możliwość łatwiejszej obróbki wymiata tą 50-tkę.
    Przy twoim budżecie wziąłbym 5dII +24-70+580exII i w 13-14kpln się zmieszczę do tego LR 3 i budżet zamknięty. Do tego duperele jak baterie zamienniki karty 8-16gb i masz zestaw wymiatacz. Nie będę polemizował ani się spierał z NOObek-iem, ale ja tam wolę stare 5d ze względu na obrazek niż nowe 50d ze względu na monitorek. Poza tym jak robię maluchy w tańcu to 5d daje radę więc kościoły, śluby, wesela też raczej szybkością begających nie ustępują.
    Powiem ci jedno jak ostatnio obrabiałem dla zabawy i z ciekawości parę fotek z tych ślubów robionych na 50d i fotki maluchów ganiających po średniociemnej sali z 5d to było niebo a ziemia. Więcej i łatwiej się da wyciągnąć, z tym rawów (z FF) niż z cropa.
    poza tym mając ff (5d)+24-70 możesz zakupy 16-35 i 85 odłożyć na dalszy plan. Ten zestaw da ci to czego potrzebujesz. Wiadomo mogą się zdarzyć sytuacje ekstrelane, ale ich również nie unikniesz mając cropa.
    Łatwiej jest poza tym i taniej dokupić np c20/2,8, lub 12-24sigmy do FF, która da ci szerokość. Zawsze to można podpiąć pod zapasowe analogowe np. c30 lub c33. Z cropowymi szkłami tego nie zrobisz.
    Filtry polaryzacyjne to sobie odpuść.
    Dołożę jedynie, że ani wcześniej na 50d nie narzekałem na AF ani w 5d nie narzekam. Jest ten drugi lekko wolniejszy, ale żyję z nim i się cieszę.
    Nie namawiam do takich zakupów, ale ze swojego skromnego doświadczenia tak bym zrobił.
    Maczetka, bo tu zamiast porad i wymiany doświadczeń, jest zaciekłe bronienie własnych ideologii związanych z posiadaniem a chyba bardziej z kasą. Udowodnić komuś na siłę, że własne odczucia są OK, inny nie ma racji.
    Ja napisałem odnoście pierwszego postu i swoich przejść i tyle. Co bym zrobił ja, co zrobi założyciel topica to już jego wybór.
    Ostatnio edytowane przez darecky ; 17-05-2011 o 12:34

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

OT o tym czy każdy jest skazany na FF wydzieliłem do hydeparku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=75919
    tu proszę nie kontynuować.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

nie focę ślubów i nie zamierzam(póki co), ale zastanów się drogi wątku Autorze czy zawsze będziesz miał czas zmienić szkło z jednego na drugie. Inna sprawa to dwie puchy. ale tu finanse ograniczają. 7D to fajne body ale nie lepiej jednak dołożyć do 5DII?

i weź sobie do serca poradę Dinderi! ewentualnie Lightroomem się ratuj, znacznie taniej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    miało być do 5DII +24-70 masz uniwersalnie i jasno.
    Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 18-05-2011 o 13:34 Powód: Automerged Doublepost
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    do tej pory myslalem naiwnie, ze tego typu miejsca w internecie sa po to, zeby sobie pogadac, pomagac, dzielic sie doswiadczeniami a nie zeby budowac swoje ego sciagajac nowych w dol.

co kogo obchodzi od jakiego sprzetu inny zaczyna? ja sobie kiedys kupilem impreze sti mimo, ze nie mialem doswiadczenia w sportowej jezdzie. i fanu mialem co niemiara. idac logika niektorych tutaj powinienem byl zaczynac od punto..hmmm
    Punto łatwiej opanować niż impreze sti, a kuku można sobie spore zrobić,

5d2+elki też może zrobić kuku na psychice i graba dodać.

Podstaw najlepiej sie uczyć na prostszym niedrogim, ale zabierać cykać for fun a nie myśleć że bierze sie pustaka 3kg na zwykły spacer.

Świadomie zrobisz dobre foty mydelniczką z M to i zrobisz je lustrem, nieświadomie nie dogonisz zdjęć mydelniczki nawet mając 5d2+super elki, czy nawet mając hassela. Mówi to ktoś z 20d+28-105 tak nielubianym szkłem a niektóre foty mam to po prostu wgniatają w ziemie, a to ułamek ceny 5d2.

Sluby wymagają wiecej od człowieka niż od sprzetu, koniec offtopa.

Tak jak amator mając sti nie doszedł by kuzaja w punciaku.
    I najważniejsze ci bardziej doświadczeni wiedzą co mówią, ja wspominam co mi mówiono przy kupnie 1 lustra, teraz to na 101% popieram. To bardzo pomocne rady których amator nie rozumie.
    Ostatnio edytowane przez retter ; 27-05-2011 o 14:38

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    5d2+elki też może zrobić kuku na psychice i graba dodać.
    W jaki sposób? Moja wyobraźnia podpowiada mi tylko "zbyt płytka GO".

Ja widzę duży plus zestawu "na bogato" - wyłącza on możliwość wymówki w stylu "mam zbyt słaby sprzęt, to pewnie dlatego fotki wychodzą kiepsko".
    Żeby nie było - sam żadnej eLki, póki co, nie posiadam.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Ja widzę duży plus zestawu "na bogato" - wyłącza on możliwość wymówki w stylu "mam zbyt słaby sprzęt, to pewnie dlatego fotki wychodzą kiepsko"
    dzięki temu przedmiot badań może iść i powiesić się na pasku od aparatu, bo oznacza to że nic mu już nie pomoże i jest totalnym beztalenciem, beznadzieją chodzącą, etc.
    No tak plus jakich mało...
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    W jaki sposób? Moja wyobraźnia podpowiada mi tylko "zbyt płytka GO".
    No taki drogi aparat to musi robić dobre zdjęcia tak dużo tylko megapixów i takie duże te oko, tylko cos one nie sa takie pikne te foty, innych są ładniejsze. Ehhh to chyba zajecie nie dla mnie....

Albo co gorsza jako tako wychodzi a uważa za cud za mała GO etc...

5D, elki czy nawet taki crop, wszelka szkła dopasowane do ich zastosowania jest super narzędziem w odpowiednich "MYSLĄCYCH" rekach. W przenośni a nie dosłownie:P
    Ostatnio edytowane przez retter ; 28-05-2011 o 12:10

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów