Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: 2 obiektywy czy 1.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911 Zobacz posta
    15mm jest NIEZASTĄPIONE w we wnętrzach.
    Rozumiem że 16-35 to już za wąsko...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin20 Zobacz posta
    jestem tu świeży
    Kupując 7D nie wiesz czego chcesz?! Żałosne.

Coś już napisał

Domyślnie

michael_key, a co to, kupienie dobrego body wymaga doskonałej znajomości sprzętu Canona i mistrzostwa w kunszcie fotograficznym? Nic mnie tak nie wkurza jak takie wycieczki na forach, człowiek pyta kulturalnie jakie szkło polecamy a słyszy że jest żałosny... Taki obrazek mi się przypomina:

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Zastanawiam się nad zakupem S 18-50 2.8 HSM MACRO lub T 17-50 2.8 vc + tele T lub S 70-200 2.8. Teraz naszła mnie taka myśl żeby zamiast tych dwóch obiektywów kupić jeden CANON 16-35 L USM. Dodatkowo mam zamiar zakupić lampę CANON 580 EX II .
    Mam 16-35 i jest super, ale jak ktoś tu już pisał, jedno szkło cię ograniczy, jakiekolwiek by ono nie było. Ja bym na twoim miejscu dozbierał do 70-200/f4. skoro głownie plenery to i światło nie musi być nie wiadomo jakie. Co do lampy to tez uważam, że to doba myśl... Dziś mnie bardzo bolał brak takowej....Jest na liście zakupów
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Jak chcesz robić wesela, plenery itd. to ja bym poszedł kolejno:
    1. 17-55/2.8
    2. 70-200/2.8
    3. 85/1.8
    4. 10-22, bo kiedyś zabraknie szerokości

A nie myślałeś, żeby kupić od razu 5DII, bo 7-ka to bardziej do sportu a nie na wesela i plener. FF daje o wiele fajniejszy obrazek. Z 5-ką majac 24-70/2.8 + 70-200/2.8 można już fajnie się pobawić. Później dokupisz stałki typu 50/1.4 i 135/2 jakiś szeroki kąt typu 17-40 i będziesz miał naprawdę super zestaw.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

Nie wiem czy się wyrobie, kwota jaką mogę przeznaczyć na zestaw to 15 tyś zł.

Za tą kwotę chciałem właśnie kupić 7d, obiektywy, filtry polaryzacyjne, uv, torbę, karty pamięci, lampę błyskową 580 ex II, myślałem nad gripem i akumulatorkami.

Nie pisz kolego, że żałosne bo wiem co chce kupić, nie chce nikona, pentaxa tylko chce CANONA.

Obecnie fotografuję kompaktem pro815 i canonem 1000d firmowym.
    Dotychczas fotografowałem głownie do gazety lokalnej, koncerty, spotkania, wydarzenia itp. sesje znajomym i trochę przyrody . Bardzo lubię fotografować portrety stąd myślałem nad stałką 85m 1.8.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://pl.fotoalbum.eu/ozber/a216146/1 moje zdjęcia aktualizowałem 3-4 lata temu jak dostałem swój 1 aparat kompaktowy.
    Ostatnio edytowane przez marcin20 ; 09-05-2011 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Marcin20, przydałoby się, żebyś pomyślał o programie do obróbki zdjęć. Profesjonalna fotografia ślubna bez poważnej obróbki nie istnieje. Uważam, że poza tym co napisali koledzy o obiektywach, legalna wersja Photoshopa to rzecz absolutnie niezbędna.
    Oczywiście, bardziej 5DII niż 7D, do takich celów.
    Tutaj jest ciekawy poradnik dla Ciebie, w pigułce: http://futomaki.pl/2010/04/02/5-pros...-w-24-godziny/
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Za tą kwotę chciałem właśnie kupić 7d, obiektywy, filtry polaryzacyjne, uv, torbę, karty pamięci, lampę błyskową 580 ex II, myślałem nad gripem i akumulatorkami.
    Z powyższych rzeczy odpuściłbym sobie filtry, szczególnie UV oraz grip. Bez tych elementów spokojnie da się żyć i można je dokupić później.

Wracając do mojej myśli, warto to rozważyć:
    1. 5DII - można kupić spokojnie za 7tys. pln
    2. 24-70/2.8 - 4tys. pln
    3. 70-200/2.8 - 4tys. pln
    Razem masz sprzęt za 15tys. pln
    Doliczając lampę i karty wyjdzie dodatkowo ok. 2tys. pln, ale ta różnica moim zdaniem warta jest dopłaty biorąc pod uwagę jakość obrazka i porównując 7D i 5DII.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bruinen Zobacz posta
    michael_key, a co to, kupienie dobrego body wymaga doskonałej znajomości sprzętu Canona i mistrzostwa w kunszcie fotograficznym? Nic mnie tak nie wkurza jak takie wycieczki na forach, człowiek pyta kulturalnie jakie szkło polecamy a słyszy że jest żałosny
    Mnie natomiast bardziej wkurza sam fakt, że takich tematów na forum przewinęło się miliony. W dodatku mamy kilka tematów, które na pewno będą bardziej pomocne niżeli 300 razy wałkowanie tego samego.

Zawsze pada pod koniec takie cudo;
    jestem tu świeży
    Czytać regulamin i pokrewne tematy to już nie łaska?

Nie pisz kolego, że żałosne bo wiem co chce kupić, nie chce nikona, pentaxa tylko chce CANONA.
    Chyba nie zrozumiałeś pytania? Nie rozważaliśmy jaką markę chcesz kupić. No i sam sobie przeczysz, bo z początku chciałeś kupić 7d+tamrona

Obecnie fotografuję kompaktem pro815 i canonem 1000d firmowym.
    Dotychczas fotografowałem głownie do gazety lokalnej, koncerty, spotkania, wydarzenia itp. sesje znajomym i trochę przyrody . Bardzo lubię fotografować portrety stąd myślałem nad stałką 85m 1.8.
    I nadal nie wiesz, że do ślubów i portretów bardziej FF?

Zakładam, że znowu za jakiś czas w hydeparku będzie o psuciu rynku

Dopiero zaczyna
    Miasto
    CZŁUCHÓW

Domyślnie

Gdybym miał teraz wybierać to zestaw zaproponowany przez @matsil byłby dla mnie oki.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów