michael_key, a co to, kupienie dobrego body wymaga doskonałej znajomości sprzętu Canona i mistrzostwa w kunszcie fotograficznym? Nic mnie tak nie wkurza jak takie wycieczki na forach, człowiek pyta kulturalnie jakie szkło polecamy a słyszy że jest żałosny... Taki obrazek mi się przypomina:
Mam 16-35 i jest super, ale jak ktoś tu już pisał, jedno szkło cię ograniczy, jakiekolwiek by ono nie było. Ja bym na twoim miejscu dozbierał do 70-200/f4. skoro głownie plenery to i światło nie musi być nie wiadomo jakie. Co do lampy to tez uważam, że to doba myśl... Dziś mnie bardzo bolał brak takowej....Jest na liście zakupów![]()
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Jak chcesz robić wesela, plenery itd. to ja bym poszedł kolejno:
1. 17-55/2.8
2. 70-200/2.8
3. 85/1.8
4. 10-22, bo kiedyś zabraknie szerokości
A nie myślałeś, żeby kupić od razu 5DII, bo 7-ka to bardziej do sportu a nie na wesela i plener. FF daje o wiele fajniejszy obrazek. Z 5-ką majac 24-70/2.8 + 70-200/2.8 można już fajnie się pobawić. Później dokupisz stałki typu 50/1.4 i 135/2 jakiś szeroki kąt typu 17-40 i będziesz miał naprawdę super zestaw.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Nie wiem czy się wyrobie, kwota jaką mogę przeznaczyć na zestaw to 15 tyś zł.
Za tą kwotę chciałem właśnie kupić 7d, obiektywy, filtry polaryzacyjne, uv, torbę, karty pamięci, lampę błyskową 580 ex II, myślałem nad gripem i akumulatorkami.
Nie pisz kolego, że żałosne bo wiem co chce kupić, nie chce nikona, pentaxa tylko chce CANONA.
Obecnie fotografuję kompaktem pro815 i canonem 1000d firmowym.
Dotychczas fotografowałem głownie do gazety lokalnej, koncerty, spotkania, wydarzenia itp. sesje znajomym i trochę przyrody . Bardzo lubię fotografować portrety stąd myślałem nad stałką 85m 1.8.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://pl.fotoalbum.eu/ozber/a216146/1 moje zdjęcia aktualizowałem 3-4 lata temu jak dostałem swój 1 aparat kompaktowy.
Ostatnio edytowane przez marcin20 ; 09-05-2011 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost
Marcin20, przydałoby się, żebyś pomyślał o programie do obróbki zdjęć. Profesjonalna fotografia ślubna bez poważnej obróbki nie istnieje. Uważam, że poza tym co napisali koledzy o obiektywach, legalna wersja Photoshopa to rzecz absolutnie niezbędna.
Oczywiście, bardziej 5DII niż 7D, do takich celów.
Tutaj jest ciekawy poradnik dla Ciebie, w pigułce: http://futomaki.pl/2010/04/02/5-pros...-w-24-godziny/
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Z powyższych rzeczy odpuściłbym sobie filtry, szczególnie UV oraz grip. Bez tych elementów spokojnie da się żyć i można je dokupić później.
Wracając do mojej myśli, warto to rozważyć:
1. 5DII - można kupić spokojnie za 7tys. pln
2. 24-70/2.8 - 4tys. pln
3. 70-200/2.8 - 4tys. pln
Razem masz sprzęt za 15tys. pln
Doliczając lampę i karty wyjdzie dodatkowo ok. 2tys. pln, ale ta różnica moim zdaniem warta jest dopłaty biorąc pod uwagę jakość obrazka i porównując 7D i 5DII.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Mnie natomiast bardziej wkurza sam fakt, że takich tematów na forum przewinęło się miliony. W dodatku mamy kilka tematów, które na pewno będą bardziej pomocne niżeli 300 razy wałkowanie tego samego.
Zawsze pada pod koniec takie cudo;
Czytać regulamin i pokrewne tematy to już nie łaska?
Chyba nie zrozumiałeś pytania? Nie rozważaliśmy jaką markę chcesz kupić. No i sam sobie przeczysz, bo z początku chciałeś kupić 7d+tamrona
I nadal nie wiesz, że do ślubów i portretów bardziej FF?
Zakładam, że znowu za jakiś czas w hydeparku będzie o psuciu rynku![]()
Gdybym miał teraz wybierać to zestaw zaproponowany przez @matsil byłby dla mnie oki.