Ja wybrałem 28-135is usm zamiast 28-75 i nie żałuję!!!
Ja wybrałem 28-135is usm zamiast 28-75 i nie żałuję!!!
5D nie tak łatwo nakręcić film
A ja proponuję nie kupować "najpojemniejszej" jak to możliwe karty. Za cenę karty baaaardzo pojemnej, proponuję kupić kilka kart 8 GB. Na każdą Wejdzie coś około 500 RAWów z 5D. To w zupełności wystarczy. A w przypadku, kiedy karta nagle umrze, razem ze swoją zawartością, stracimy tylko 8 GB danych.
Kupowanie pojemniejszych kart uważam za pochopność i aktualnie nieuzasadniony ekonomicznie wydatek.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
Wróciłam znów was pomęczyćNiedawno dowiedziałam sie ze straszny kłopot jest z naprawą takiego obiektywu i nie wiem jak sie do tego ustosunkować :/ Na myśl przyszła mi sigma może?
A jak wyjdzie śmiesznie?
Ludzie się pośmieją i koniec. Wielkość nie boi się śmieszności.
Tamron ma serwis w Polsce więc z naprawą nie ma problemu, jednakże...
Pracowałem naprawdę wiele lat na Tamronach podpinanych do korpusów Nikona i Fuji, i o ile zazwyczaj są to ostre obiektywy, to ich powtarzalność w kwestii celności pozostawia wiele do życzenia, szczególnie w słabszym świetle; jednakże będąc w Twojej sytuacji myślałbym również o tym Tamronie lub Sigmie 24-60 2.8 którą wspominam bardzo dobrze, a którą używaną kupisz nawet za 600zł, wystarczy Ci na jakąś stałkę jeszcze, albo lampę.
pozdrowienia
Miałem Tamrona 28-75. Wspaniałe szkło za tę kasę. Mój zaliczył serwis (zepsuł się AF) ale serwis spisał się na piątkę. Najkrócej opisując mój kontakt z serwisem Tamrona: Szybko i sprawnie.
Szkło po naprawie było tak samo fajne i ostre jak przed.
Tamrona polecam.
Za Sigmą nie przepadam (a też miałem szkła Sigmy).
Jeszcze nie kupiłaś, a już sie martwisz, że się zepsuje?
Trzeba kupić nowy, w sklepie i będzie OK.
Samochody też się psują, a kosztują trochę więcej.
Nie wiem czemu, jako początkująca, zaczynasz od 5d...
Ale to już osobny temat.
Tamron to rozsądny wybór.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I zmień głównego doradcę, bo coś Ci ściemnia... (pewnie chce Ci odsprzedać swojego 5d).
Ostatnio edytowane przez igor58 ; 09-05-2011 o 09:38 Powód: Automerged Doublepost
Ja tam bym wrocil do pomyslu z 24-105. to jest bardzo dobry obiektyw, zarowno "obrazkowo-plastycznie" :-), optycznie jak i mechanicznie.
Roznica tylko jednej dzialki przyslony w swietle powoduje, ze wynalazki w stylu Tamrona bym sobie odpuscil, zwlaszcza na 5d, gdzie mozna pokombinowac z wysokim iso.
Ja generalnie nie kumam podniecenia wynikajacego z posiadania szkiel 2.8 vs 4.0, dodatkowo z dluzszym zakresem, USM i IS... To jest dopiero forumowa lanserka bo jasno, jasno, jasno... tyle, ze 2.8 to wcale nie jest tak znowu super jasno.
Jak chce wygodnego zooma na FF Canona to podpinam 24-105, ktory - powtorze sie - jest na wycieczki, do krajobrazow i wielu innych okazji swietny. Jak chce Jasno przez duze J, to nie bawie sie w jakies polsrodkowe 2.8 tylko biore stalke 1.4 albo 1.8 (na ktora i w Twoim przypadku przyjdzie czas :-))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no, chyba ze po prostu nie ma kasy... wtedy rzeczywistie Tamron bo "wyzej d... nie podskoczysz"...
Ostatnio edytowane przez maczetka ; 09-05-2011 o 09:53 Powód: Automerged Doublepost
Maczetka,
ładnie "zdefiniowałes" tamronowców... (ciekawe, co Cichy na to).
Ja też należę do tych, co "wyżej d..." (i dobrze się z tym czuję).