Udało mi się rozwiązać (a raczej obejść) problem. W oknie Color Setting co prawda profil RGB był ustawiony prawidłowo na sRGB jednak zauważyłem, że na liście dostepnych profili pojawił się nowy - mający w nazwie model mojego monitora. Po wybraniu tego profilu jasność wydawała się wracać do normy. Dziwne, że mimo iż profil nie był aktywny sterowniki monitora mieszały coś w PS CS5. Po odinstalowaniu sterowników monitora i zostawieniu standardowych sterowników Windows (Rodzajowy monitor PnP) problem zniknął. Nie rozumiem dlaczego tak się działo i to w dodatku tylko w PS CS5 (w CS3 jasność była ok) i to w dodatku iż profil monitora nie był ustawiony jako aktywny. Przeszukałem wszelkie ustawienia PS które przyszły mi tyko do głowy i wszytsko wydawało się ok. Również resetowanie ustawien PS (shift+ctrl+alt) nie rozwiązywało problemu. Ot taka zagwostka.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Januszu a gdzie znajdę ustawienia odpowiedzialne za parametr gamma (przejżałem dostępne ustawienia i nie udało mi się zlokalizować)W wolnej chwili zainstaluję ponownie sterowniki monitora i sprawdzę czy rzeczywiście nie zmieniają gammy.