Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Zdjęcia na bierzmowaniu (rónież grupowe) jakim szkiełkiem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W kościele da się robić bez lampy, ale to zależy jak oświetlony jest kościół
    Byłem w takim, że ołtarz był mocno oświetlony i sporo światła wracało do pary młodej. (miękkiego światła które nie robiło mocnych cieni)

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Ja robiłem a TY?
    łał, ale lans może ktoś jeszcze?

Może zostańmy przy zasadzie. Jeśli czujesz potrzebę korzystasz z lampy (czy to wbudowanej żeby po oczach dawać, bo na lepszą funduszu brak czy to hiper-mocnej). Nie ma i nigdy nie będzie reguły kiedy korzystać z lampy.

Nawet w wyraźnie dobrze oświetlonym kościele trzeba wspomagać się lampą.

Bardzo narzekam na fakt, że w kościele gdzie miałem tę (nie)przyjemność focić było jak w magazynie. Ksiądz jak i dzieci na komunii wydzielone w strefie dla fotografów (2) i kamerzystów (2). Najbliżej jak zdołałem podejść, to do owej barierki. Robiłem te zdjęcia tak po koleżeńskiemu, a na opłatę liczyłem w litrach lub %

Pytanie do autora wątku - masz pozwolenie pochodzić po kościele - tzn być bliżej ołtarza? Tak jak wspomniałem wcześniej korzystałem z 24-105 + 85/1.8 i 430EX2. Było cholernie ciężko i bardzo nie wygodnie.

Jeżeli jest to kościół - no powiedzmy szczerze nie duży, to ludzi będzie od groma i ciut. Na pewno będą problemy z innymi fotografami. Nie tylko wynajętymi, ale i amatorami, ciotkami i kompaktami.

Jeśli mam coś polecić, to: 17-55/2.8 + 70-200/4 + 85/1.8 i lampa do tego. Na cropa w sam raz. Żałuję, że z takim zestawem nie startowałem, ale niestety czasu mało było i fundusz nie pozwalał ;(

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Ja robiłem a TY?
    Ja też .
    Tak już nie dogryzając sobie, bo przecież nie o to chodzi. Każdy z nas ma swoje upodobania, przyzwyczajenia i sposób na dobre zdjęcie. Zgodzę się, że są kościoły, w kórych da się robić fotki bez lampy, ale jest ich bardzo mało. Dla mnie lampa jest nieodzownym dodatkiem, takie mam upodobanie. Jeżeli Ty opracowałeś sposób, za pomocą którego da się jej uniknąć i jesteś z efektu zadowolony, to świetnie, moim zdaniem wyeliminowanie błysków jest bardzo porządanym elementem w kościele i pozwala na komfortową pracę bez rozpraszania innych.
    Ja robię zdjęcia hobbistycznie, nie zawodowo, czerpię z tego przyjemność oraz satysfakcję jeżeli innym się one podobają.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grepal Zobacz posta
    Główny problem jest w tym, że mam ten sprzęcik wogóle nieobstrykany - widzicie date rejestracji na canon-board.info. Nikonem d40 z 18-55 i sigmą 70-300 pewnie robiłbym bez lampy (i to przebieg niewielki bo ok 28000 kliknięć) , a canona wogóle nie potrafie wyczuć Canonem debiut w ciemnym miejscu - chociaż okazało się że nie było zbyt ciemno ale te żarówki były tragiczne bez lampy(nie potrafiłem sobie z tym poradzić) chociaż z lampą cienie i tak źle i tak nie dobrze. Dużo literatury przede mną
    Wszystko zależy od kościoła. Jeżeli autor potrafi wspaniale równoważyć światło błyskowe z zastany nie widzę żadnego problemu aby używać lampę w kościele. Jeśli tego nie potrafi albo dopiero się uczy a jeśli dodatkowo warunki pozwalają przychylałbym sie do zdjęć tylko i wyłącznie w zastanym. Zresztą jaki problem ustawić tak puszkę aby balansować raz na błyskanym raz na zastanym :-D
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Powiem szczerze - nie odważyłbym się komuni komuś zepsuć(nie zgodziłbym się). Sam dla siebie dłubie, bo lubie. A co do tematu zgody śmigania przed ołtarzem wydaje mi się, że nie biegam nigdy jak oszołom bez (klękania itp)więc nikt nigdy nic do mnie nie ma...Chociaż kiedyś robiłerm fotki czasami w momentach w których nie powinienem - ale te robią najlepsze wrażenie.
    Już po zabiegu, następne bierzmowanie 25Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Ciężki temat te zdjęcia grupowe w kościele. Nie zdarzyło mi się i mam nadzieję, że nie zdarzy.
    Jeśli zdjęcie grupowe to należy przymknąć przynajmniej do f5,6 czyli automatycznie będzie ciemnica. Jedyna szansa to dobrze oświetlić lampą lub najlepiej kilkoma po bokach, ale to nierealne pewnie. Oczywiście błyskanie na wprost daje koszmarne efekty, podobnie jak górne oświetlenie robiące cienie pod oczami. ISO dałbym na maxa (ale nie softowy max) żeby nadrobić braki w oświetleniu. Trudny temat...nie wiem, nie znam się. Powodzenia
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów