Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Zdjęcia na bierzmowaniu (rónież grupowe) jakim szkiełkiem?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Absolutnie odradzam stosowanie stofenów i innych nakładek na lampy. Przerobiłem tego dużo, umoczyłem sporo kasy a teraz wszystko leży w szufladzie. Najlepszy jest wysuwany odbłyśnik z 580-ki bądź biały kartonik na gumce. A odpowiedzią na Twoje pytanie jest RAW i późniejsza długa zabawa w Lightroomie.
    To nikt nie mówi o stofenach i innych wynalazkach tylko o żelowym filtrze CTO. Nie rozumiem, błyskać lampą bez filtra i bawić się godzinami z obróbką kiedy można założyć filtr i zabawy będzie dużo mniej?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupuje filtr Oświetlenie energooszczędne - żółto jak cholera Jeszcze i ksiądz idący przed bp. mi w kadr wchodził:-|Grupowe foto na ok 60 osób na najlepszej fotce 4 osoby miały zamknięte oczy...Kilka osób zostało przysłoniętych.. Na fotce gdzie ok 20 osób 1 zamknięte oczy i zasłonięta, fotce gdzie ok 40 dzieciaków 4 przysłonięte i 2 zamknięte oczy:neutral: No i to by było na tyle, ale nikt nie mówł że będzie łatwo...Teraz tylko troche zabawy w PS i do wywołania-zobaczymy co z tego wyjdzie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Serią ich, serią Wtedy możesz powycinać otwarte oczy i powklejać do innych zdjęć. Co do oświetlenia energooszczędnego to najgorsze z możliwych bo o ile zwykłe żarówki mają mniej więcej określoną temp. barwową to w świetlówkach jest duuuża rozpiętość od 3200 przez 5400 do 6400 (takie akurat mam, może są jeszcze inne). Dodatkowo współczynnik oddawania barw jest czasem na skandalicznie niskim poziomie. No ale jak napisałeś, nikt nie powiedział że będzie łatwo.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    Nienawidzę odbłyśnika, nawet jeżeli scena jest naświetlona jedną działkę mniej niż potrzeba to robi strasznie mocne cienie, a jak scena jest naświetlona dobrze, to po co lampy używać? Chyba jedynie w sytuacji gdzie górne światło daje brzydki cień na oczach.
    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie . Lampa powinna służyć jedynie do rozjaśniania cieni, jak widać na zdjęciu jej użycie, to dla mnie zdjęcie nie jest udane, chyba, że autor zrobił to celowo dla uzyskania specyficznego efektu.
    P.S. Ja używam często 2-ch lamp, jedną trzymając w ręku i błuskajac na obiekt z boku, góry, dołu itp. Ale takie rzeczy to raczej nie w kościele .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

A po co w ogóle błyskać w kościele?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    "po co chodzić jak można latać" nie każdy ma w puszce używalne iso 3200 chociaż w przeciętnym kościele 1600 i delikatne wyciągnięcie z cieni powinno dać radę bez lampy,byle szkła nie przymykać za bardzo.w grupowych ważne ,by robić takie zdjęcie w jednej płaszczyźnie i żaden bierzmowany nie stanie się bokehem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Główny problem jest w tym, że mam ten sprzęcik wogóle nieobstrykany - widzicie date rejestracji na canon-board.info. Nikonem d40 z 18-55 i sigmą 70-300 pewnie robiłbym bez lampy (i to przebieg niewielki bo ok 28000 kliknięć) , a canona wogóle nie potrafie wyczuć Canonem debiut w ciemnym miejscu - chociaż okazało się że nie było zbyt ciemno ale te żarówki były tragiczne bez lampy(nie potrafiłem sobie z tym poradzić) chociaż z lampą cienie i tak źle i tak nie dobrze. Dużo literatury przede mną

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Zadam głupie pytanie - robiłeś kiedyś zdjęcia w kościele?

Nawet mając używalne ISO6400 nie pozbędziesz sie cieni szczególnie na twarzach przy oświetleniu punktowym jak chociażby światło wpadajace przez małe okienka itp. Nawet mając jasne stałki, często trzeba je domykać chcąc uzyskać większą GO niż tylko lewe oko panny młodej .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hehe robiłem ale tylko na potrzeby zamieszczenia głównie na stronach internetowych z różnych imprez itp. ...Na ok 28000 fotek jeszcze nigdy nic nie miałem na papierze.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Zadam głupie pytanie - robiłeś kiedyś zdjęcia w kościele?
    Ja robiłem a TY?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów