Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Zdjęcia na bierzmowaniu (rónież grupowe) jakim szkiełkiem?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chyba najbliżej mojej wizji jest kolega Matsil, chciałem robić grupowe 10-22 tylko bałem się, że twarze się rozjadą-cała reszta 24-105, chociaż chcą tylko grupowe Dzisiaj dotarłała karta 8 GB 400x więc raw-y przejdą dosyć szybko(miałem 133x)...
    Ok 18 będzie już po wątpliwościach,bo fotki będą na karcie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Matsil zawsze robię w rawie i jakoś na ostatnim weselu gdzie były świetlówki a lampy używałem tylko do rozświetlenia twarzy niestety bez filtra tło jest mocno zazielenione. Trzeba by to składać z dwóch klatek a przy większej ilości zdjęć było by to trochę męczące.. A to, że wszystkie nakładki itp to syf to się muszę zgodzić.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Matsil zawsze robię w rawie i jakoś na ostatnim weselu gdzie były świetlówki a lampy używałem tylko do rozświetlenia twarzy niestety bez filtra tło jest mocno zazielenione. Trzeba by to składać z dwóch klatek a przy większej ilości zdjęć było by to trochę męczące.. A to, że wszystkie nakładki itp to syf to się muszę zgodzić.
    Niestety jest jak mówisz, są kościoły, które różnorodnością światła przechodzą wszelkie wyobrażenia. Wtedy czasami nawet RAW nie wyrabia.

Sent from Galaxy S
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Serią ich, serią Wtedy możesz powycinać otwarte oczy i powklejać do innych zdjęć. Co do oświetlenia energooszczędnego to najgorsze z możliwych bo o ile zwykłe żarówki mają mniej więcej określoną temp. barwową to w świetlówkach jest duuuża rozpiętość od 3200 przez 5400 do 6400 (takie akurat mam, może są jeszcze inne). Dodatkowo współczynnik oddawania barw jest czasem na skandalicznie niskim poziomie. No ale jak napisałeś, nikt nie powiedział że będzie łatwo.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

A po co w ogóle błyskać w kościele?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    "po co chodzić jak można latać" nie każdy ma w puszce używalne iso 3200 chociaż w przeciętnym kościele 1600 i delikatne wyciągnięcie z cieni powinno dać radę bez lampy,byle szkła nie przymykać za bardzo.w grupowych ważne ,by robić takie zdjęcie w jednej płaszczyźnie i żaden bierzmowany nie stanie się bokehem

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Zadam głupie pytanie - robiłeś kiedyś zdjęcia w kościele?

Nawet mając używalne ISO6400 nie pozbędziesz sie cieni szczególnie na twarzach przy oświetleniu punktowym jak chociażby światło wpadajace przez małe okienka itp. Nawet mając jasne stałki, często trzeba je domykać chcąc uzyskać większą GO niż tylko lewe oko panny młodej .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Zadam głupie pytanie - robiłeś kiedyś zdjęcia w kościele?
    Ja robiłem a TY?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ja robiłem a TY?
    łał, ale lans może ktoś jeszcze?

Może zostańmy przy zasadzie. Jeśli czujesz potrzebę korzystasz z lampy (czy to wbudowanej żeby po oczach dawać, bo na lepszą funduszu brak czy to hiper-mocnej). Nie ma i nigdy nie będzie reguły kiedy korzystać z lampy.

Nawet w wyraźnie dobrze oświetlonym kościele trzeba wspomagać się lampą.

Bardzo narzekam na fakt, że w kościele gdzie miałem tę (nie)przyjemność focić było jak w magazynie. Ksiądz jak i dzieci na komunii wydzielone w strefie dla fotografów (2) i kamerzystów (2). Najbliżej jak zdołałem podejść, to do owej barierki. Robiłem te zdjęcia tak po koleżeńskiemu, a na opłatę liczyłem w litrach lub %

Pytanie do autora wątku - masz pozwolenie pochodzić po kościele - tzn być bliżej ołtarza? Tak jak wspomniałem wcześniej korzystałem z 24-105 + 85/1.8 i 430EX2. Było cholernie ciężko i bardzo nie wygodnie.

Jeżeli jest to kościół - no powiedzmy szczerze nie duży, to ludzi będzie od groma i ciut. Na pewno będą problemy z innymi fotografami. Nie tylko wynajętymi, ale i amatorami, ciotkami i kompaktami.

Jeśli mam coś polecić, to: 17-55/2.8 + 70-200/4 + 85/1.8 i lampa do tego. Na cropa w sam raz. Żałuję, że z takim zestawem nie startowałem, ale niestety czasu mało było i fundusz nie pozwalał ;(

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja robiłem a TY?
    Ja też .
    Tak już nie dogryzając sobie, bo przecież nie o to chodzi. Każdy z nas ma swoje upodobania, przyzwyczajenia i sposób na dobre zdjęcie. Zgodzę się, że są kościoły, w kórych da się robić fotki bez lampy, ale jest ich bardzo mało. Dla mnie lampa jest nieodzownym dodatkiem, takie mam upodobanie. Jeżeli Ty opracowałeś sposób, za pomocą którego da się jej uniknąć i jesteś z efektu zadowolony, to świetnie, moim zdaniem wyeliminowanie błysków jest bardzo porządanym elementem w kościele i pozwala na komfortową pracę bez rozpraszania innych.
    Ja robię zdjęcia hobbistycznie, nie zawodowo, czerpię z tego przyjemność oraz satysfakcję jeżeli innym się one podobają.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów