Dokładnie tak - wyjęcie filtra przesuwa punkt główny obrazowy obiektywu do przodu - i pa pa nieskończoność...
Pzdr
Grzesiu
Dokładnie tak - wyjęcie filtra przesuwa punkt główny obrazowy obiektywu do przodu - i pa pa nieskończoność...
Pzdr
Grzesiu
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 06-05-2011 o 23:30 Powód: Automerged Doublepost
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
No i wszystko jasne - nie mialem wkreconego tego filterkaNie mam UVki w zestawie ale wkrecilem sobie zolty - i tak w RAWie robie zawsze wiec z korekcja koloru nie bedzie problemu.
Musz tylko jakos przestawic tego "tulipana" bo mi w kadr wchodzi po rogach![]()
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Domagaj się UV tam gdzie kupiłeś obiektyw. W tym przypadku jest on niekompletny.
Osłonę przestawisz odkręciwszy śrubki po bokach. Potrzebny mikroskopijny śrubokręcik.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
Kupilem od usera z forum za 500zl w stanie idealnym. Przed chwila sprawdzalem ostrosc i jest doskonale wreczJuz oleje ten UV.
Czy to odkrecanie oslony nie jest niebezpieczne dla optyki? Naprewde da rade to sensownie ustawic? Kreci sie na "szynach" czy na konkretna dziore?
Osłona ma własne mocowanie.
---Moje zdjecia na FB---
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
U mnie osłona jest mocowana na śrubki, ale pasują on tylko w jednej pozycji (wkręcają się po prostu w dziurki z gwintem), czyli takie przesunięcie nie wchodzi w grę. Można przesunąć całą przednią część obiektywu - cały przód się o prostu odkręca.
Tak jak powiedzial gavin - nie da sie przerecic oslony. Mozecie dac jakis namiar na dobre przedjciowki m42, gdzie nie bedzie w/w problemu?
W Warszawie przejściówki EOS/m42 miewają w ELTECu http://www.eltec.alpha.pl i w Multifoto http://www.multifoto.pl . Może dadzą pomacać przed zakupem?
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!