Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Picture Style - rozterki ciąg dalszy...

Domyślnie Picture Style - rozterki ciąg dalszy...

Witam
    Mój problem jest dość błahy, ale ostatecznie nie umiem dojść do porozumienia ze samym sobą i mam pytanie co do picture style'i.
    Mianowicie chodzi mi o fakt jak najlepiej dobrać te ustawienia do zdjęć portretowych, pejzaży, ew. zdjęć "codziennego życia" - tj. bardziej miejskie klimaty lub pomieszczenia.
    Przez długi czas leciałem ze standardem + wyostrzanie i kontrast na maksa, ale ostatnio przestało mi to odpowiadać, z racji iż dostrzegam potem, że zdjęcia są słabej jakości przez te grudki zostawiane przez wyostrzanie w korpusie (a jak dojdą szumy to już w ogóle OLABOGA). Nie wiem czy lepiej jest obniżyć do połowy wyostrzanie i kontrast na +1 dla neutralnego, dokładnego i krajobrazu, a później pracować w LR nad zdjęciami, żeby mieć w razie czego możliwość odwrócenia tego co zrobiłem, bo korpus stawia mnie przed faktem dokonanym.
    Jak Wy używacie picture style'i? Jakie macie nastawy?

PS. Odpowiedzi w stylu "Robię w RAW'ach i nie interesuję się tym" są zbędne.

Z góry dziękuję za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

robię w RAW-ach, ale ciągle ma to znaczenie, bo Lr też obsługuje te profile - mi najbardziej pasuje Standard, ale kiedyś używałem też Faithful (chociaż nigdy nie rozumiałem, czemu on ma mieć niby bardziej naturalne kolory)
    generalnie inne są do niczego (jeszcze neutral może być) - np. taki portrair czy landspace dają naprawdę paskudne kolory i tonalność zdjęcia
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

A wie ktoś może jak wgrać własne style do Lightrooma? Mam kilka pobranych, ale kurde nie wiem jak je wgrać...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nowych raczej nie wgrasz. bo te, co są to są fabrycznie wbudowane i ma je tylko Canon i Nikon
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Można dograć nowe, kiedyś wgrywałem dodatkowe profile do LR pod 40d, miały likwidować brzydki efekt po recovery. Akurat się to średnio sprawdzało.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ja używam ustawień (5,0,2,2). Robię jpg, nie obrabiam już potem zdjęć. Efekty możesz pooglądać w mojej galerii - link w podpisie.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Polecam pierwsze "Q" stąd: http://digitaljournalist.org/issue0910/tech-tips.html oraz dopowiedzenie tegoż autora (Chuck Westfall - Canon USA) z komentarzy - cytuję:
    Canon's Standard Picture Style is based on Neutral rather than Faithful, but it adds significant amounts of sharpening, contrast and saturation in order to make an image that the company describes as "Vivid and Crisp." The objective is to reduce or eliminate the need for post-processing of in-camera JPEGs prior to printing. However, the Standard setting is sometimes too "Vivid and Crisp" for my taste, so I tend to select Neutral as my personal "Standard."
    - Czyli hasła klucze do googla to "Perceptual" and "Relative Colorimetric". Style: Portrait a zwłaszcza Landscape lepiej przemilczeć.

Produkty Adobe nie obsługują PStyles Canona - udaja, że je naśladują.

Ustawienie kontrastu i wyostrzania na maksa (Standard, DPP? ) to albo perwersja albo nieznajomość zagadnień pt.: "kalibracja monitora/stanowiska pracy" oraz "wyostrzanie zdjęć".
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damisphoto Zobacz posta
    Jak Wy używacie picture style'i? Jakie macie nastawy?
    A więc wyrzekasz się raw, OK.

Kontrast - uważaj na maksymalnego minusa bo czasami wychodzą jaja na ludzkiej skórze.
    Ustaw na połowę -3 (jak skala jest -7->+7)
    Ostrość: no zależy od szkieł ; generalnie do iso 800 +3, powyżej 800 ustaw zer0.
    Hue/cośtam - jakbyś robił w raw+jpg miałbyś super możliwość manewru (np. jak osoba się zmęczy/spoci i jest np. zbyt czerwona/różowa...) a tak ustaw na zero.

Styl: jak w kompie dalej obrabiasz te jpg'i ustaw sobie neutral, jak nie to przeczytaj sobie, który styl, co robi i przy ilu K(elvinach).

http://www.canon.co.jp/imaging/picturestyle/index.html
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Ja mam swój własny profil załadowany do puchy, bazowany na Neutralu tak aby choć troszkę przypominał to co daje mi DSC-R1 na dzień dobry.

Ustawienia:

Kontrast:0
    Ostrość: 2 (lub 3)
    Hue:0
    Nasycenie:2

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Style: Portrait a zwłaszcza Landscape lepiej przemilczeć.
    Możesz to merytorycznie wyłożyć ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów