Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Mierzyć czy nie mierzyć?

Uzależniony

Domyślnie

Mierzyć
    Ale trzeba pamiętać, że ani aparat, ani światłomierz nie wie co chcemy osiągnąć na zdjęciu. Przecież nie zawsze chcemy "poprawnie" naświetlić klatkę. Czasami chcemy trochę prześwietlić lub odwrotnie...
    Ogólnie bardzo przydatne narzędzie.
    Ja nie mierzę tylko gdy jest to niepraktyczne(reporterka,ślub itp).

Czy da się błyskać bez światłomierza? Wszystko się "da" dla zabawy. Profesjonalnie? Nie.
    Bez pomiarów nie jesteś w stanie powtórzyć zdjęcia. Chyba że będziesz używać zawsze tych samych lamp i mierzył odległość lampy od obiektu...
    Nie mówiąc już o czasie potrzebnym na ustawienia lub na zmianę ustawień.
    Osobiście wszystkich bym zachęcał do zakupu światłomierza.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Tak czy inaczej, swiatlomierz ma dac dane o okolicach poprawnej ekspozycji. To nie TTl, ze uzglednia jasnosc i "refleksyjnosc" sceny.
    Pytanie mam bo nie mogę nigdzie znaleźć. Jak TTL uwzględnia "jasność i refleksyjność sceny"?
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 18-06-2011 o 20:30 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Bardzo podobnie wyglądający (na oko tylko logo inne) w PL oferuje funsports:
    http://www.funsports.pl/p,pl,545,swi...z+electra.html

Tylko cena ciut inna, choć po doliczeniu przesyłki z US i haraczu na granicy, to pewnie na to samo wyjdzie...

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Szukajcie na ebay. Trafiają się czasem fajne okazje. Ja niedawno wyrwałem Sekonica l308s za 5 stówek. Praktycznie nówka sztuka i do tego z Europy. Jeszcze nie wiem, na ile mi się w praktyce przyda, ale żal było nie brać Z tego co widziałem to sporo Minolty krąży.
    Body, stałki, zoomik

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Pytanie mam bo nie mogę nigdzie znaleźć. Jak TTL uwzględnia "jasność i refleksyjność sceny"?
    Koledze pewnie chodziło o to, że refleksy lub np. jasne okna w tle są interpretowane przez pomiar TTL jako szarość, czego efektem są np. niedoświetlone zdjęcia (zakładając, że ślepo wierzymy takiemu pomiarowi, nie wprowadzając odpowiedniej korekcji).

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Mierzyć

Pomiar TTL mierzy swiatlo odbite od fotografowanej sceny w kierunku obiektywu. Jasnosc sceny , kontrastowosc i typ ( obecnosc blyszczacych , silnie odbijajacych swiatlo, pochlaniajacych swiatlo , kolorystyka ) - to wszystko wplywa na wynik takiego pomiaru. Swiatlomierz zmierzy ILE SWIATLA PADA NA SCENE. I nie ma w tym zadnej filozofii.... Nie trzeba szukac, tylko fotografowac i wyciagac wnioski.
    Canon Elinchrom

Uzależniony

Domyślnie

Tak tez myślałem ze źle sformułowałeś zdanie Ale wolałem się upewnić.
    Pozdro.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od kilku sesji działam ze światłomierzem i muszę powiedzieć, że fotografowanie bez niego było stratą czasu i klapnięć migawki. Oczywiście jest tak jak piszecie - sam pomiar to nie wszystko, trzeba go jeszcze zinterpretować... i tu zaczyna się zabawa

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów