Zdecydowanie Tamron. Ostrość dla mnie jest ważna. Co z tego, że AF w Sigmie cichszy jak i tak trzeba przymknąć?!
Zdecydowanie Tamron. Ostrość dla mnie jest ważna. Co z tego, że AF w Sigmie cichszy jak i tak trzeba przymknąć?!
Miałem podobny dylemat i wybrałem starszą Sigmę 24-60EX ze względu na profesjonalność tej serii w rozumeniu jakość wykonania![]()
Różnice w AF między Sigmą a Tamronem moim zdaniem nie są warte dopłacania ponad 2 tyle za Sigmę. Natomiast 24-70L to szkło którego już się nie zmienia, kupuje się jedno, dobrze wybrane w sklepie i ma się dopóki nie spleśnieje :-) Jak nie jesteś pewny czy to właściwy zakres ogniskowych kup tego Tamrona z drugiej ręki i zobacz czy Ci pasuje; sprzedaż bez straty pewnie.
Też stałem przed podobnym wyborem i mam Tamrona.Za była jakośc optyczna i cena a reszta...dla mnie mniej istotna![]()
Używam Tamrona z 5D od 2 lat i złego słowa nie powiem :-D
za tę cenę przyzwoite szkło z przysłoną F/2,8, ostre, fajny bokeh, minimalna odległość ostrzenia to około 35 cm... nie jest wprawdzie to demon szybkości, (porównując do np C85/1,8) ale bez przesady, nawet w sporcie na hali daje radę. Oczywiście C 24-70 jest lepszy ale i sporo większy, cięższy i droższy. Jak kogoś nie stać na C to ten T jest dobrą alternatywą.
Podobno T jest głośny.... hm.. coś tam słychać, ale mi jakoś nie przeszkadza, AF czasem dłużej łapie w ciemnych pomieszczeniach, ale nie jest tak źle. Można opanować te "wady" tamrona i z tym żyć :razz: W każdym razie da się zrobić ładne zdjęcia.
Jak dla mnie za te pieniądze naprawdę warto, mnie na C24-70 nie było stać więc mam Tamrona i jak bym go zmieniał na coś droższego to jedynie na szerszego C 16-35L.
UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529