Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Tamron 28-75 vs Sigma 24-70 HSM

Coś już napisał

Domyślnie Tamron 28-75 vs Sigma 24-70 HSM

Cześć.
    Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś uniwersalnego jasnego zooma, ale nie mam kasy na canonowską Lkę.

Tamron kusi ceną (piszę o szkłach z drugiej ręki), sigma natomiast 4 mm mniej (szerzej :P) oraz HSM. Głównie chciałbym używać tego obiektywu właśnie jako uniwersalno-imieninowo-świąteczno-wycieczkowy obiektyw z 5d, ale także do zabawy z krajobrazami i architekturą (tutaj jest dylemat nad 17-40, ale to inna waga).

Jak af tamrona poradzi sobie ze ślamazarnym 5D? Czy to nie będzie już przesada ?

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Czegoś nie rozumiem. Łączysz ze sobą dwa różne szkła. Piszesz o brak funduszy, a jednak:
    http://allegro.pl/tamron-28-75-f-2-8...585374285.html - tutaj masz tamrona, a tutaj sigmę
    http://allegro.pl/pasazfoto-sigma-24...582826627.html

Jeśli masz na myśli tę tańszą sigmę, to niestety w niej hsm nie doświadczysz. Sam myślałem o zakupie sigmy 24-70, ale na razie brak mi funduszu.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja nie widzę celu w kupowaniu tej Sigmy z HSM - za tyle samo można kupić używkę 24-70L a 30% więcej nówkę. Nie sądzę żeby HSM był szybszy i celniejszy niż USM w Lce, ani żeby ta Sigma miażdżyła ją optycznie. Co prawda na różne 24-70 można trafić, ale jak masz możliwość przetestowania przed zakupem to ja bym się nie zastanawiał. Mam Tamrona na 5D, fajny obiektyw, ale brak porządnego AFa trochę mnie zniechęca do jego używania - po zmienieniu na 85/1.8 czuje się duży przeskok jakościowy.

Coś już napisał

Domyślnie

Sigma 24-70 HSM jest przyzwoitym szkłem, miałem przyjemność porobić zdjęcia tym obiektywem, tyle że jak kolega wyżej napisał, w porównywalnej cenie można dostać Canona 24-70 L. A na rynku wtórnym ciężko trafią tą Sigme z HSM. Wybór oczywisty...
    Jeżeli nie przeszkadza Ci bzyczenie obiektywu to bierz bez zastanowienia Tamrona 28-75, to kawał dobrego szkła.
    Liczy się pomysł.

Dopiero zaczyna Awatar pzh1

Domyślnie

potwierdzam, T to kawał dobrego szkła, używam od prawie dwóch lat, i naprawdę jest ok.. a ten af nie jest taki tragiczny, to jakieś legendy..
    5d II, 17-40L, S 50mm 1.4, 70- 200 4.0 IS L,135L 2.0, 430, 580, Q Dual 600Ws

Coś już napisał

Domyślnie

Zarówno Tamron 17-50 jak i wersja pod FF tj. 28-75 mają dość głośny AF, ale wcale nie jest on taki wolny. Mój egzemplarz ustawiał ostrość bardzo celnie. Jedyne co mnie irytowało to bzyczenie, zwłaszcza w miejscach gdzie cisza była wskazana np. kościół.
    Liczy się pomysł.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

I tak skończysz z 24-70L.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Coś już napisał

Domyślnie

Prędzej z 24-70 nikkora i d700 :P.
    Nie no zastanawiałem się właśnie czy warto dopłacać do HSM sigmy z drugiej ręki za 2000 zł można mieć, tamron to około 1200 zł, ale tutaj mam szerzej o 4 mm i silnik :P.

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Sigma 24-70 HSM na pełnej dziurze wg mnie nie powala, ale akurat ją testowałem pod innym systemem, ale cena faktycznie bliżej w stronę systemowej Lki.

C 24-70 L testowałem pod 5dmk2 i faktycznie pracuje przyjemnie cicho i dość szybko nawet w trudniejszych warunkach, ale też szału nie robi z ostrością na F2.8 w jakimś procencie przypadków, podobno są różne egzemplarze.

Teraz pójdzie w obroty właśnie ten Tamron 28-75 bo są o nim bardzo sprzeczne opinie, więc najlepiej sprawdzić to samemu i wtedy mniej-więcej porównać odczucia.

Najlepiej porównaj sobie właśnie tego Tamrona z Lką bo między nimi jest największa przepaść cenowa. Odnośnie Sigmy i jej ceny chyba wolałbym już doinwestować do systemowego szkła.

Testów jest pełno ale jak Ci będzie działał AF i jak odczujesz różnicę cena/jakość nikt Ci nie powie :P

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Ja miałem kiedyś tamrona 28-75/2.8 z 5d mKII. Szkło bardzo dobre optycznie. Ostrość bardzo dobra, bokeh przyzwoity, kontrast i kolory też przyzwoite. AF głośny, ale nie jest aż tak strasznie wolny. Jak na szkło za 800 zł (bo za tyle można wyrwać używkę) rewelacja. Zawsze możesz kupić używkę i jak ci nie podpasuje to sprzedać.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów