Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
580EXII komunikuje się z body.
Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.
Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
580EXII komunikuje się z body.
Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
Tak licze, i licze... I wychodzi, że przejście na TTL radiowy będzie mnie kosztować 1300zł...Chyba zostane przy manualu... :-/
Warto waszym zdaniem przejść na TTL wywalając tyle kasy?? Będę miał z tego faktycznie lepsze efekty?
Ja też głównie pracuję i będę pracował w manualu, ale mogę moc ustawiać z poziomu body - nie zawsze jest taka możliwość, aby podejść do lampy i ją przestawić (np. zamontowana wysoko na statywie).
Powody dla których kupiłem ten zestaw:
1. synchronizacja z krótkimi czasami do 1/8000s - najważniejszy powód
2. zasilanie zwykłymi bateriami/akumulatorami AA
3. możliwość pełnego sterowania z poziomu body w trybie manualnym i automatyki
4. miałem nadzieję, że zamontuję lampę na gorącą stopkę nadajnika, ale ten powód odpadł i trzeba kombinować.
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
Sterowanie lampami z body i hss to.faktycznie fajna sprawa. A jak sie spisuje ttl w przypadku 2-3 lamp wyzwalanych z osobnych odbiornikow w jakims tam stosunku wzgledem siebie? Nie glupieja przypadkiem? Macie moze jakies foto przykladowe?
Sorry ze tak truje ale od jakiegos czasu radze sobie w manualu i zastanawiam sie czy potrzebne mi te ttl.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Wybaczcie, że tak magluje ten temat. Ale czy możecie mi napisać jakie lampy niesystemowe, w pełni działają z tymi wyzwalaczami?
Dzięki.
Ze swojej strony, a wszystkie inwestycje robiłem już po zakupie w/w wyzwalaczy, w pełni współpracuje Metz 50 AF-1 oraz Metz 58 AF-2 z lamp nie systemowych.
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Tylko w cenie tej 50AF1 to już wolę zakupić drugą 430 EXII...
Ja miałem 380EX potem 550EX którą zamieniłem na Metza-50Af-1 ale po wczasach w Turcji nad morzem i zastanych tam warunków świetlnych(bez hss miałem 1,8m manewru na doświetlenie cieni i to przy palniku 105) szybko zakupiłem metza 58 Af-2 tylko dlatego że 580EX II jest obecnie bardzo awaryjny. Prawda jest taka, że jak się nie che inwestować w lampy studyjne to czasami dla kontry trzeba 2 lampki na jednym uchwycie zaczepić.
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Pytanie mam. Bazując na tym teście http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwal...fo-pol-65.html gdzie Rafał Foryś napisał:
"Regulacja mocy dla poszczególnych grup – tak, wszystkie lampy muszą być w trybie M. W trybie e-TTL można sterować stosunkiem mocy od 1:1 do 1:8 pomiędzy dwoma grupami A:B ale muszą to być 430 EXII. Gdy w którejś grupie jest YN 565 EX to sterowanie nie działa."
Mam te kingi, mam dwie 430EX II a regulacja proporcji błysku przy ETTL II nie działa, mogę zmienić ale po zatwierdzeniu wraca do 1:1... Bardzo mi na tej opcji zależało... Czy to błąd autora w teście czy może ja coś źle robie??