Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 123

Wątek: Wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel King

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

U mnie lampa odpala się, pod warunkiem że nie jest wpięta w sanki nadajnika (pisałem wcześniej).
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Czy może ktoś potwierdzić, jak się te kingi zachowują przy sterowaniu lampą w manualu?
    Czy lampa wyzwala błysk z dokładnie taką mocą jaka jest wysterowana? (porównując do identycznych ustawień z lampą w sankach aparatu na przykład)
    piątka, trochę szkła i gadżety

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Wchodząc w menu aparatu w ustawienia lampy, przestawiam sobie na manual, ustawiam siłę błysku i po nacisnięciu spusu do połowy informacja zostanie przekazana do lampy.
    Jedyny mały mankament jaki zauważyłem, to gdy wyłącze aparat i włącze go ponownie, to domyślnie wskakuje E-TTL i znowu muszę przestawiać na manual.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

ely13 -> twój wpis jest odzewem na moje pytanie? bo nie o to mi chodziło - chodzi mi o siłę błysku w takim trybie, a ściślej czy są jakiekolwiek straty, czy np. 1/8 mocy to jest autentycznie 1/8 czy wygląda jakby była 1/16tą lub nawet niżej?

mam jeszcze drugie pytanie - czy jest możliwe zadanie parametrów pracy bezpośrednio na lampie i później wyzwalanie migawki z takimi właśnie nastawami, czy tez nadajnik za każdym razem przeniesie i "nadpisze" to co ostatnio było ustawione w menu sterowania lampą w aparacie? (znowu szczególnie pytam o tryb manualny)

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Ostatecznie zaryzykowałem i nabyłem. Sam zatem sobie odpowiem, być może przyda się potencjalnym nabywcom:
    - tryb M sterowalny w pełnym zakresie i z prawidłową mocą (co mnie bardzo cieszy)
    - nastawa zadana z lampy jest "ważna" dopóki nie potwierdzi się nowych/innych nastaw z menu aparatu

Inne spostrzeżenia:

- sterowanie serią exII z poziomu aparatu fajna, wygodna rzecz, przyznam się szczerze, że właśnie to mnie skusiło. Z 5d II wszystko działa

- jakość wykonania ujdzie, czytałem o luźnych klapkach baterii, które mają tendencje do samoistnego otwierania się/zsuwania - co prawda u mnie bodajże w odbiorniku klapka faktycznie z mniejszym "klikiem" się zamyka i mniej zdecydowanie siedzi na swoim miejscu ale nie wysuwa się pod byle dotknięciem. W obliczu tego trzeba jednak przyznać, że prawdopodobnie zdarzają się słabsze egzemplarze. No cóż - developed in China.

- natknąłem się też na doniesienia, min. w recenzji kolegi Mateusz87 o chybotliwości nadajnika po zablokowaniu w sankach aparatu. Ja czegoś takiego nie mogę potwierdzić, przy czym malutkie kółko blokujące bardzo ciężko jest odpowiednio mocno dokręcić. Ale jak już dokręcimy to siedzi pewnie i nie chybocze się w stopce (góra-dół) jest natomiast delikatny luz na boki. I co osobliwe, z natury rzeczy, nadajnik wchodzi w sanki lekko skręcony i tak już zostaje (niedokładny montaż metalowej stopy?)

- mam jednak potężne zastrzeżenia w kontekście jakości wykonania co do wyprofilowania odbiornika w miejscu sanek. Chodzi o to że tylna ścianka obudowy tworzy z górną powierzchnią praktycznie kąt prosty! A przypatrzcie się "kątowi natarcia" od strony wsuwania lampy w obudowie pryzmatu aparatu - jest niejako sfazowany, wyoblony, prawda? Otóż dzięki temu 580ka ex II ze swoim gumowym kapturem stopki dobrze się wsuwa do samego końca a zamek z odpowiednią (ale nie przesadną) siłą wywołuje docisk lampy do aparatu. W przypdaku odbiornika King ma się wrażenie, że po pierwsze lampa nie wsuwa się do samego końca (opadający od tyłu kaptur blokuje się o tylną-górną krawędź obudowy) a jednocześnie domknięcie zamka jest wręcz niemożliwe, albo co najmniej nie wskazane ponieważ już w "połowie drogi" nacisk jest tak potworny, że mam wrażenie, że jeszcze trochę i wszystko tam pęknie! Nie mogę zrozumieć, jak można tak totalnie głupi błąd w projekcie popełnić dla chyba lampy ze szczytu listy kompatybilności z tym urządzeniem

- dysponując tylko jednym odbiornikiem i testując wyłącznie w pomieszczeniu nie mogę ani potwierdzić, ani tez zaprzeczyć spostrzeżeniom Mateusza z jego recenzji o gubieniu błysków przez jedną lub dwie lampy. W moim przypadku radiowo sterowałem wyłącznie 580ką i w sensie ilości błysków miałem 100% skuteczności. Ustawiając z poziomu lamp master-slave, układ z 430ką również prawidłowo się wyzwalał przy czym oczywiście bez dodatkowego odbiornika KING nie ma możliwości sterowania nim z poziomu aparatu

- to co zauważyłem to jeszcze w jednym przypadku kompletny brak reakcji na zmianę korekty błysku w trybie ettl (jak się potem okazało spowodowany wcześniej opisywanym utrudnionym wsuwaniem lampy w sanki odbiornika), a w przypadku gdy już korekta zadziałała to brak wskazania tego na lcd lampy!
    /tutaj dodatkowo zaobserwowałem również dziwne dla mnie zjawisko, które z góry przyznaję może wynikać z braków w podstawowej wiedzy, że gdzieś od przysłony 11, 16 korekta ekspozycji kompletnie nic nie dawała - zdjęcia totalnie, ale w identyczny sposób niedoświetlone. podczas gdy w tych samych sytuacjach lampa w sankach aparatu dawała wyraźnie inne, lepiej i w zróżnicowany sposób naświetlone kadry!/

To chyba tyle :-)

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel King

no i mam pixel kingi
    i nie dziala mi TTL :/
    mam 5DII i ex430 i co bym nie kombinowal to lampa wali caly czas pelna moca (chociaz migaja diody wspomagajace AF i zoom palnika lampy zmienia sie, gdy przepne np z 50L na 24L)
    wie ktos moze co moze byc nie tak?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Miałem podobnie z 550EX sprawdź czy 430EX w wersji I jest obsługiwane w pełni tzn. z ETTL.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Miasto
    Szczecin

dobra, juz dziala.
    wrzucilem firmware ze strony producenta, wyjalem i wlozylem ponownie baterie i dziala
    huh.. dziwne

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta

- to co zauważyłem to jeszcze w jednym przypadku kompletny brak reakcji na zmianę korekty błysku w trybie ettl (jak się potem okazało spowodowany wcześniej opisywanym utrudnionym wsuwaniem lampy w sanki odbiornika), a w przypadku gdy już korekta zadziałała to brak wskazania tego na lcd lampy!
    /tutaj dodatkowo zaobserwowałem również dziwne dla mnie zjawisko, które z góry przyznaję może wynikać z braków w podstawowej wiedzy, że gdzieś od przysłony 11, 16 korekta ekspozycji kompletnie nic nie dawała - zdjęcia totalnie, ale w identyczny sposób niedoświetlone. podczas gdy w tych samych sytuacjach lampa w sankach aparatu dawała wyraźnie inne, lepiej i w zróżnicowany sposób naświetlone kadry!/

To chyba tyle :-)
    Lampa na aparacie ustawiła zoom palnika do ogniskowej na kingach sprawdź zoom bo od niego zależy moc lampy, często jak się bawiłeś zostaje w trybie M.
    Ja do kingów posiadając dwa odbiorniki i pracując w pełnym ETTL muszę dać korektę ok +1EV przy pracy w HSS w plenerze wszystko śmiga. Jedyna wadą dla mnie to brak kompensacji pomiędzy grupami w ETTL ale przechodzę na M dwa strzały i sytuacja opanowana

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Miasto
    Szczecin

sprawdzalem dzisiaj prace pixel king dla mojego starego 30D
    potwierdzam wspolprace kingow oraz Canon 30D + ex430
    dziala ETTL, sterowanie kompenasji sily blysku z poziomu body, palnik lampy dostosowuje sie do ogniskowej zalozonego obiektywu.. slowem wszystko dziala idealnie.
    potwierdzam rowniez bezproblemowa wspolprace pixel king w zestawie 5DII + ex430

aczkolwiek wczoraj pisalem o chwilowych problemach z nowozakupionymi kingami (5 postow wyzej), wiec osoby ktore dopiero co dokonaly zakupu powinny w zasadzie obligatoryjnie uaktualnic firmware ze strony producenta, zeby uniknac sytuacji ktora ja mialem ;]
    link do firmware:
    King For Canon - Firmware Upgrade

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów