Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Do fotoreporterów stawki w portalach-opinia

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ale te „kontakty” to według mnie idealna sprawa. Gdyby nie ci co nadsyłają tam zdjęcia byłyby suche fakty bez zdjęć. A tak są zdjęcia z lokalnych wydarzeń, nie tylko wypadków. Na pewno jest to szansa dla fotografów z mniejszych miejscowości aby zaistnieli w ogólnopolskich mediach. I jest to na pewno promocja dla tych regionów.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    Ok ,nie było tematu, jeśli dla kogoś 5zł za zdjęcie to nie problem
    to może slubne zdjęcia zaczne robic za 200zł
    wtedy to byłby lament!

Celowo napisałem że temat jest dla fotoreporterów bo dla nas to jest problem
    a dla osoby która z tego sie nieutrzymuje to wiadomo że wszystko jedno,
    to tak samo ja moge napisac że robienie ślubów za 300zł(też mozna stwierdzic że takie są stawki) albo za darmo nie jest dla mnie problemem bo ja ślubów już nierobie...ale dla innych to pewnie
    nie na ręke bo takie ceny psują rynek!
    Nadal pytam co jest problemem?
    To znaczy może inaczej; rozumiem że drażnią Cię niskie stawki aa zdjęcia ale jakie widzisz rozwiązanie - odgórną regulację, pozwolenia na zakup aparatu ? Po prostu rozwój technologii i upowszechnienie się aparatów musiało doprowadzić do tego co jest - obawiam się, że będzie jeszcze gorzej.
    To jest cena postępu. W wielu branżach to było przerabiane - nic nowego teraz padło na fotografię.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kolekcjoner, problem lezy dokladnie w tym, ze amator-hobbysta nie zrozumie zawodowca

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nigdy nie było łatwo i chyba nigdy zawód fotoreporter nie był popłatnym zawodem. Polecam lekturę http://zawsze-kwadrat.pl/2009/08/zaw...kosidowskiego/ gdzieś też jest różnica pomiędzy dawnym lajkarzem a dzisiejszym papa coś tam a fotoreporterem. ta k coś mi się zdaje, że autor wątku pretenduje do tej pierwszej grupy stąd rozterki związane z „ceną za zdjęcie” bowiem zdjęcie to tylko zdjęcie a reportaż to reportaż. Nawet jeśli to tylko jedno zdjęcie.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Oszustwo to by było, gdyby Ci obiecali 200zł a dali 10zł. Skoro są w stanie pozyskać na rynku po tej cenie (znaczy - ktoś te zdjęcia im sprzedaje), to po co mieliby płacić 20x tyle?
    Powiem wiecej, znajda sie tacy co zrobia to za free, byle by tylko zobaczyc swoje nazwisko pod zdjeciem...takie czasy:sad:

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Wy smiejecie a mnie nie jest do smiechu. Z roku na rok coraz gorzej...Ale ja za darmo pracowal nie bede, obecne ceny paliw mocno podnosza koszty:-(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Kolekcjoner, problem lezy dokladnie w tym, ze amator-hobbysta nie zrozumie zawodowca

amator nawet niech by robił najcudowniejsze,mistrzowskie kadry na swiecie ale ich niesprzedawał niezrozumie tego bo nie utrzymuje się z fotografii,
    to tak na marginesie...

ja nienarzekam na stawki(bo już niema na co narzekac)
    wątek jest od duzej rozbieżnosci w cenie miedzy portalem informacyjnym a prasą...jesli ktoś niedoczytał...

chodzi o ceny w portalach i gazetach skąd taka różnica w cenie...
    czym portal rózni się od gazety ,co sprawia ze traktowany jest gorzej a raczej dlaczego mimo wysokich stawek za reklamy ,wiekszych niż w gazetach portale roszczą sobie prawo do kupowania zdjęc 20 razy taniej?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    amator nawet niechby robił najcudowniejsze,mistrzowskie kadry na swiecie ale ich nisprzedawał nizrozumie tego bo nie utrzymuje się z fotografii,
    to tak na marginesie...

ja nie narzekam na stawki (bo już niema na co narzekac)
    wątek jest od duzej rozbieżnosci w cenie miedzy portalem informacyjnym a prasą...jesli ktoś niedoczytał...

czym portal rózni się od gazety , co sprawia ze traktowany jest gorzej a raczej dlaczego mimo wysokich stawek za reklamy , wiekszych niż w gazetach portale roszczą sobie prawo do kupowania zdjęc 20 razy taniej ?
    popr..a
    Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 06-05-2011 o 11:12 Powód: Automerged Doublepost
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To chyba oczywiste - klient raz nauczony, że może mieć coś za darmo lub prawie darmo nie będzie w przyszłości chciał płacić przyzwoitej stawki.
    Dlatego właśnie działanie na zasadzie "dzisiaj zrobię za wejściówkę czy akredytację, ale jak tylko się podszkolę i będę miał portfolio, to będę brał za to kasę" jest takie niebezpieczne.

I mówię to jako amator, który rozumie rozterki zawodowca
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Skład gazety do bardziej złożony proces niż dodanie newsa na portalu. Zawsze można ściągnąć to zdjęcie z netu. Wyrwać ze 100k egzemplarzy raczej gorzej.

Ta pewność co do poprawności (także prawnej) zdjęcia emitowanego w gazecie kosztuje więcej.

To jedna z rzeczy które składają się na koszt (moim zdaniem)
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

żeby nikogo nie urazić to w każdej branży jest dużo fachowców i pseudo fachowców,np budowlanka, taksówkarze, mechanicy,lekarze itp. to jest postęp cywilizacyjny i nic tu nie poradzicie
    wszystko znaczy NIC!!!

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów