Zamieszczone przez Kubaman
w tym sęk ze w instrukcji nie ma o tym słowa![]()
Zamieszczone przez Kubaman
w tym sęk ze w instrukcji nie ma o tym słowa![]()
..reflektuję.Zamieszczone przez darekp
słowo jest :-PZamieszczone przez darekp
wyraźnie zostało napisane, że aby zamonotować matówkę, należy skorzystać z instrukcji dołączonej do ... matówki
Jeszcze takiej nie znalazłem, ale chociaż wiesz czego szukać.
zacytuję instrukcję do 5d:Zamieszczone przez Kubaman
"Wymiana matówki jest opisana w tej instrukcji"
chyba jestem slepy
po angielsku, ( a to jedyne dobre źródło) jest napisane:
to change the focussing screen follow the instruction that comes with focusing screen
Tyle, że tegio już nie ma w downloadzie, nawet na stronie Canona w USA. Czyli kiepskawo.
witamZamieszczone przez darekp
to gdyby byli chetni to ja rowniez reflektuje.
no to jest nas dwóch, wypada po niecałe 15 usd za przesyłke, wyslij mi maila na dom:maupa:acx.pl to sie bedziemy organizowacZamieszczone przez jackpe
pozdrawiam
darek
A o ktora ci chodzi? Ja prawdopodobnie kupie Ee-D, czyli ta z gridem,Zamieszczone przez darekp
udalo mi sie trafic taki opis:
"I don't see any brightness difference from the Ee-A (default) to the Ee-D. So there's no effect on MF. Autofocus isn't affected either. The grid lines is what I bought the Ee-D for, and it works as it should."
Ciekawi mnie tylko, czy ten grid przeszkadza w codziennej fotografii,
z jednej strony mam sporo zdjec niedokladnie horyzontalnych ;-)
wiec by sie przydal, z drugiej jesli te linie beda mi przeszkadzaly...
Masz doswiadczenie z takim screenem?
Ja czytałem gdzieś dla odmiany, że ta matówka jest ciemniejsza, co niektórych może nieprzyjemnie zdziwić.
Ee-A (standartowa w 5D) jest wg opisu najjaśniejszą matówką z zestawu, przeznaczoną do współpracy ze szkłami F5.6 a nawet ciemniejszymi (to z opisu Canona).
mam brata nikonowca i on nie wyobraża sobie matówki bez linijek, więc chyba w codziennej pracy to nie przeszkadza, ja chcę kupić Ee-S i też się zastanawiam czy ze szkłami EF nie bedzie problemuZamieszczone przez snowboarder