Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: matówka w 5d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    A ja mam pytanie czy ktos by sie podlaczyl do zakupu matowki do 5D z klinem, takiej jak ta: http://www.brightscreen.com/news.htm
    Na tej stronie kosztuje teraz 159$ + dostawa. Ja bym bral dwie. Ktos jeszcze chcialby?

a ta nie wystarczy?
    http://www.digitalpear.de/cms;digita...465&&portal=16

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    Moze sie i nazywa super precision, ale co klin to klin...
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK

myślałem ze to własnie jest klin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Swiete slowa... No to kto reflektuje?
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    Swiete slowa... No to kto reflektuje?
    chetnie bym to kupił, ale co z pomiarem swiatła?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

http://canon-board.info/showpost.php...62&postcount=9
    Nie jest tak zle... Latwiej Ci bedzie skorygowac raz na matowke jak na kazdej focie robic bracketing ostrosci
    ...

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

A jak ten klin ma działać w praktyce - ktoś ma pomysł?Czy wyłączamy AF czy mam walczyc ze "śledzącym" AFem?Czy to naprawdę zadziała? - w sensie że raczej mocno ufam precyzji automatyki, staram się używać szybkich USMów, jasnych by wykorzystać w pełni właściwości automatyki - a teraz miałbym to wszystko wyłączyć i ...co w zamian?Przecież najczęściej występuje rozbieżność pomiędzy tym co na matówce i tym co na zdjęciu - to jak te kliny mi pomoga?Ja z uporem maniaka: używam "kominka" kątowego - jeden ruch i mam 2x powiększenie matówki i to mi wystarcza (nie mówiąc o innych jego zaletach!).Jestem za nowościami tylko: czy rzeczywiście coś extra dostanę za...159 "zielonych lisci"?No niech koledzy mnie uprzejmie przekonają - co! Ja jestem "za" wszystkimi nowościami choć czasem brak mi wyobraźni - ale od czego mam forum :-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Klin ma działać z ręcznym ostrzeniem ze szkłami na przejściówkach. Nikt nie każe rezygnować z AF przy obiektywach EF.

A wiara w precyzję AF w 300 czy 350D ponoć pryska gdy na matówce w klinie widać tę "precyzję".
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A wiara w precyzję AF w 300 czy 350D ponoć pryska gdy na matówce w klinie widać tę "precyzję".
    Czy to znaczy że są matówki z klinem do 300 - 350D? Gdzie to można zobaczyć?Jak to się ma ostrzenie na matówce do ostrych zdjęć?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Czy to znaczy że są matówki z klinem do 300 - 350D? Gdzie to można zobaczyć?Jak to się ma ostrzenie na matówce do ostrych zdjęć?
    Są. Można wydłubać z zenita 122 i opiłować nieco. Pooglądaj archiwum pl.rec.foto.cyfrowa. Na przykład tu

Po prostu wychodzi, że ludzkie oko i klin optyczny ma większą precyzję od układu AF z tanich lustrzanek.

EDIT:
    Można też kupić sobie tu
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów