Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Lampa do 500zł Di622-II czy YN-468

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToleDo Zobacz posta
    Nad tym to nie za bardzo jest co się zastanawiać. Nie ma w sprzedaży i właściwie trudno powiedziec, czy będzie w "erałnd maju" - http://canon-board.info/showthread.p...868#post950868
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nad tym to nie za bardzo jest co się zastanawiać. Nie ma w sprzedaży i właściwie trudno powiedziec, czy będzie w "erałnd maju" - http://canon-board.info/showthread.p...868#post950868
    Jestem cierpliwy
    Zobaczymy jak się pojawi i jakie będzie miała opinie.
    Jak będzie w rozsądnej cenie to może na próbę ja kupie.
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadpaw Zobacz posta
    No ale jak czytałem e-TTL to funkcja body, a nie lampy.
    Cos gdzies dzwoni, ale nie wiadomo w ktorym kosciele...

Zapewne czytales o E-TTL II, ze jest to funkcja body. Tyle ze lampa podlaczona do tego body i tak musi obslugiwac normalnego E-TTLa

Coś już napisał Awatar tadpaw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fakt - nie znam się na tym wcale, korzystałem z tego wątku:

http://www.cyberfoto.pl/canon/57222-...jak-dziala.htm

Sylwek - może byś wyjaśnił takim lajkonikom jak ja o co chodzi z tymi systemami?
    Pozdrawiam
    TAD

Coś już napisał

Domyślnie

tadpaw, a co konkretnie chcesz wiedzieć? Systemy ttl działają tak, że lampa wysyła przedbłyski pomiarowe, dzięki którym body mierzy jak mocno powinna błysnąć żeby dobrze naświetlić kadr. Body przekazuje tą informację do lampy a ta wykonuje błysk i mamy gotowy kadr. Wszystko to dzieje się w momencie wciśnięcia spustu migawki naprawdę bardzo szybko, właściwie niezauważalnie. Czasami tylko zdarza się, że używają e-ttl niektóre osoby zdążały zamknąć oczy, a w trybie manualnym lampy już nie, ale być może to zbieg okoliczności.

Żeby ttl działał prawidłowo lampa musi dawać body możliwość przekazania informacji o sile błysku - aktualnie większość sprzedawanych lamp ma taką możliwość - wyjątkiem są niektóre chińczyki i stare lampy do strobingu.

Właściwie to napisałem to samo co w linku który podałeś (właśnie go kliknąłem), no ale może coś więcej rozjaśniłem.

Domyślnie

chciałbym się zapytać odnośnie tego tematu bo mam dylemat
    Jestem amatorem i chciałbym używać lampy na imprezach okolicznościowych oraz do portretów (tu chciałbym żeby ta lampa była nie umieszczana na body tylko gdzieś z boku)
    w takim razie stad moje pytanie czy obie te lampy z canona 450d będę mógł jakoś sterować ( nissan mark II wiem że ma jakieś tryby pracy na odległość) ale na tym się nie znam czy mógłby mi ktoś pomóc i wyjaśnić
    Kusi mnie cena YN468 ale nie wiem jak jest tu ze sterowaniem na odległość proszę o pomoc

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bez dodatkowego sterownika ttl, to na odleglosc te lampy staja sie manulane, wyzwalane fotocela.
    Z YN jest 460 RX/TX, lub sterownik ST-E2 (kopia canona),... no i zapowiadana nowosc YN565, ktora jak widac nie bardzo ma chec sie pojawic.

Domyślnie

Czyli jak rozumiem fotocela albo sterownik w YN a jak jest w Nissin Di622 mark II

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jak masz 60D albo 7D to możesz Nissina mII uzywać jako Slave w systemie Canona
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

tez mialem taki dylemat.. i raczej zdecyduje sie na YN.. cenowo wypada o wiele lepiej. a mysle ze da rade.. jesli nie to trudno.. ale warto zaryzykowac
    Canon 500D + Sigma + revuenon + Falcon 8mm
    FACEBOOK

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów