Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Poruszone zdjecia nocne Canon EOS 350D

Mieszany widok

Domyślnie Poruszone zdjecia nocne Canon EOS 350D

Witam, dostałem w spadku od brata Canona 350D i dziś go testowałem nocą. Niestety, zdjęcia wyszły mi nieostre i posiadają dziwne odbicia ulicznych neonów. Zdjęcia wykonałem kładąc aparat na ławce i używając 10-sekundowego opóźnienia wyzwalania migawki. Nie posiadam statywu. Czy ktoś wie skąd te odbicia? Chodzi mi o napis apteka na niebie, który świeci się na tym zielonym neonie. Proszę o pomoc bo wydaje mi się ze ten canon ma jakieś uszkodzenie.[IMG]
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Może odblask na szkle? masz jakiś filtr założony, kiedyś jak miałem jeszcze na lumixie UV za dyche(człowiek miał kiedyś z głową ) to też mi wyszły na zdjęciu odbicia lamp których w kadrze nie było, ale nie tak dokładnie :/ Niestety nie pochwalę się tymi zdjęciami, gdyż gdzieś przepadły, zresztą to już dla mnie prehistoria...
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Domyślnie

No tak, rzeczywiście mam założony filtr UV na tym obiektywie. Filtr firmy Massa, więc trzeba go będzie wywalić i spróbować bez niego. Dzięki kolego za odpowiedz. Nie spodziewałem się że te filtry mogą robić takie ciekawe efekty. Założyłem go tylko po to żeby nie niszczyć szkła obiektywu a tu taka heca. Pozdrawiam i chyba temat uważam za zamknięty.

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek5505 Zobacz posta
    No tak, rzeczywiście mam założony filtr UV na tym obiektywie. Filtr firmy Massa, więc trzeba go będzie wywalić i spróbować bez niego. Dzięki kolego za odpowiedz. Nie spodziewałem się że te filtry mogą robić takie ciekawe efekty. Założyłem go tylko po to żeby nie niszczyć szkła obiektywu a tu taka heca. Pozdrawiam i chyba temat uważam za zamknięty.
    No czyli potwierdza się.. massa to trudno nazwać chociażby marką. Kiepskie toto.. już jak wolisz dbać o szkło to polecam osłony przeciwsłoneczne. Jak w coś walniesz to pójdzie osłona a nie szkło ;P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Ja bym jeszcze dodał od siebie, że dobrze by było gdybyś sprawdził, czy faktycznie bez filtra jest lepiej.
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Niestety, zdjęcia wyszły mi nieostre
    Masz obiektyw ze stabilizacją? Jeśli tak, to stabilizację wyłącz.

Jak stabilizacja jest uruchomiona przy włączonym ułożeniu aparatu na statywie lub innej powierzchni , to wariuje i stara się dostawić do wpisanej zasady...

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za liczne wskazówki i zainteresowanie. Kupiłem ten filtr na allegro dlatego że był tani. Stwierdziłem, że to tylko szkiełko i nic złego nie zrobi niezależnie jakiej firmy będzie. Widać myliłem się. Obiektyw nie wiem czy jest ze stabilizacją. To kitowy obiektyw 18-55mm. Tryb autofocusa mam ustawiony na ONE SHOT z włączonym tylko centralnym punktem autofocusa. Widać muszę jeszcze dużo poczytać. Taki aparat na początek to chyba kiepski pomysł, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda . Wieczorem spróbuje zrobić kilka fotek bez filtra i zobaczymy czy zniknęły odbicia. Dzięki wszystkim za pomoc.

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Taki aparat na początek to chyba kiepski pomysł, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda ...
    Jest idealny do nauki i wstępnego pojmowania czegokolwiek w fotografii ;-)

Domyślnie

Jestem pewny na 100% obiektyw nie ma stabilizacji. Jak ktoś chce zobaczyć to pod tymi linkami z 1 postu można zobaczyć cały album zdjęć, które wtedy zrobiłem. Wszystkie są nieostre, ale nie wiem dlaczego.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Przy AF staraj się ustawiać ostrość na jakiś kontrastowy obiekt bo przy małej ilości światła aparat może się z ostrością nie wstrzelić lub ustaw ostrość ręcznie w trybie MF.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów