No to kolejne wskazówki.
Wiem na co zwrócić uwagę "następną razą"
Dzięki za uwagi.
Poza tym tu się nie ma o co obrażać. Skoro umieszczam zdjęcia to po to żeby ktoś je skomentował.
No to kolejne wskazówki.
Wiem na co zwrócić uwagę "następną razą"
Dzięki za uwagi.
Poza tym tu się nie ma o co obrażać. Skoro umieszczam zdjęcia to po to żeby ktoś je skomentował.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
trothlik, kilka lat na portalach foto podpowiadają mi coś innego. Wiele osób zamieszcza zdjęcia z prośbą o rzeczowy komentarz a później się wkurzają, kasują i takie tam![]()
canon, olympus
To tak jak z listami do fundacji nautilus...
"wyszedł mi glut na zdjęciu. co to może być?" a w domyśle proszę powiedzcie że to UFO. To nie forum o partii że tylko można mówic dobrze lub wcale.
Ja nie oczekuję zachwytów ale rzeczowej oceny, i taką tu właśnie dostałem, co mnie cieszy. mam nadzieje na więcej.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-02-2012 o 12:07
trothlik
Widzę że niewiele się dzieje...
Wrzucę coś nowego, może komuś zechce się skomentować. Byle tylko rzeczowo.
20.
21.
Pkt 9 regulaminu forum
22.
Pkt 9 regulaminu forum
Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-02-2012 o 12:06
trothlik
Dzięki
Jasne, że mogę- na jakich plikach pracujesz? Raw czy JPG ?
Jakiego programu używasz do obróbki zdjęć ? - najlepiej po kolei napisz jak wygląda praca od początku do końca.
Pozdr Przemek
Robię zawsze raw+jpg, jpegi przeglądam i robię selekcję.
A obrabiam (o ile można to tak nazwać) rawy.
Mam LR i jadąc po kolei:
przekadrowanie, balans bieli, ekspozycja, czernie kontrast, wyostrzenie, no i to tyle.
A że każde wygląda inaczej to dlatego że w sumie każde to w jakimś stopniu eksperyment. "co wyjdzie jak zrobię tak".
Zdaję sobie sprawę że roboty sporo przede mną.
Czasem jak patrzę na zdjęcia "kozaków" (w pozytywnym sensie) to zastanawiam się na ile to szkło+aparat a na ile umiejętna obróbka.
No nic, w miarę możliwości czasowych kombinuję co się da, chociaż teraz wolnego czasu jakby mniej...
Dzięki za odzew.
trothlik
Wiem też zaczynałem od eksperymentówmoże nie aż tak rozjechanych ale też różne rzeczy wychodziły
Według mnie 15, 17, 18, 19 powinny być Twoim startem do zabawy - bo są najlepsze (jasne i kolorowe) i od nich powinieneś próbować udoskonalać
Reszta jest położona
Wszystkie zdjęcia to dzieci jak narazie - a dzieci najlepiej wychodzą jak zdjęcia są jasne i w fajnych kolorach
pozdr Przemek