Migawka padłą.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
... ewentualnie mechanizm lustra, ale wówczas aparat by się najprawdopodobniej zawieszał przy próbie zrobienia zdjęcia.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Proponuję zrobić zdjęcie na bulpie bez obiektywu i obejrzeć dokładnie, jak wygląda podniesione lustro i migawka. Może coś się uda wypatrzyć.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Tak, ale przy dłuższych czasach jest ok... Ktoś orientuje się jak to wygląda z 5d czy canon wymienia migawkę za free przy przebiegu poniżej 100 000?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurka robię zdjęcie w trybie manualny i na wysokich czasach to samo, patrzę na lustro i nic nie widzę co by to mogło być.
Chyba napiszę do serwisu spróbuje się dowiedzieć co to może być.
Ostatnio edytowane przez DarkMan ; 28-04-2011 o 19:23 Powód: Automerged Doublepost
Ewidentnie migawka u Ciebie padla.
Widziec zobaczysz jak pstrykniesz na B tak jak mc_iek radzil...
Podlaczam sie do pytania o koszty wymiany migawki w 5D.
kurna to porobiłem 1000 zdjęć i się pocieszyłem...
Migawka to chyba 1000 zł, ale dziwne, że działa tak do czasów 1/250 bez problemu...
Ja nie wiem, w bulb tego nie zobaczę, bo na "długich" czasach jest OK... Dla mnie to wygląda normalnie. Nie wiem zdaje się, że jest jakoś luźna ta migawka i nie wyrabia się przy krótszych czasach? Zawsze myślałem, że jak migawka padnie to jest czarny obraz i kaplica.
tutaj czas 1/500 już widać, że zaczyna się ten cień... Może to jakoś wyskoczyło, czy jest to ewidentnie zrąbana migawka, bo nie chce, żeby mnie potem w serwisie nacięli na 1000 zł, a się okaże, że coś włożyli na swoje miejsce.
Ostatnio edytowane przez DarkMan ; 28-04-2011 o 19:37 Powód: Automerged Doublepost
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
nie, o ile dobrze pamietam to to chyba obowiazuje przy wszystkich aparatach od xxD (bez xxxD i xxxxD), tylko nie pamietam od ktorego modelu30D albo 40D, ze wskazaniem na ten pierwszy
tak czy owak 5d mk1 to nie obejmuje
warto jednak na zytnia zadzwonic, jesli obejmuje to powiedza przez telefon (oczywiscie jesli nie zostala przekroczona deklarowana zywotnosc migawki - sprawdzaja wczesniej)