Migawka padłą.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
... ewentualnie mechanizm lustra, ale wówczas aparat by się najprawdopodobniej zawieszał przy próbie zrobienia zdjęcia.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Proponuję zrobić zdjęcie na bulpie bez obiektywu i obejrzeć dokładnie, jak wygląda podniesione lustro i migawka. Może coś się uda wypatrzyć.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Tak, ale przy dłuższych czasach jest ok... Ktoś orientuje się jak to wygląda z 5d czy canon wymienia migawkę za free przy przebiegu poniżej 100 000?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurka robię zdjęcie w trybie manualny i na wysokich czasach to samo, patrzę na lustro i nic nie widzę co by to mogło być.
Chyba napiszę do serwisu spróbuje się dowiedzieć co to może być.
Ostatnio edytowane przez DarkMan ; 28-04-2011 o 19:23 Powód: Automerged Doublepost
Ewidentnie migawka u Ciebie padla.
Widziec zobaczysz jak pstrykniesz na B tak jak mc_iek radzil...
Podlaczam sie do pytania o koszty wymiany migawki w 5D.
kurna to porobiłem 1000 zdjęć i się pocieszyłem...
Migawka to chyba 1000 zł, ale dziwne, że działa tak do czasów 1/250 bez problemu...
Ja nie wiem, w bulb tego nie zobaczę, bo na "długich" czasach jest OK... Dla mnie to wygląda normalnie. Nie wiem zdaje się, że jest jakoś luźna ta migawka i nie wyrabia się przy krótszych czasach? Zawsze myślałem, że jak migawka padnie to jest czarny obraz i kaplica.
tutaj czas 1/500 już widać, że zaczyna się ten cień... Może to jakoś wyskoczyło, czy jest to ewidentnie zrąbana migawka, bo nie chce, żeby mnie potem w serwisie nacięli na 1000 zł, a się okaże, że coś włożyli na swoje miejsce.
Ostatnio edytowane przez DarkMan ; 28-04-2011 o 19:37 Powód: Automerged Doublepost
No to super.
Tak, na 99% migawka ale na podstawie samych zdjęć nikt Ci nie zdiagnozuje co dokładnie.
Możesz iść do jakiegoś niezależnego serwisu, skonsultować uszkodzenie, kupić migawkę na ebayu za ok. 150$ i wymienić potem w tym serwisie nieco taniej.
http://cgi.ebay.com/Shutter-Speed-Ca...item2eb436b37f
http://cgi.ebay.com/Shutter-Speed-Ca...item2eb436b37f
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 28-04-2011 o 20:07