Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 5dII i padające karty

Dopiero zaczyna

Domyślnie 5dII i padające karty

witam
    mam od roku 5dII. Niby wszystko dobrze, ale jednak niekoniecznie. Otóż zdarzyło mi się juz 6-8 razy, że karta w aparacie przestała byc przez niego widziana ( komunikat - karta nierozpoznana - czy sformatowac karte? ) Czasem w innych aparatach ta karta byla widziana ( w 40d ) a czasem nie ( w 450d) kilka razy przez to stracilem troche zdjec ( np w Nepalu padła mi karta 16gb - odzyskałem ok 80%) Teraz na ostatnim wyjeździe padły mi w ten sposób dwie karty. To zaczyna byc juz dosc stresujące. W starym body zdażyło mi się to raz na 5 lat w tym w niecały rok już ok 6-8.
    To jest nie do przyjęcia.
    ma ktoś jakiś pomysł co sie dzieje?
    Aha, rodzaj karty nie ma znaczenia, a także zauważylem ze najczęściej karty zostawy uszkodzone po ponownym włożeniu ich do aparatu.
    czy wgranie nowego firware ma sens? ( mam 2.0.7 )
    czy też iść z tym na Żytnią?

pozdrawiam
    paweł
    5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

450D i 5DII używają zupełnie innych kart. Jak te same karty mogą być widziane przez oba aparaty?
    Stawiam, że to wina kart nie aparatu. Jakie konkretnie to karty?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    450D i 5DII używają zupełnie innych kart. Jak te same karty mogą być widziane przez oba aparaty?
    Stawiam, że to wina kart nie aparatu. Jakie konkretnie to karty?
    to był 400d, mój błąd.
    Karty CF, wszystkie Sandiska ( różne - 2gb, 2x4gb, 2x8gb, 16gb ) i jedna staroć zupełna - Microdrive 1gb.
    ale padały mi karty kupione przy okazji zakupu 5d ( a więc nowe ) ale także i te starsze ( uzywane wiele lat z 20d ). Z 20d nie miałem takich przygód.
    5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Oddaj aparat do serwisu, kto wie,może coś jest źle podłączone i gniazdo kart daje spięcia.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bywały już takie przypadki w 5DII i 7D i była to podobno wina softu w kontakcie z kartami o dużej pojemności 16GB i więcej. Jest o tym wspomniane w poprawkach przy wydaniu nowego softu, więc może zanim wyślesz sprzęt do Serwisu najpierw go zainstaluj.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja bym zaczął od czytnika. Miałem identyczny przypadek, wyrzuciłem nawet 2 karty na śmieci a winny był czytnik.

Po wyciągnieciu karty z aparatu, przejrzeniu zdjęć na komputerze wkładałem kartę ponownie i **** - karta nie nierozpoznana - czy sformatować kartę?
    stawiałem na to że karta do ****, potem że aparat ale przypadkowo rozwaliłem mechanicznie czytnik , kupiłem nowy i niedziałające karty ożyły

dodam że to "psucie" kart p[rzez czytnik występowało bardzo losowo, nie było regułą, ale mimo wszystko skopanych miałem 5-6 CF-ek

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p3cpl Zobacz posta
    ...a winny był czytnik.
    Dlatego ja od pewnego czasu przerzuciłem się spowrotem na kabelek i zgrywam bezpośrednio z puszek, bez użycia czytnika.

A zdecydowałem się na taki powrót właśnie po tym jak po wyciągnięciu kart z czytnika zaczeły szaleć w aparacie, a i przy zgrwaniu zdjęć coś się sypnęło (na szczęście soft do odzysku danych dał radę).
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

IMHO najprościej zainwestować w porządny markowy czytnik - szybciej i bezpiecznie
    Posiadam od pewnego czasu ( ok. 2 lata) czytniki SanDiska osobno do CF i SD i nie wiem o jakich problemach mówicie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uprawnienia umieszczania postów