Tak, jest to powszechne. Wiekszosc uzywanych zoomow "wysuwanych" , czyli bez wewnetrznego ogniskowania tak ma - wyrabia sie po prostu i grawitacja dziala na soczewki w nim.Zamieszczone przez architect
Tak, jest to powszechne. Wiekszosc uzywanych zoomow "wysuwanych" , czyli bez wewnetrznego ogniskowania tak ma - wyrabia sie po prostu i grawitacja dziala na soczewki w nim.Zamieszczone przez architect
Sprawdzilem, moj chociaz malo uzywany wysuwa sie sam pod ciezarem. Tak troche AF jest wolniejszy a w ciemniejszym zaczyna byc zawodny.
czesc.ch
Mój 100-300 też tak ma, to znaczy wysuwa się pod wpływem grawitacji, natomiast przy wsuwaniu czasami się zatrzyma w połowie.
Tak, ale 100-300 ma wewnętrzne ogniskowanie.Zamieszczone przez Vitez
EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTO
Witam,
"zwalnianie" af to chyba wynika z tego, że światło obiektywu spada wraz z wydłużaniem ogniskowej - to samo zjawisko występuje np. w kicie.
pzdr
Bartek
EOSy
Kolegom zapewne chodziło o wewnętrzny zoom - IF nie ma tu przecież nic do rzeczy, obiektyw rozciąga się pod wpływem grawitacji jednocześnie zmieniając ogniskową przecież.Zamieszczone przez Madroz
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
miałem kiedyś możliwość focenia takim obiektywem przez jeden dzień - testowo. używany w bardzo dobrym stanie. nie narzekałem na AF. podobnie ustawiał w całym zakresie zoomika.
To zależy na pewno od body i chyba też od światła.Zamieszczone przez K2_verti
Ja mam 70-210, i zwalnianie AF na długim końcu obserwuję w gorszym świetle. Gdy jest jasno lub ostrzę na bardzo kontrastowy element to AF nie zwalnia.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Zamieszczone przez architect
musi się wysuwać, grawitacji nie pokonasz, choć to wkurzające
mój 70-300IS wyposażono na tę okoliczność w specjalną blokadę, sprawdza się
moja sprzedana już Sigma 18-50 też miała taką blokadę, posikałem się jak to zobaczyłem, ona nie dość, że to mały obiektyw to jeszcze w ogóle z oporem się obracała, a te yntelygenty jeszcze blokadę jej zapodali![]()
20Dset
maj łeb...
Przez świeta miałem okazje przetestować Canonika i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony !
Podczas focenia nie bardzo zwraca się uwagę na wysuwającą się lufę wiec nie przeszkadza tak bardzo.
AF w zamknietych pomieszczeniach do 200 mm. bardzo dobry powyżej 200 mm. wystarczający.
Optycznie mnie mile zaskoczył w porównaniu do kit-a to niebo, a ziemia. Zdjęcia ostre ,ładne kolorki - wszystkie fotki zrobione z 100-300 idą na papier.
Canon 4ever
Zamieszczone przez Madroz
Ma IF = focusing = ostrzenie = nie kreci mordka przy AF.
Ostrzenie != ogniskowanie (zoomowanie).
Tamron ktorego mam tez ma IF a tez sie wysuwa przy zoomowaniu.
Dlatego sie powtorze - 100-300 nie ma wewnetrznego ogniskowania (czyli zoomowania), ma za to wewnetrzne focusowanie, czyli ostrzenie nie powoduje krecenia przednia soczewka.