Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Canon 100-300 USM -czy ten typ tak ma ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Mój 100-300 też tak ma, to znaczy wysuwa się pod wpływem grawitacji, natomiast przy wsuwaniu czasami się zatrzyma w połowie.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tak, jest to powszechne. Wiekszosc uzywanych zoomow "wysuwanych" , czyli bez wewnetrznego ogniskowania tak ma - wyrabia sie po prostu i grawitacja dziala na soczewki w nim.
    Tak, ale 100-300 ma wewnętrzne ogniskowanie.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam,
    "zwalnianie" af to chyba wynika z tego, że światło obiektywu spada wraz z wydłużaniem ogniskowej - to samo zjawisko występuje np. w kicie.

pzdr
    Bartek
    EOSy

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz
    Mój 100-300 też tak ma, to znaczy wysuwa się pod wpływem grawitacji, natomiast przy wsuwaniu czasami się zatrzyma w połowie.
    Kolegom zapewne chodziło o wewnętrzny zoom - IF nie ma tu przecież nic do rzeczy, obiektyw rozciąga się pod wpływem grawitacji jednocześnie zmieniając ogniskową przecież.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

miałem kiedyś możliwość focenia takim obiektywem przez jeden dzień - testowo. używany w bardzo dobrym stanie. nie narzekałem na AF. podobnie ustawiał w całym zakresie zoomika.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz

Ma IF = focusing = ostrzenie = nie kreci mordka przy AF.

Ostrzenie != ogniskowanie (zoomowanie).

Tamron ktorego mam tez ma IF a tez sie wysuwa przy zoomowaniu.

Dlatego sie powtorze - 100-300 nie ma wewnetrznego ogniskowania (czyli zoomowania), ma za to wewnetrzne focusowanie, czyli ostrzenie nie powoduje krecenia przednia soczewka.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ma IF = focusing = ostrzenie = nie kreci mordka przy AF.

Tamron ktorego mam tez ma IF a tez sie wysuwa przy zoomowaniu.

Dlatego sie powtorze - 100-300 nie ma wewnetrznego ogniskowania (czyli zoomowania), ma za to wewnetrzne focusowanie, czyli ostrzenie nie powoduje krecenia przednia soczewka.
    Vitez

odwracasz konia ogonem...

a to jest moim zdaniem już totalnie bez sensu...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Poszukaj na Allegro, zazwyczaj jeden lub nawet więcej jest w sprzedaży. Z moich obserwacji wynika, że zależnie od stanu ok. 800-1000 zł.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu

Domyślnie

Sprawdzilem, moj chociaz malo uzywany wysuwa sie sam pod ciezarem. Tak troche AF jest wolniejszy a w ciemniejszym zaczyna byc zawodny.
    czesc.ch

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez architect
    Dzisiaj dotarł do mnie od dawna oczekiwany Canon 100-300 4,5-5,6 USM - używany kupiony wysyłkowo.
    I tu pojawia sie problem więc proszę o radę - pierścień zoomu jest trochę wyrobiony w związku z czym obiektyw przy opuszczeniu pionowo w dół sam się wysówa po podniesieniu w górę sam wraca - czy ten typ tak ma czy wszystkie zoomy na to cierpią ???
    Czy można to naprawić w servisie i ile może kosztować ?
    Po drugie AF znacznie zwalnia pomiędzy 200-300 do 200 jest bardzo szybki natomiast po przekroczeniu 200 - 50% wolniejszy. Czy to normalne ?

musi się wysuwać, grawitacji nie pokonasz, choć to wkurzające

mój 70-300IS wyposażono na tę okoliczność w specjalną blokadę, sprawdza się

moja sprzedana już Sigma 18-50 też miała taką blokadę, posikałem się jak to zobaczyłem, ona nie dość, że to mały obiektyw to jeszcze w ogóle z oporem się obracała, a te yntelygenty jeszcze blokadę jej zapodali

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przez świeta miałem okazje przetestować Canonika i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony !
    Podczas focenia nie bardzo zwraca się uwagę na wysuwającą się lufę wiec nie przeszkadza tak bardzo.
    AF w zamknietych pomieszczeniach do 200 mm. bardzo dobry powyżej 200 mm. wystarczający.

Optycznie mnie mile zaskoczył w porównaniu do kit-a to niebo, a ziemia. Zdjęcia ostre ,ładne kolorki - wszystkie fotki zrobione z 100-300 idą na papier.
    Canon 4ever

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów