Cytat Zamieszczone przez absurd Zobacz posta
Witajcie,

Jestem foto-amatorem od ok 2 lat. Do tej pory siedziałem w systemie sonego, jednak za wysokie ceny dobrych szkieł, a i akcesoriów odciągnęły mnie od niego. Od zawsze marzyło mi się latać po różnych imprezach jak zapatrzeni w telewizji panowie z "białaskami" i innymi bajerami :-D

No niestety w tej chwili dysponuję budżetem +-3000,, więc na pewno nie będę miał takie sprzętu. Lubię robić zdjęcia na długich ogniskowych, z ukrycia, dlatego potrzebuję dość wysokiego użytecznego iso, dość szybkiego aparatu.

Z pierwszej chwili napaliłem się na 40D, ale te puszki w porównaniu do np 30D strasznie drogo stoją, nie ukrywam że odpowiadała by mi idealne - dobre iso, 6kl/s, górny wyświetlacz, duży - miodzio:razz:. No ale czy jest sens inwestować w aparat z gripem ok 2tys i kupic taki 17-85? Czytałem forum i jest zawsze polecana konfiguracja, że dobre szkło pozostanie długo dobre a puszkę i tak się wymieni.

Tak więc prosiłbym o jakieś propozycje, mniej lub więcej odpowiadające moim oczekiwaniom. Dodam, że nie muszę od razu mieć tele, często potrzebuje też macro, albo jakiegoś spacerowego zooma.

pozdrawiam
nie to że odradzam, ale tak z ciekawości spytam po co 6kl/s w kombinacji 17-85? a grip to ma być tuning optyczny? zastanów się co chcesz fotografować i do tego dobierz sprzęt - jeśli wszystko tzn. że możesz kupić kita lub 17-85 on jest do wszystkiego - czyli do niczego , a wydatek niewielki i nie boli jak kupujesz następne. 17-85 ma nienajlepszą prasę na forum - dobre szkło na forum to trudne, jak o jakimś (każdym) czytam to zawsze wychodzi że jest cienkie i widać to na zdjęciach prezentowanych na forum - szkła są rzeczywiście fatalne , wyświetlacz w 40 jest akurat taki se i naprawdę potrzebujesz 2 wyświetlacze? . i doradzam zakup tańszego korpusu i droższego obiektywu (może być taki którego nie będziesz zmieniał w dającej się przewidzieć przyszłości) to zwykle daje lepsze efekty. a przede wszystkim wymyśleć co fotografujesz.