Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Pytanie nowicjusza

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Jak wyżej.
    Uważaj (nie do przesady) przy wkładaniu karty.
    Czytniki są po prostu praktyczniejsze. Warto zainwestować w dobry (szybki) czytnik by zyskać na prędkości. Ja planuję w najbliższym czasie zakupić czytnik Lexar'a.

Domyślnie

Tylko czytnik. Przy zgrywaniu z body, windows xp lubi zmieniać rawy w jpg. A może to specjalny kabel usb wywołujący rawy w locie
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Tylko czytnik. Przy zgrywaniu z body, windows xp lubi zmieniać rawy w jpg. A może to specjalny kabel usb wywołujący rawy w locie
    Czegoś takiego to nie widziałem!!!

Czytnik jest wygodniejszy niż przypinanie puszki do kompa.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Tylko czytnik. Zwykle nawet nie mam gdzie na biurku położyć aparatu na czas zgrywania. ) Nie wiem, ile razy przekładałem kartę z body do czytnika i odwrotnie, ale na pewno setki i żadnych awarii. Troszkę delikatności i nic złego nie ma prawa się stać.

Domyślnie

Witam Kolegów, i przepraszam że moje pytanie kompletnie zbacza z tematu pierwotnego, choć też jest to pytanie nowicjusza. Nie mam pojęcia jak znaleźć odpowiedź na moje pytanie, więc zadaję je tutaj.
    Otóż mam 500D i jedyne co mnie na razie nurtuje to to, czemu w wizjerze nie widzę wszystkiego, co mam później na zdjęciu. Krótko mówiąc, na zdjęciu w rezultacie mam więcej, niż mieć chciałem. Z czego to wynika i jak kadrować, żeby mieć tyle, ile mieć chcę? Obiektyw kitowy 18-55

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Ponieważ wizjer w Twoim aparacie nie pokazuje 100% kadru

Domyślnie

hehe, no to się domyśliłem, ale czy to wynika z konstrukcji aparatu, tzn w specyfikacji napisane jest że pole krycia na niewymiennej matówce wynosi około 95%, czyli właśnie te 5 procent brakuje w wizjerze? czy chodzi o powiększenie, które wynosi 0,87x? Bo tego nie kumam. No i ponawiam pytanie jak w takim razie kadrować?

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

Sebo2000 powiększenie to po prostu mniejszy lub większy w zależności od puszki obraz w wizjerze. Pole krycia - tu tkwi Twój "problem" masz dwa wyjścia: kadrować tak jak widzisz i to co będzie na zdjęciu a czego nie widziałeś usuwać przez kadrowanie w kompie, albo kadrować ciut ciaśniej licząc, ze to czego nie widać a będzie i tak na zdjęciu akurat się zmieści. raczej polecam pierwsze rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez tito86 ; 16-06-2011 o 20:56

Domyślnie

no wchodzi w grę tylko pierwsze rozwiązanie, bo kadrować "na oko" to mogę w nieskończoność to jeszcze ostatnie moje pytanie, czemu tak jest (w sensie czy wynika to z konstrukcji aparatu) i czy we wszystkich aparatach z układem luster w konstrukcji wizjera to pole krycia jest poniżej 100%? bo rozumiem, że większość lustrzanek tak ma, nie tylko moje 500D? :P
    pytania trochę lamerskie, ale uczyłem się zdjęcia robić na Zenicie (bardzo fajny aparacik tak w gruncie rzeczy ), później był Coolpix5900 a teraz od razu "porządniejsza" lustrzanka, dlatego mnie ten wizjer zdziwił

EDIT: sam sobie odpowiedziałem, np. 7D, NikD300 ma 100% krycia, ale raczej większość ma pole krycia poniżej 100%
    Ostatnio edytowane przez Sebo2000 ; 16-06-2011 o 23:26

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów