Jak wyżej.
Uważaj (nie do przesady) przy wkładaniu karty.
Czytniki są po prostu praktyczniejsze. Warto zainwestować w dobry (szybki) czytnik by zyskać na prędkości. Ja planuję w najbliższym czasie zakupić czytnik Lexar'a.
Jak wyżej.
Uważaj (nie do przesady) przy wkładaniu karty.
Czytniki są po prostu praktyczniejsze. Warto zainwestować w dobry (szybki) czytnik by zyskać na prędkości. Ja planuję w najbliższym czasie zakupić czytnik Lexar'a.
Tylko czytnik. Przy zgrywaniu z body, windows xp lubi zmieniać rawy w jpg. A może to specjalny kabel usb wywołujący rawy w locie![]()
C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Tylko czytnik. Zwykle nawet nie mam gdzie na biurku położyć aparatu na czas zgrywania.) Nie wiem, ile razy przekładałem kartę z body do czytnika i odwrotnie, ale na pewno setki i żadnych awarii. Troszkę delikatności i nic złego nie ma prawa się stać.
Witam Kolegów, i przepraszam że moje pytanie kompletnie zbacza z tematu pierwotnego, choć też jest to pytanie nowicjusza. Nie mam pojęcia jak znaleźć odpowiedź na moje pytanie, więc zadaję je tutaj.
Otóż mam 500D i jedyne co mnie na razie nurtuje to to, czemu w wizjerze nie widzę wszystkiego, co mam później na zdjęciu. Krótko mówiąc, na zdjęciu w rezultacie mam więcej, niż mieć chciałem. Z czego to wynika i jak kadrować, żeby mieć tyle, ile mieć chcę? Obiektyw kitowy 18-55
Ponieważ wizjer w Twoim aparacie nie pokazuje 100% kadru![]()
hehe, no to się domyśliłem, ale czy to wynika z konstrukcji aparatu, tzn w specyfikacji napisane jest że pole krycia na niewymiennej matówce wynosi około 95%, czyli właśnie te 5 procent brakuje w wizjerze? czy chodzi o powiększenie, które wynosi 0,87x? Bo tego nie kumam. No i ponawiam pytanie jak w takim razie kadrować?
Sebo2000 powiększenie to po prostu mniejszy lub większy w zależności od puszki obraz w wizjerze. Pole krycia - tu tkwi Twój "problem" masz dwa wyjścia: kadrować tak jak widzisz i to co będzie na zdjęciu a czego nie widziałeś usuwać przez kadrowanie w kompie, albo kadrować ciut ciaśniej licząc, ze to czego nie widać a będzie i tak na zdjęciu akurat się zmieści. raczej polecam pierwsze rozwiązanie![]()
Ostatnio edytowane przez tito86 ; 16-06-2011 o 20:56
no wchodzi w grę tylko pierwsze rozwiązanie, bo kadrować "na oko" to mogę w nieskończonośćto jeszcze ostatnie moje pytanie, czemu tak jest (w sensie czy wynika to z konstrukcji aparatu) i czy we wszystkich aparatach z układem luster w konstrukcji wizjera to pole krycia jest poniżej 100%? bo rozumiem, że większość lustrzanek tak ma, nie tylko moje 500D? :P
pytania trochę lamerskie, ale uczyłem się zdjęcia robić na Zenicie (bardzo fajny aparacik tak w gruncie rzeczy), później był Coolpix5900 a teraz od razu "porządniejsza" lustrzanka, dlatego mnie ten wizjer zdziwił
EDIT: sam sobie odpowiedziałem, np. 7D, NikD300 ma 100% krycia, ale raczej większość ma pole krycia poniżej 100%
Ostatnio edytowane przez Sebo2000 ; 16-06-2011 o 23:26