Pokaż wyniki od 81 do 90 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    No ja potanieja np narzedzia elektryczne to zaczne montowac instalacje
    Już teraz narzędzia nie są drogie. Więc do dzieła! Ostatnio naprawiłem sobie sam wirówkę. Pewnie na forum elektryków by mi się dostało ;-)

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i to jest zdajsie słowo klucz do całej dyskusji. Konkurencja w danej dziedzinie zależy bardzo od tego jakie należy poczynić inwestycje żeby się nią zająć. I w tym zakresie fotografia ślubna należy do biznesów o stosunkowo niskich nakładach do tego może to robić z powodzeniem jeden człowiek - nie potrzeba nikogo zatrudniać szkolić itd. Nie potrzeba też żadnych uprawnień, kursów, pozwoleń itd. To nie jest biznes który trzeba wykonywać "ciurkiem" (praca tylko w weekendy - można spokojnie robić tez coś innego) itd.
    Mądre słowa!

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A tak całkiem serio to ten nakład finansowy w cale taki niski nie jest. Zwłaszcza, jak się chce mieć jakiś przyzwoity poziom to i nawet na początku trochę grosza trzeba włożyć. A jeśli dołożymy do tego fakt, że utrzymywać się z samej foto ślubnej łatwo nie jest to inaczej zaczyna to wyglądać.
    Zależy co oznacza przyzwoity poziom.

Dla laika przyzwoity poziom to lustrzanka z kitem. Koszt inwestycji 2000 zł.

Dla amatora z lustrzanką entry-level przyzwoitym poziomem będzie dokupienie tamrona 17-50 i lampy. Koszt inwestycji 2000zł.

Dla bardziej zaawansowanego amatora z lustrzanką, kitem, tamronem 17-50 i lampą przyzwoitym poziomem będzie dokupienie zapasowego aparatu i jasnej stałki. Koszt inwestycji od 3000zł.

I tak można by dalej wyliczać. Niezależnie na jakim poziomie znajduje się fotograf wydaje mu się, że wystarczy zainwestować dwa lub trzy tysiaki

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    W świetle twierdzeń, że w dużej mierze cała sprawa zależna jest od cen narzędzi to ciekaw jestem jak to jest w bogatszych krajach, gdzie za średnią jedną wypłatę można kupić co najmniej jedną nową piątkę, a nie ledwo pół jak u nas.
    Gdyby w Polsce za jedną wypłatę można było kupić nową piątkę, to wielu fotoamatorów nie fotografowało by w weekendy na ślubach aby dorobić na nową piątkę ;-)

Cytat Zamieszczone przez solmark Zobacz posta
    Spokojnie Panie i Panowie. Zawsze tak było, że raz lepiej, raz gorzej. Nie ma nic gorszego od obniżania zbyt pochopnie ceny. Ci, którzy robią za niewiele i tak długo nie porobią. Trzeba tylko to przetrzymać.
    Przetrzymywanie nic nie da. W miejsce tych którym się nie udało przyjdą kolejni. Jedyne wyjście to podnieść swój poziom aby oddalić się jak najbardziej od poziomu tych "rotacyjnych" oraz zaawansowanych amatorów.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 14-05-2011 o 20:29

Uprawnienia umieszczania postów