Pokaż wyniki od 1 do 10 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W kwestii zaawansowanej obróbki to ja się zgadzam że tym można wyrobić sobie swój rozpoznawalny styl. Problem to jednak czas poświęcony na obrabianie. Czas to też pieniądz więc do pewnego momentu na czasochłonnej obróbce nadal zarabiasz a od pewnej granicy tak naprawdę dokładasz do zlecenia. Sztuką jest tak to zsynchronizować aby cena za usługe i czas poświęcony na jej wykonanie były równe a najlepiej aby cena przewyższała wartośc czasu. Zrozumiałem to jak byłem w sobotę na ślubie 200 km od domu. Kolega kamerzysta z którym się zabrałem żeby nie doliczać młodym drugi raz paliwa zdradził mi że policzył za dojazd 400 zł bo czas spędzony na dojazd na miejsce to też praca. Ja do tej pody liczyłem koszty paliwa ale widzę że trzeba więcej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    W kwestii zaawansowanej obróbki to ja się zgadzam że tym można wyrobić sobie swój rozpoznawalny styl. Problem to jednak czas poświęcony na obrabianie. Czas to też pieniądz więc do pewnego momentu na czasochłonnej obróbce nadal zarabiasz a od pewnej granicy tak naprawdę dokładasz do zlecenia. Sztuką jest tak to zsynchronizować aby cena za usługe i czas poświęcony na jej wykonanie były równe a najlepiej aby cena przewyższała wartośc czasu. Zrozumiałem to jak byłem w sobotę na ślubie 200 km od domu. Kolega kamerzysta z którym się zabrałem żeby nie doliczać młodym drugi raz paliwa zdradził mi że policzył za dojazd 400 zł bo czas spędzony na dojazd na miejsce to też praca. Ja do tej pody liczyłem koszty paliwa ale widzę że trzeba więcej.
    Trzeba ? Chyba nie trzeba ale wynika to z wlasnego rachunku ;]. Ja nie doliczam , owszem poswiecam na to wiecej czasu bo trzeba dojechac ale uwazam ze to juz lekka przesada czasem z tym czasem pracy ;]. To jest 3 godziny jazdy a nie kilkanascie i wyjazd dzien wczesniej. Oczywiscie tego nie ganie ale mysle ze kazdy sam sobie definiujej co jest praca i za co bierze kase a nie ze "trzeba" ;].

Mysli ze teraz , w dobie takiej ilosci osob da sie jeszcze swoje wlasny rozpoznawalny styl wypracowac ?
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Trzeba ? Chyba nie trzeba ale wynika to z wlasnego rachunku ;]. Ja nie doliczam , owszem poswiecam na to wiecej czasu bo trzeba dojechac ale uwazam ze to juz lekka przesada czasem z tym czasem pracy ;]. To jest 3 godziny jazdy a nie kilkanascie i wyjazd dzien wczesniej. Oczywiscie tego nie ganie ale mysle ze kazdy sam sobie definiujej co jest praca i za co bierze kase a nie ze "trzeba" ;].

Mysli ze teraz , w dobie takiej ilosci osob da sie jeszcze swoje wlasny rozpoznawalny styl wypracowac ?
    Oczywiscie ze sie da. I nie mowie ze ja go mam, ale pracuje nad tym. Chodzi o to ze obrobka zaawansowana daje nieskonczona ilosc mozlieosci potraktowania jednego obrazka, z uwagi na ze pracuje sie selektywnie nad roznymi partiami zdjecia, juz nawet nie wspominajac o liczbie mozliwosci za pomoca suwaczkow w acr czy c1. Stosujac to, nie ma tak samo obrobionego zdjecia przez 2 fotografow.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    ...
    "Dziś każdy, kto pisze, rzeźbi czy maluje, ma oczy utkwione w warsztacie sąsiada".
    Gilbert Cesbron

Ta sentencja ma z pięćdziesiąt lat, a jednak trochę ciekawych "rzeczy" powstało przez ten czas.
    Mnie na ten przykład udało się wypracować pewien styl, problem w tym że beznadziejny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    "Dziś każdy, kto pisze, rzeźbi czy maluje, ma oczy utkwione w warsztacie sąsiada".
    Gilbert Cesbron

Ta sentencja ma z pięćdziesiąt lat, a jednak trochę ciekawych "rzeczy" powstało przez ten czas.
    Mnie na ten przykład udało się wypracować pewien styl, problem w tym że beznadziejny.

Michal a ile na styl , twoj teoretycznie , mialy wplyw warsztaty i ile w tym twojego wlasnie stylu ? Grom osob pronuje nasladowac. Nie wiem czy to zle czy nie , w sumie chyba nie , czasem to nasladowanie jest z przypadku i sposob obrobki jest podobny po prostu. W temacie obrabiania jak dla mnie krazy sie caly czas wokol tego samego jednak. Nie da sie bog wie jak wymiksowac kolorow itp. Fakt ze pare osob kojarze ktore ma ustalony sposob obrobki i sie go w sumie trzyma , ale to nie wynika chyba do konca wlasnego stylu jako czegos oryginalnego ale raczej systematycznosci i przyzwyczajenie do obrazka ktory ogladamy.
    no comment...

Uprawnienia umieszczania postów